Πέμπτη 14 Απριλίου 2011

Στιγμιότυπα της αιγυπτιακής επανάστασης: Ποιος ενέπνευσε τους διαδηλωτές


 Η κρίσιμη στιγμή για την οργάνωση ήρθε το Φεβρουάριο του 2010, με την επιστροφή του Μοχάμεντ ελ Μπαραντέι στο Κάιρο.


Στις αρχές του 2005, ο ειδικός των υπολογιστών Σαάντ Μπαχάρ εντόπισε στο Διαδίκτυο τρεις μετανάστες συμπατριώτες του, που υποστήριζαν τη χρήση ειρηνικών μεθόδων για την ανατροπή του Χόσνι Μουμπάρακ. Ο 32χρονος τότε Μπαχάρ βρήκε την ιδέα συναρπαστική. Επικοινώνησε με την ομάδα, πυροδοτώντας εν αγνοία του τη θρυαλλίδα της αιγυπτιακής επανάστασης.
Οι τρεις άνδρες, τους οποίους πλησίασε ο Μπαχάρ, ήταν ο ιατρός Χισάμ Μορζί, ο πολιτικός μηχανικός Ουαέλ Αντέλ και ο χημικός εξάδελφός του, Αχμετ, που ζούσαν και εργάζονταν στο Λονδίνο. Εμπνευσμένοι από το κίνημα Οτπόρ στη Σερβία, που οδήγησε στην ανατροπή του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς χάρη στις ειρηνικές διαδηλώσεις του 2000, οι τρεις άνδρες μελέτησαν κι άλλους τέτοιους αγώνες του παρελθόντος.
Ενας από τους αγαπημένους τους διανοούμενους ήταν ο Τζιν Σαρπ, ο πανεπιστημιακός από τη Βοστόνη που επηρεάσθηκε σημαντικά από τον Μαχάτμα Γκάντι. Η ομάδα δημιούργησε μάλιστα ιστοσελίδα στα αραβικά το 2004, με στόχο τη διασπορά της πολιτικής ανυπακοής στον αραβικό κόσμο.
Παρότι οι πρωτοβουλίες των τριών νέων Αιγυπτίων υπήρξαν αρχικά θεωρητικές, το Νοέμβριο του 2005 ο Αντέλ ταξίδεψε στο Κάιρο, όπου οργάνωσε τριήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο πολιτικής ανυπακοής.
Αν και οι πρώτες προσπάθειες της ομάδας να κινητοποιήσει τις μάζες απέτυχαν, οι τρεις Αιγύπτιοι στο Λονδίνο δεν εγκατέλειψαν το στόχο τους, ιδρύοντας νέα οργάνωση με τίτλο «Ακαδημία Αλλαγής», εκδίδοντας τέσσερα σχετικά βιβλία. Οι ιδέες της οργάνωσης άρχισαν να ριζώνουν στην Αίγυπτο, με τις εκκλήσεις τους για αλλαγή να φθάνουν μέχρι τις βιομηχανικές ζώνες της χώρας, επίκεντρα μισθολογικής ανισότητας και φτώχειας. Η πρώτη νίκη της Ακαδημίας σημειώθηκε το 2006 όταν 20.000 εργαζόμενοι της κλωστοϋφαντουργίας απήργησαν για έξι ημέρες απαιτώντας αυξήσεις.
Η κρίσιμη στιγμή για την οργάνωση ήρθε το Φεβρουάριο του 2010, με την επιστροφή του Μοχάμεντ ελ Μπαραντέι στο Κάιρο. Η έλευσή του συνοδεύθηκε από μεγάλες προσδοκίες εκδημοκρατισμού, ενώ οπαδοί του δημιούργησαν σελίδα στο Facebook, ζητώντας ο Μπαραντέι να γίνει ο επόμενος πρόεδρος της χώρας.
Μη γνωρίζοντας πώς θα μπορούσαν να επιτύχουν ειρηνικά την ανατροπή του Μουμπάρακ, οι οπαδοί του Μπαραντέι απευθύνθηκαν στην Ακαδημία Αλλαγής και εξασφάλισαν τις συμβουλές του Μπαχάρ, θέτοντας το θεμέλιο λίθο της αιγυπτιακής εξέγερσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Disqus for Alternative Greek Politic Review