Παρασκευή 6 Μαΐου 2011

Ο κίνδυνος χρηματιστηριακής κατάρρευσης είναι ορατός αν δεν υπάρξει άμεσα αντίδραση – Σκιάζουν τα σενάρια αναδιάρθρωσης – Στις 1227 μ.β. το spread

Προφανώς αυτό δεν είναι αγορά είναι μια παρηκμασμένη κατάσταση που φθείρει τους επενδυτές. Η ελληνική αγορά βρίσκεται στο κρισιμότερο σταυροδρόμι της ιστορίας της  απόρροια της διάχυτης έως ανεξέλεκτης παραφιλολογίας για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Μια μικρή ομάδα hedge funds έχει καταφέρει να επιβάλλει τους δικού της κανόνες στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών. Η ελληνική χρηματαγορά πλήρως απαξιωμένη κινδυνεύει να οδηγηθεί σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα κινδυνεύει να καταρρεύσει αν δεν υπάρξει μια μεγάλη θετική έκπληξη που θα αλλάξει το σκηνικό. Αν περάσει το σχέδιο των hedge funds το οποίο αποκαλύπτει σήμερα το www.bankingnews.gr τότε ο κίνδυνος χρηματιστηριακής κατάρρευσης είναι προ των πυλών.Το Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών έκλεισε εχθές με απώλειες -0,69% στις  1378 μονάδες με τζίρο 70 εκατ και όγκο 18,13 εκατ μετοχές,  αν δεν απομακρυνθεί  σύντομα από την τροχιά που διαγράφει κινδυνεύει και ο κίνδυνος είναι σοβαρός,  η πλήρης απαξίωση είναι προ των πυλών. H ΕΚΤ όπως αναμενόταν δεν  αύξησε τα επιτόκια σε αυτή την συνεδρίαση παρέμειναν στο 1,25%. Ωστόσο η δήλωση Τρισέ ότι υπάρχει επαγρύπνυση όσον αφορά την κρίση χρέους και τον πληθωρισμό μεταφράζεται ως μετάθεση του χρόνου αύξησης των επιτοκίων και το ευρώ υποχωρεί έναντι του δολαρίου στα 1,4680 δολάρια από 1,49 δολάρια νωρίτερα.Μπορεί τα hedge funds να επιδιώκουν την πλήρη αποσύνθεση του ΧΑ αλλά δεν είναι όλοι οπαδοί της προσέγγισης αυτής. Η Goldman Sachs και η Morgan Stanley φαίνεται να επιδιώκουν μια προσπάθεια ανάκαμψης της αγοράς το ζητούμενο όμως είναι αν θα αποδώσει η  προσπάθεια αυτή καθώς η κατάσταση στην καταρρέουσα ελληνική οικονομία είναι πλέον πολύ σοβαρή. Η σημερινή αντίδραση της αγοράς προφανώς και επί της ουσίας δεν σημαίνει κάτι αν δεν συνοδευτεί με ενδιαφέρον από τους ξένους του Λονδίνου . Οι τραπεζικές μετοχές προσπαθούν να ξεφύγουν από την κατακρήμνιση και την απαξίωση που τις οδήγησε όχι οι λάθος χειρισμοί των διοικήσεων αλλά το ελληνικό κράτος που χρεοκόπησε. Η Εθνική στα 4,98 ευρώ έκλεισε με απώλειες -0,40%  με την κεφαλαιοποίηση στα 4,76 δις ευρώ. Το πλέον εντυπωσιακό στοιχείο ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 4,97 ευρώ για την Εθνική τράπεζα. Οι εξελίξεις είναι προφανώς δυσάρεστες αλλά δικαιώνουν την θέση του www.bankingnews.gr το οποίο από τον Ιανουάριο του 2011 αναφερόταν για επίπεδα στον τίτλο της Εθνικής στα 4,8 με 5,20 ευρώ σενάριο που φάνταζε για πολλούς υπερβολή και εξωπραγματικό σενάριο. Η Alpha bank υποχώρησε -1,91% στα 3,59 ευρώ και την κεφαλαιοποίηση στα 1,918 δις ευρώ. Η Alpha bank έχει παγώσει τα σχέδια της για αύξηση κεφαλαίου. Στα 3,40 ευρώ η Eurobank έκλεισε με απώλειες -3,41% με την κεφαλαιοποίηση της στα 1,83 δις ευρώ. 0,86%. Σημειώνεται ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία άντλησης αξιογράφων ενισχυμένου κεφαλαίου. Πτωτικά το ΤΤ στα 2,70 ευρώ στο - 2,17% και την αποτίμηση του στα 670 εκατ ευρώ.Στον εικοσάρη η εικόνα θολή μια μικρή προσπάθεια αντίδρασης με τεχνικά κυρίως χαρακτηριστικά. Η Βιοχάλκο με κέρδη 4,59%, η MIG ανοδικά στα 0,68 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Disqus for Alternative Greek Politic Review