Παρασκευή 20 Μαΐου 2011

Οι αντιφάσεις των Ελλήνων

Του Αγγελου Σταγκου
Παράδοξα και ταυτόχρονα ενδεικτικά της αντιφατικότητας, της νοοτροπίας και της έλλειψης πραγματικής γνώσης που χαρακτηρίζουν την ελληνική κοινή γνώμη, είναι τα ευρήματα της δημοσκόπησης της Public Issue για τον ΣΚΑΪ, τα οποία σε διαφορετικές περιστάσεις θα ήταν και διασκεδαστικά. Οι Ελληνες λοιπόν:
-Ομολογούν ότι δεν είναι ενημερωμένοι για τον ρόλο του ΔΝΤ (60%), αλλά ταυτόχρονα το 75% έχει αρνητική γνώμη γι' αυτό, το 69% θέλει να φύγει από την Ελλάδα γιατί πιστεύει (65%) ότι η παρουσία του τη βλάπτει, παρόλο που μας στήριξε για να μη χρεοκοπήσουμε,
-Εχουν θετική γνώμη με αυξητική τάση για την Ε. Ε. (59%), αλλά είναι αρνητικοί απέναντι στην ΕΚΤ (52%) και τον Ζ. Κ. Τρισέ (61%), ενώ αγοράζει τα ομόλογά μας, όταν όλοι οι άλλοι τα θεωρούν σκουπίδια.
-Αντιμετωπίζουν αρνητικά τη Γερμανία (-67%) και θετικά τη Γαλλία (+62), αν και οι Γερμανοί είναι εκείνοι που από το 1980 έδιναν και δίνουν τα περισσότερα χρήματα για μας στο πλαίσιο της Ε. Ε. και του Ταμείου Στήριξης.
-Πιστεύουν ότι οι πάντες φταίνε, εκτός από τους ίδιους (11%) για το έλλειμμα και το δημόσιο χρέος της χώρας όταν καλούνται να απαντήσουν αυθόρμητα, αλλά όταν ερωτώνται συγκεκριμένα, το 52% ομολογεί ότι έχει ευθύνη.
- Δεν θεωρούν (69%) μονόδρομο το Μνημόνιο και το 62% τάσσεται εναντίον της εφαρμογής του γιατί πιστεύει ότι έβλαψε τη χώρα, χωρίς να σκέπτεται πώς θα εξασφαλίζαμε διαφορετικά τη στήριξη.
Μήπως τελικά έχουν δίκιο όσοι πιστεύουν ότι η Ελλάδα είναι μη κυβερνήσιμη χώρα;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Disqus for Alternative Greek Politic Review