Δευτέρα 13 Ιουνίου 2011

Βενεζουέλα: Αναβάθμιση των εκτιμήσεων για την ανάπτυξη το 2011

Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας αναθεώρησε προς τα πάνω εκ νέου την πρόβλεψή της για το ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας της χώρας το 2011 την Κυριακή, αυτή τη φορά σε τουλάχιστον 5%, από την αρχική της εκτίμηση για μεγέθυνση του ΑΕΠ κατά 2%

Ο πρόεδρος της χώρας Ούγο Τσάβες και ανώτερα στελέχη της κυβέρνησής του είχαν δηλώσει νωρίτερα εφέτος ότι η οικονομία της χώρας της Νότιας Αμερικής, μέλους του η οποία πρόσφατα βγήκε από μια ύφεση 18 μηνών, θα αναπτυσσόταν με ρυθμό διπλάσιο εκείνου που είχε προβλεφθεί στον προϋπολογισμό, δηλ. του 2%.

Ο πρόεδρος της εθνικής στατιστικής υπηρεσίας της Βενεζουέλας (INE), Ελίας Ελχούρι, είπε συγκεκριμένα σε εγχώριο τηλεοπτικό σταθμό ότι αναμένει πως η ανάπτυξη «θα είναι τουλάχιστον 5 τοις εκατό».

Η οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 4,5% του ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο την περυσινή χρονιά, σε σημαντικό βαθμό λόγω των κρατικών δαπανών, που αναμένεται να επιταχυνθούν εν όψει των προεδρικών εκλογών της επόμενης χρονιάς.

Με δεδομένες ωστόσο τις υψηλές τιμές του αργού τα δεδομένα για το 2011 ενδέχεται να αποδειχθούν ακόμα καλύτερα, λένε ορισμένοι οικονομολόγοι που επικρίνουν πάντως τις «κρατικιστικές» πολιτικές της κυβέρνησης του αριστερού Τσάβες.

Η οικονομία της Βενεζουέλας είχε συρρικνωθεί κατά 1,7% το 2010.«Η ανάπτυξη γίνεται αισθητή από τις λιγότερο προνομιούχες ομάδες στη χώρα και υπό αυτή την έννοια οι προοπτικές είναι πολύ θετικές», είπε ο Ελχούρι.

Ένα από τα σημαντικότερα έργα που προωθεί η κυβέρνηση προβλέπει την ανέγερση 2 εκατομμυρίων νέων κατοικιών χαμηλού κόστους ως το 2017.

Ο πρόεδρος Τσάβες συνέχιζε χθες να αναρρώνει «ικανοποιητικά» στην Κούβα, όπου υποβλήθηκε σε εγχείριση, και αναμένεται να επιστρέψει στη Βενεζουέλα «τις επόμενες ημέρες», δήλωσαν μέλη της συνοδείας του.

Ο 56χρονος Τσάβες, που μετέβη στην Κούβα την Τετάρτη, είχε συνομιλίες με τον πρόεδρο της χώρας Ραούλ Κάστρο και με τον αδελφό του, ιστορικό ηγέτη της Κούβας Φιδέλ Κάστρο.

Η εγχείριση στην οποία υποβλήθηκε ο Τσάβες την Παρασκευή στο πόδι τον ανάγκασε να αναβάλει προγραμματισμένες επισκέψεις του στον Ισημερινό και στη Βραζιλία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Disqus for Alternative Greek Politic Review