Πέμπτη 9 Ιουνίου 2011

Η κρίσιμη συνεδρίαση της ΕΚΤ

Στη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στρέφεται σήμερα η προσοχή επενδυτών και αναλυτών, ενώ παράλληλα δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg αναφέρει πως ο Ζαν-Κλοντ Τρισέ ενδέχεται να χρησιμοποιήσει το «χαρτί» των επιτοκίων, ώστε να ασκήσει πιέσεις ειδικότερα στο Βερολίνο, για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους της Ευρωζώνης.

«Δύο ημέρες αφού ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε διεύρυνε το ρήγμα με την ΕΚΤ ως προς την αντιμετώπιση του ελληνικού χρέους, ο Τρισέ πιθανότατα θα σηματοδοτήσει ότι η ευρωτράπεζα είναι έτοιμη να προχωρήσει σε αύξηση επιτοκίων για δεύτερη φορά τον Ιούλιο» αναφέρει το Bloomberg. Σήμερα, πάντως, σύμφωνα με δημοσκόπηση του πρακτορείου σε αναλυτές, η κρατούσα άποψη φέρει την ΕΚΤ έτοιμη να κρατήσει αμετάβλητα τα επιτόκιά της στο 1,25%.

«Εάν υπάρχει σκλήρυνση της αντιμετώπισης μεταξύ της Γερμανίας και της ΕΚΤ, τότε η ΕΚΤ απλώς θα αντισταθεί και θα επιμείνει στην ανεξαρτησία της» δηλώνει ο Τζέιμς Νίξον, επικεφαλής ανάπτυξης για την Ευρωζώνη της Societe Generale και συμπληρώνει: «Θα πουν στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις πως είναι δικό τους πρόβλημα και να αντιμετωπίσουν μόνοι τους την κατάσταση».

Επισημαίνεται πως η εστία της διαφωνίας μεταξύ Βερολίνου και ΕΚΤ αφορά στην συμμετοχή των ιδιωτών ομολογιούχων στην όποια συμφωνία για την στήριξη της Ελλάδας. Η Γερμανία επιμένει πως θα πρέπει και οι ιδιώτες επενδυτές να αναλάβουν ένα μέρος του κόστους. Σύμβουλοι της Μέρκελ θεωρούν βέβαιη την αναδιάρθρωση ενώ η Γερμανίδα καγκελάριος έδωσε μάχη για να πείσει τους βουλευτές της να στηρίξουν το σχέδιο για την Ελλάδα.

Η ΕΚΤ δεν θέλει οτιδήποτε πέρα από ένα rollover των ομολόγων που λήγουν την επόμενη διετία. Εκτιμά πως οποιαδήποτε αναδιάρθρωση που εμπλέκει τους ιδιώτες θα έχει καταστροφικές επιπτώσεις για τις τράπεζες, αλλά και για τον δικό της ισολογισμό. Άλλωστε πιθανότατα θα εκληφθεί ως πιστωτικό γεγονός (credit event) το οποίο θα πυροδοτήσει την πληρωμή των cds

Η ΕΚΤ αναμένεται επίσης να κοινοποιήσει τις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη Ευρωζώνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Disqus for Alternative Greek Politic Review