Σάββατο, 11 Ιουνίου 2011

Ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ζητεί «ουσιαστική» επέκταση της βοήθειας προς την Ελλάδα και επιμήκυνση του ελληνικού χρέους.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ζήτησε μια «σημαντική» επέκταση της βοήθειας προς την Ελλάδα σε επιστολή του που δημοσιεύεται σήμερα στη γερμανική εφημερίδα Die Welt. «Μια σημαντική επέκταση της ευρωπαϊκής βοήθειας προς την Ελλάδα είναι αναγκαία καθώς μια επιστροφή της χώρας στις χρηματαγορές το 2012, όπως προβλέπει το τρέχον πρόγραμμα, μοιάζει περισσότερο από μη ρεαλιστικό», γράφει ο Σόιμπλε στην επιστολή που απέστειλε στους ομολόγους του της ευρωζώνης και στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Ζαν-Κλοντ Τρισέ.

Ο υπουργός ζητεί επίσης, εκ νέου, μια επιμήκυνση του ελληνικού χρέους στην οποία θα συμμετάσχουν και ιδιώτες πιστωτές.
Εξέφρασε τη βούληση κάθε συμφωνία για τη νέα βοήθεια στην Ελλάδα κατά την προσεχή σύνοδο στις 20 Ιουνίου των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών να προσφέρει ένα σαφές πλαίσιο, ώστε η Αθήνα να μπορέσει να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές της με ενδεχόμενη βοήθεια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Πέρυσι η Ελλάδα έλαβε δάνειο 110 δισεκατομμυρίων ευρώ από το ΔΝΤ, την ΕΚΤ και την ΕΕ, το οποίο χορηγείται τμηματικά, με αντάλλαγμα την εφαρμογή ενός προγράμματος λιτότητας το οποίο προκάλεσε έντονες διαμαρτυρίες στη χώρα.
Η χορήγηση ενός νέου πακέτου βοήθειας ύψους τουλάχιστον 60 δισεκατομμυρίων ευρώ τελεί υπό εξέταση, σύμφωνα με ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές.

Ωστόσο, ενώ ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ είχε δηλώσει την Παρασκευή ότι προσδοκά σε μια «πρόσθετη χρηματοδότηση για την Ελλάδα υπό αυστηρούς όρους», το Βερολίνο δήλωσε τη Δευτέρα ότι ακόμη δεν υπάρχει καμιά δέσμευση ή απόφαση.
«Αυτό που υπάρχει επί του παρόντος δεν είναι δεσμεύσεις, είναι γνώμες», δήλωσε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ προσθέτοντας ότι θα υπάρξει κοινή θέση της γερμανικής κυβέρνησης, όταν η έκθεση της αποστολής των εμπειρογνωμόνων της ΕΚΤ, του ΔΝΤ και της ΕΕ «θα έχει διαβαστεί και αναλυθεί».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Disqus for Alternative Greek Politic Review