Δευτέρα 27 Ιουνίου 2011

Τα hedge funds «εισβάλλουν» στην Αφρική !


Σε γενικευμένες κινήσεις με στόχο την απόκτηση μεγάλων εκτάσεων γαιών στην Αφρική προβαίνουν επενδυτικά κερδοσκοπικά ταμεία (hedge funds)- ενέργειες οι οποίες πολύ συχνά δεν συνοδεύονται από τα πρέποντα συμβόλαια και διαδικασίες.
Με το συγκεκριμένο θέμα ασχολείται αναφορά του Ινστιτούτου του Όκλαντ, κατά την οποία οι ενέργειες των hedge funds έχουν οδηγήσει σε εκτοπισμό εκατομμυρίων μικροκαλλιεργητών.

Οι ξένες εταιρείες που αποσκοπούν στην απόκτηση γης στην Αφρική «στοχεύουν» στην ενίσχυση της θέσης τους στις διεθνείς αγορές τροφίμων, ενώ χρησιμοποιούν τις εκτάσεις και για καλλιέργειες λουλουδιών αλλά και φυτών που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή βιοκαυσίμων.

«Αυτό δημιουργεί ανασφάλεια στο διεθνές σύστημα τροφίμων, η οποία θα μπορούσε να εξελιχθεί σε μεγαλύτερη απειλή από την τρομοκρατία» επισημαίνεται στη μελέτη του Ινστιτούτου.
Στο πλαίσιο της αναφοράς μελετήθηκαν συμφωνίες αγοράς γαιών σε Αιθιοπία, Τανζανία, Νότιο Σουδάν, Σιέρα Λεόνε, Μάλι και Μοζαμβίκη. Μέσα στο 2009, hedge funds και άλλες εταιρείες αγόρασαν ή προχώρησαν σε μίσθωση (leasing) 60 εκατομμυρίων εκταρίων γης στην Αφρική- πρόκειται για έκταση που, στο σύνολό της, αντιστοιχεί στο μέγεθος της Γαλλίας.

«Οι ίδιες χρηματοοικονομικές φίρμες που μας οδήγησαν στην παγκόσμια κρίση δημιουργώντας την 'φούσκα' της αγοράς ακινήτων μέσω ριψοκίνδυνων οικονομικών ελιγμών τώρα πάνε να κάνουν το ίδιο με τις προμήθειες τροφίμων του κόσμου» αναφέρεται στην έκθεση, όπου ακόμη επισημαίνεται ότι σε αρκετές περιπτώσεις οι συμφωνίες έγιναν με εύπιστους τοπικούς ηγέτες ή διεφθαρμένους κυβερνητικούς αξιωματούχους.

«Η έρευνα έφερε στο φως περιπτώσεις επενδυτών οι οποίοι δήλωναν ότι ήταν πανεύκολο να επιτύχουν συμφωνίες- ότι έπαιρναν αυτά που ήθελαν δίνοντας ως αντάλλαγμα σε έναν φτωχό φύλαρχο ένα μπουκάλι Johnie Walker» είπε σχετικά η Ανουράντα Μιτάλ, ανώτερο στέλεχος του Ινστιτούτου, συμπληρώνοντας ότι «όταν αυτοί οι επενδυτές υπόσχονται πρόοδο και θέσεις εργασίας σε τοπικούς ηγέτες ακούγονται όλα πολύ ωραία, αλλά ποτέ δεν παραδίδουν αυτά τα οποία έχουν υποσχεθεί».

Σύμφωνα με την αναφορά του Ινστιτούτου του Όκλαντ, στο πλαίσιο αυτών των συμβολαίων παρέχονται και άλλα πλεονεκτήματα στους επενδυτές, όπως φοροαπαλλαγές και ευνοϊκές ρυθμίσεις σχετικά με την εκμετάλλευση των υδάτινων πόρων των περιοχών.

«Κανείς δεν θα έπρεπε να έχει την εντύπωση ότι αυτοί οι επενδυτές βρίσκονται εκεί για να βοηθήσουν τους λιμοκτονούντες Αφρικανούς. Οι συμφωνίες αυτές απλά γεμίζουν τις τσέπες διεφθαρμένων ηγετών και ξένων επενδυτών» είπε ο Ομπάνγκ Μέθο της Κίνησης Αλληλεγγύης για μια Νέα Αιθιοπία (Solidarity Movement for New Ethiopia), οργάνωσης που εδρεύει στις ΗΠΑ.

Ωστόσο, κάποιες από τις εταιρείες που κατονομάζονται στην αναφορά αρνούνται ότι έχουν τέτοιου είδους κίνητρα, απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς πως η παρουσία τους στην Αφρική είναι επιβλαβής.

Μία από αυτές τις εταιρείες, η EmVest Asset Management, αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι έχει εμπλακεί σε δραστηριότητες τέτοιου χαρακτήρα. «Δεν υπάρχουν σκιώδεις συμφωνίες. Αγοράζουμε τις εκτάσεις απολύτως νόμιμα» είπε ο Άντονι Πούρτερ, υπεύθυνος του τμήματος Αφρικής της εταιρείας, συμπληρώνοντας πως στη Μοζαμβίκη οι υπάλληλοι της EmVest Asset Management έχουν μισθούς 40% άνω του κατώτατου μισθού και ότι η εταιρεία προβαίνει σε ευεργετικές δραστηριότητες, όπως η παροχή καθαρού νερού σε αγροτικές κοινότητες. «Οι κάτοικοι είναι πολύ ευχαριστημένοι μαζί μας» ανέφερε σχετικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Disqus for Alternative Greek Politic Review