Τετάρτη 24 Αυγούστου 2011

Απολογήθηκε στη Βρεταννική Βουλή ο άλλοτε πανίσχυρος μεγιστάνας των Μ.Μ.Ε. στην πιο ταπεινωτική μέρα της ζωής του - BBC - Vpower

Παρακολουθώντας ζωντανά την απολογία του Ρούπερτ Μέρντοχ στο Βρετανικό Κοινοβούλιο, νιώθεις πως πολλές φορές η ζωή σε πληρώνει με το ίδιο νόμισμα. Αρκεί μια στιγμή για να γυρίσουν όλα μπούμερανγκ. Ο τρόπος και τα μέσα που χρησιμοποίησε για να χτίσει την αυτοκρατορία του τώρα στρέφονται εναντίον του.




Σχεδόν σαστισμένος και αδυνατώντας πολλές φορές να κατανοήσει τις ερωτήσεις των μελών της Επιτροπής, ο 80χρονος Αυστραλός μεγιστάνας, αρνήθηκε κάθε ευθύνη για το μέγεθος του σκανδάλου. «Είναι η πιο ταπεινωτική ημέρα της ζωής μου» , είπε ο μέχρι χθες άτρωτος και αδίστακτος επιχειρηματίας, που μέσω των εντύπων του, όριζε την πολιτική ατζέντα στη Βρετανία, αποφάσιζε για το αποτέλεσμα των εκλογών και είχε απλώσει τα πλοκάμια της εκδοτικής του βιομηχανίας του σε όλο τον κόσμο, παραμερίζοντας όποιο εμπόδιο και εάν συναντούσε.

Κατόρθωσε ωστόσο, να κρατήσει την ψυχραιμία του όταν ένας διαδηλωτής του πέταξε αφρό ξυρίσματος, με αποτέλεσμα να διακοπεί προσωρινά η συνεδρίαση.

Ο Μέρντοχ ισχυρίστηκε ότι αγνοούσε τις κινήσεις και τις μεθόδους επιφανών στελεχών της επιχείρησης του, και εμφανίστηκε ως απλός παρατηρητής, μίλια μακριά από την εικόνα του μύθου που ο ίδιος δημιούργησε, ως το απόλυτο αφεντικό.

Μαζί με τον δικό του μύθο κατέρρευσε και εκείνος της πιο αξιόπιστης αστυνομίας στον κόσμο, αφού στελέχη της Σκότλαντ Γιαρντ, φέρονται να χρηματίστηκαν από τον όμιλο Μέρντοχ, ενώ η κυβέρνηση Κάμερον βρίσκεται σε δεινή θέση και προσπαθεί να δικαιολογήσει τις στενές σχέσεις με τον αυτοκράτορα των μήντια.

Όποια τροπή και εάν λάβουν τα γεγονότα στο τεράστιο αυτό σκάνδαλο των υποκλοπών, που ταλανίζει τη γηραιά Αλβιώνα, με τις πολιτικές και κοινωνικές προεκτάσεις του, το σίγουρο είναι ότι οι στιγμές είναι ιστορικές.

Το μέγεθος των αποκαλύψεων πρωτόγνωρο.

Το ερώτημα είναι πόσο θα επηρεάσει τα δεδομένα στο χώρο της δημοσιογραφίας.

Θα παραμείνει στο ίδιο επίπεδο η διαπλοκή των μέσων ενημέρωσης με την πολιτική και τις επιχειρήσεις; Θα αλλάξει κάτι στην επιρροή των αποκαλούμενων conglomerations που κυβερνούν τον κόσμο, όπως μας μάθαιναν στο εγγλέζικο πανεπιστήμιο;

Η απάντηση ίσως να βρίσκεται στην παραλλαγή του τίτλου του τελευταίου φύλλου της τάμπλοιντ News of the World, "Thank you...OR ...Goodbye".


source: BBC

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Disqus for Alternative Greek Politic Review