Δευτέρα 1 Αυγούστου 2011

Η κυβέρνηση της καγκελαρίου Μέρκελ σπρώχνει τους Γερμανούς επιχειρηματίες να προχωρήσουν σε επενδύσεις στην Ελλάδα - Του Παναγη Γαλιατσατου

Η φράση στην απόφαση της συνόδου κορυφής για μια «συνολική στρατηγική μεγέθυνσης και επενδύσεων για την Ελλάδα», δεν ήταν απλώς ένα ευχολόγιο. Η γερμανική κυβέρνηση σπρώχνει τους Γερμανούς επιχειρηματίες να προχωρήσουν σε επενδύσεις στη χώρα μας. Αν και είναι πολύ νωρίς ακόμα για να υπάρξουν συγκεκριμένα αποτελέσματα, σημασία έχει ότι η προώθηση γερμανικών επενδύσεων στη χώρα μας είναι επίσημη γερμανική πολιτική με τις ευλογίες της καγκελαρίου Μέρκελ.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο IWF μετά το δεύτερο πακέτο βοήθειας προς τη χώρα μας, η γερμανική εμπλοκή θα αγγίξει, έστω και υπό τη μορφή εγγυήσεων, πάνω από 40 δισ. ευρώ. Το ποσό είναι μεγαλύτερο από το ετήσιο γερμανικό έλλειμμα. Για να μην καταπέσουν οι εγγυήσεις και πληρώσει ο Γερμανός φορολογούμενος, η κυβέρνηση του Βερολίνου αποφάσισε να βοηθήσει την Ελλάδα να σταθεί στα πόδια της.

Πριν φύγει για τις διακοπές της η κ. Μέρκελ αποκάλυψε ότι είχε ζητήσει από τον υπουργό Οικονομίας, αντικαγκελάριο Φίλιπ Ρέσλερ, να αναζητήσει την επαφή με τη βιομηχανία ώστε να δουν τι μπορούν να κάνουν για την Ελλάδα. Ωστόσο, ο Σύνδεσμος Γερμανικών Βιομηχανιών (BDI) είχε κινηθεί ήδη νωρίτερα στην ίδια κατεύθυνση.

Εσωτερικό έγγραφο

Σε ένα εσωτερικό έγγραφο του Συνδέσμου προς τα μέλη του, το οποίο φέρει την υπογραφή του προέδρου Χανς Πέτερ Κάιτελ αναφέρεται ότι η γερμανική βιομηχανία έχει μεγάλο ενδιαφέρον στη διατήρηση του ευρώ και της Ε. Ε. και ότι η οποιαδήποτε λύση του ελληνικού προβλήματος δεν θα έπρεπε να οδηγεί σε έξοδο από το ευρώ γιατί κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφικό.
Ο κ. Κάιτελ επισημαίνει ότι πέρα από τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους της, η Ελλάδα χρειάζεται και «ένα businnesplan με την έννοια ενός σχεδίου Σούμαν» ώστε να τονωθεί η ανταγωνιστικότητά της και παραθέτει τις απαραίτητες παρεμβάσεις. Στο έγγραφο αναφέρεται ότι στην κατάταξη του «Ease of Doing Businnes» της Παγκόσμιας Τράπεζας η Ελλάδα έχει υποχωρήσει στην 119η θέση και ότι η χώρα χρειάζεται επειγόντως πολύ μεγαλύτερη διαφάνεια καθώς και ένα αποτελεσματικό νομικό και φορολογικό σύστημα καθώς και άρση των εμποδίων στην ίδρυση των επιχειρήσεων και εκφράζει τη βούληση του Συνδέσμου να συνεργαστεί με την ελληνική κυβέρνηση ώστε αυτή να δημιουργήσει σταδιακά τις κατάλληλες συνθήκες για τις επενδύσεις. «Εδώ δημιουργούνται μελλοντικές ευκαιρίες για τη γερμανική οικονομία, τόσο για τις μεγάλες, όσο και για τις μεσαίες επιχειρήσεις» αναφέρεται χαρακτηριστικά στο σχετικό κείμενο.

Παραινέσεις

Πριν από 10 μέρες ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, επισκέφτηκε τη Γερμανία και επεδίωξε την επαφή με τον BDI, κάτι που έγινε μέσω του ομολόγου του κ. Σόιμπλε. Σύμφωνα με γερμανικές πηγές, ο κ. Βενιζέλος ζήτησε από τους Γερμανούς βιομηχάνους να έρθουν οι ίδιοι στην Ελλάδα να δουν τι μπορούν να κάνουν και όχι να το προσπαθήσουν μέσω Ελλήνων συνεταίρων. Την ίδια παραίνεση φέρεται να επανέλαβε και ο κ. Χρυσοχοΐδης, ο οποίος συνάντησε επίσης τους βιομηχάνους την περασμένη εβδομάδα, ενώ ήρθε και σε επαφή με τον Γερμανό ομόλογό του κ. Ρέσλερ. Σύμφωνα με γερμανικές πηγές, αυτή η σύσταση υπήρξε επειδή τέτοιες συνεργασίες στο παρελθόν δεν ήταν ιδιαίτερα επιτυχημένες. Τουλάχιστον αυτό δίδαξε η έως τώρα εμπειρία.
Αυτό που εντυπωσίασε ακόμα και στελέχη της γερμανικής βιομηχανίας ήταν ότι ο Ρέσλερ κινήθηκε ταχύτατα, παρουσιάζοντας το πρόγραμμα των 16 σημείων για την ελληνική οικονομία την περασμένη Παρασκευή και συγκαλώντας την περασμένη Τετάρτη σύσκεψη των οικονομικών συνδέσμων. Η πρώτη αυτή συνδιάσκεψη δεν κατέληξε βέβαια σε συγκεκριμένα επενδυτικά σχέδια, αφού δεν συμμετείχαν εταιρείες αλλά σύνδεσμοι. Υιοθέτησε ωστόσο τον προβληματισμό και τις προτάσεις του DI για την άρση των επενδυτικών εμποδίων. Μεγάλη έμφαση αποδόθηκε επίσης στο θέμα της έλλειψης ρευστότητας για επενδυτικές πρωτοβουλίες.

Τέσσερα πεδία

Ο ίδιος ο κ. Ρέσλερ έθεσε μετά τη σύσκεψη τέσσερα πεδία ως αφετηρία της προσπάθειας:
α) στέρεες δοικητικές δομές,
β) εμπειρία,
γ) επενδυτικές δυνατότητες και
δ) πρόθυμους επενδυτές.

«Το θέμα είναι να δούμε σε ποια σημεία υπάρχουν κωλύματα για τις επενδύσεις και να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για να ξεπεραστούν», είπε χαρακτηριστικά. Το επιτελείο του εξετάζει διάφορες ιδέες για να ξεπεραστούν τα προβλήματα της ρευστότητας και της χρηματοδότησης, όπως η δημιουργία μιας ελληνικής Επενδυτικής Τράπεζας, αλλά ακόμα και ο βραχυπρόθεσμος αναπροσανατολισμός των διαρθρωτικών προγραμμάτων της Ε.Ε. για την Ελλάδα.
Ο κ. Ρέσλερ πάντως απέκλεισε το ζήτημα της παροχής οικονομικών κινήτρων για τις γερμανικές επιχειρήσεις. Σε κάθε περίπτωση ο κ. Ρέσλερ αναμένεται στην Ελλάδα μαζί με μια ομάδα εμπειρογνωμόνων και επιχειρηματιών τον Σεπτέμβριο. Η επίσκεψη αυτή θα πρέπει να θεωρείται σχεδόν δεδομένη και ήδη έχουν αρχίσει οι σχετικές προετοιμασίες.
Σε πρώτη φάση, ωστόσο, θα είναι λάθος να επενδυθούν «πάνω» της μεγάλες προσδοκίες, καθώς κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει εκ των προτέρων το αποτέλεσμα και να προδικάζει ότι θα είναι πετυχημένο. Δεδομένο όμως θα πρέπει να θεωρείται ότι οι Γερμανοί, σε αυτή τη φάση, θα θέσουν τις βάσεις και θα επανέλθουν.

Ποιοι είναι οι τομείς που ενδιαφέρουν

Σύμφωνα με το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, το γερμανικό επενδυτικό ενδιαφέρον εντοπίζεται κυρίως στους τομείς της Ενέργειας, των Ανανεώσιμων Πηγών και των Δικτύων, των Τεχνολογιών της Πληροφορικής και των Τηλεπικοινωνιών καθώς και στους τομείς του Τουρισμού και των Μεταφορών. Θα είναι δύσκολο όμως να δραστηριοποιηθούν πολλές μεγάλες επιχειρήσεις στη χώρα μας και τόσο γρήγορα όσο το θέλει η κ. Μέρκελ.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν οι Γερμανοί και για το ελληνικό πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και την περαιτέρω εμπλοκή στον τομέα της ενέργειας. Γνώστες της αγοράς λένε ότι η RWE έχει ενδιαφέρον για μια συνεργασία με τη ΔΕΗ και περιμένουν προσφορά, όταν θα έρθει η ώρα της αναζήτησης στρατηγικού επενδυτή. Ενδιαφέρον αναμένεται να υπάρξει επίσης από τη Fraport για το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» και μάλιστα όχι μόνο για το μερίδιο της Hochtief αλλά και για εκείνο του Δημοσίου.

Είναι πιθανόν, επίσης, να ενδιαφερθεί η Daimler-Benz για την ΕΛΒΟ, ώστε να τη μετατρέψει σε επισκευαστική μονάδα για τα τζιπ του στρατού για όλη τη νότια Ευρώπη. Ενδιαφέρον όμως έχει και η Rheimetall, η οποία πρόσφατα εξαγόρασε ένα μεγάλο ποσοστό της MAN, οχήματα της οποίας έχει ο Ελληνικός Στρατός. Η Rheimetall πιθανόν να εκδηλώσει ενδιαφέρον και για τα ελληνικά αμυντικά συστήματα. Επίσης, η TUI σκέφτεται να δραστηριοποιηθεί αυτόνομα στον χώρο των ξενοδοχείων.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη χώρα μας έχουν πάντως και μεσαίες γερμανικές επιχειρήσεις που ειδικεύονται στα φωτοβολταϊκά για επενδύσεις στη χώρα μας. Μεγάλη ώθηση αυτός ο κλάδος περιμένει από το ενδεχόμενο να μεταφέρουν λόγω της αστάθειας στη Β. Αφρική ένα μέρος του προγράμματος Desertec (που προέβλεπε την παραγωγή ηλιακού ρεύματος στη Σαχάρα και την εξαγωγή του στη Β. Ευρώπη) στην Ελλάδα. Το θέμα αυτό συζητήθηκε στην πρόσφατη επίσκεψη του κ. Χρυσοχοΐδη στο Βερολίνο, το προώθησε όμως και ο κ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος το συζήτησε με τον επίτροπο για την Ενέργεια κ. Ετινγκερ στις Βρυξέλλες και έχει έρθει σε επαφή και με την Deutsche Bank, η οποία είναι ο κύριος χρηματοδότης του Desertec.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Disqus for Alternative Greek Politic Review