Παρασκευή 12 Αυγούστου 2011

Ο Βενιζέλος ξεσπαθώνει στη Βουλή και απαντά στο άρθρο της Ελευθεροτυπίας για την PROTON BANK. - Του Vpower

Η ομαλή, απρόσκοπτη, και ασφαλής λειτουργία της Proton Bank είναι το ζητούμενο για τον υπουργό Οικονομικών Ε. Βενιζέλο, σύμφωνα με ανακοίνωση-απάντησή του σε σχετικό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία».




Συγκεκριμένα, ο υπουργός αναφέρει στη σχετική ανακοίνωση ότι η εφημερίδα δεν αντιλήφθηκε «τη διαφορά μίας τράπεζας, όπως η Proton Βank και συγκεκριμένων φυσικών προσώπων που ελέγχονται για την τέλεση παράνομων πράξεων».

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, η στάση αυτή που τηρεί η κυβέρνηση και το υπουργείο στο συγκεκριμένο ζήτημα, είναι ένα μήνυμα σταθερότητας και ασφάλειας προς το κοινό, ιδιαιτέρως στην τρέχουσα συγκυρία. Ο υπουργός Οικονομικών τονίζει ότι αποφασίστηκε από τις αρμόδιες αρχές να διατηρηθεί το επίπεδο καταθέσεων του δημοσίου και των άλλων τραπεζών, στην Proton Bank.

Όπως εξηγεί, η απόφαση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο προηγούμενης δήλωσής του ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι απολύτως ασφαλές. Μάλιστα, υπογραμμίζει και τη συγκυρία της 14ης Ιουλίου στην οποία αποφασίστηκε να  διατηρηθούν οι καταθέσεις του ελληνικού Δημοσίου, καθώς επρόκειτο για την περίοδο ανακοίνωσης των stress test.

Η πλήρης ανακοίνωση του υπουργού Οικονομικών:


«Λυπάμαι που η Ελευθεροτυπία αδυνατεί να αντιληφθεί τη διαφορά μίας τράπεζας, όπως η Proton Βank και συγκεκριμένων φυσικών προσώπων που ελέγχονται για την τέλεση παράνομων πράξεων. Μέριμνα και ευθύνη του Υπουργείου Οικονομικών, όπως και της Τράπεζας της Ελλάδος, είναι η σταθερότητα και ασφάλεια του τραπεζικού συστήματος. Η  δήλωσή μου ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι απολύτως ασφαλές, έχει πολύ πρακτικό περιεχόμενο για τους καταθέτες και γενικά για τους συναλλασσόμενους με τις τράπεζες.


Στο πλαίσιο αυτό, σε συνεννόηση με την Τράπεζα της Ελλάδος, τη διοίκηση των έξι μεγαλύτερων ελληνικών τραπεζών και το Συμβούλιο Συστημικής Ευστάθειας (στο οποίο μετέχουν μεταξύ άλλων ο Διοικητής και ο αρμόδιος Υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και ο Πρόεδρος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας) αποφασίστηκε να διατηρήσουν, τόσο το Δημόσιο όσο και οι άλλες τράπεζες, τα επίπεδα καταθέσεών τους στην Proton. Aυτό έγινε τόσο πριν όσο και μετά τη δημοσιοποίηση του πορίσματος της Τράπεζας της Ελλάδος και της Αρχής Διαφάνειας για πράξεις που αφορούν φυσικά πρόσωπα και όχι το νομικό πρόσωπο της τράπεζας καθεαυτό.


Ιδιαίτερα δε, πρέπει να σκεφθεί κανείς τη συγκυρία της 14ης Ιουλίου στην οποία αποφασίστηκε να διατηρηθούν οι καταθέσεις του ελληνικού Δημοσίου, καθώς επρόκειτο για την περίοδο ανακοίνωσης των stress test για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και βρισκόμασταν στην διαπραγμάτευση για τη διεθνή συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο πρόγραμμα μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας του ελληνικού δημοσίου χρέους.  Νομίζω ότι δεν είναι δύσκολο να διακρίνει κανείς μεταξύ των μειζόνων και των ελασσόνων προκειμένου να κατανοήσει σε ποιες ενέργειες πρέπει να προβαίνει το ελληνικό Δημόσιο και το εποπτικό σύστημα σε τέτοιες περιπτώσεις.


Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι από το 2008 και μετά, το ελληνικό Δημόσιο έχει χορηγήσει στην Proton, με βάση τα μεγέθη της, κεφαλαιακές ενισχύσεις και εγγυήσεις που υπερβαίνουν τα 300 εκ. ευρώ. Τέτοιες ενισχύσεις, ανάλογα με το μέγεθός τους, έχουν χορηγηθεί σε όλες σχεδόν τις τράπεζες την ίδια περίοδο.


Είναι συνεπώς αναγκαίο, για την προστασία των συμφερόντων του Δημοσίου  να διασφαλιστεί η ομαλή, απρόσκοπτη και ασφαλής λειτουργία της τράπεζας, ανεξαρτήτως  μετοχικής σύνθεσης, διοίκησης και φυσικών προσώπων που συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με αυτήν.


Αυτή η στάση του Δημοσίου και των ελεγκτικών αρχών είναι ένα μήνυμα σταθερότητας και ασφάλειας  προς το καταθετικό και επενδυτικό κοινό, ιδίως στην παρούσα κρίσιμη συγκυρία».


Στην ανακοίνωση του υπουργείου επισημαίνεται ότι η «Ε» απέκτησε και δημοσίευσε την πρώτη σελίδα του σχετικού πρακτικού της 14ης  Ιουλίου. Το υπουργείο δίνει στη δημοσιότητα και τη δεύτερη η οποία περιλαμβάνει την αιτιολογία της απόφασης του ελληνικού δημοσίου.


Ξεσπάθωσε και στη Βουλή


Διπλή επίθεση δεχτηκε στη Βουλή απο τον βουλευτή  της Ν.Δ. κ.Κεφαλογιάννη και τον Πρόεδρο του Συνασπισμού κ.Τσίπρα στους οποίους αντεπιτέθηκε , στον μεν πρώτο χαρακτηρίζοντάς τον ανάξιο αντικαταστάτη του κ.Σαμαρά, στον δε δεύτερο χαρακτηρίζοντας τα λεγόμενά του ως μη σοβαρά ( βλ. σχετικό βίντεο ) 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Disqus for Alternative Greek Politic Review