Παρασκευή 26 Αυγούστου 2011

Επαναδιαπραγμάτευση με τρόικα Θα επιδιώξει η Αθήνα για τον στόχο του ελλείμματος, εξαιτίας της βαθιάς ύφεσης - Του Κωνσταντινου Zουλα

Στην παραδοχή ότι η κυβέρνηση είναι πιθανόν να ζητήσει εκ νέου διαπραγματεύσεις με την τρόικα προκειμένου να επαναπροσδιορισθεί ο φετινός στόχος μείωσης του ελλείμματος που καθίσταται δυσχερέστερος λόγω και της μεγαλύτερης ύφεσης (από την προβλεφθείσα) προέβη χθες ο κ. Ευ. Βενιζέλος μιλώντας στο ΚΤΕ Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ. Ο υπουργός Οικονομικών επιβεβαίωσε επίσης τις πληροφορίες ότι η κυβέρνηση επανεξετάζει το χρονοδιάγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων λόγω της πρωτοφανούς πτώσης του Χρηματιστηρίου. Οπως εξήγησε, οι ιδιωτικοποιήσεις των εισηγμένων εταιρειών θα «μετακινηθούν» στο τέλος του σχετικού προγράμματος σε αντίθεση με τις μη εισηγμένες που θα προηγηθούν.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός, σε σύσκεψη που προηγήθηκε, ζήτησε από τον υπουργό Οικονομικών να βρει τη νομική φόρμουλα προκειμένου να μπορούν στο εξής να δημοσιοποιούνται τα ονόματα των μεγαλοοφειλετών στο Δημόσιο και να αρθούν οι δυσκολίες που υπάρχουν λόγω της προστασίας των προσωπικών δεδομένων. Νωρίτερα, στη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου, ο κ. Παπανδρέου θέλησε επίσης να διαμηνύσει ότι η Ελλάδα δεν θα αποδεχθεί αλλαγές στα ήδη συμφωνηθέντα με την Ε.Ε. που να θίγουν την αξιοπρέπειά της. Υπονόησε, δηλαδή, ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να αποδεχθεί τις περιβόητες εγγυήσεις που της ζητούνται εκ των υστέρων, ούτε και θα επαναδιαπραγματευθεί τη δανειακή χρηματοδότησή της.

Αν κάτι, ωστόσο, έμελλε να επισκιάσει το χθεσινό συμβούλιο ήταν μια εντελώς απροσδόκητη παρέμβαση του κ. Χρ. Παπουτσή, ο οποίος θέλησε να σχολιάσει το προχθεσινό αίτημα του αναπληρωτή υπουργού Ανάπτυξης κ. Χάρη Παμπούκη να επανασυσταθεί το υπουργείο Ναυτιλίας. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη θεωρώντας προφανώς ότι οι δηλώσεις του συναδέλφου του τον θίγουν προσωπικά (ο κ. Παμπούκης υπονόησε ότι στο υπουργείο Ναυτιλίας πρέπει να μεταφερθεί από τον κ. Παπουτσή και το Λιμενικό Σώμα) εμμέσως πλην σαφώς επεδίωξε από τον πρωθυπουργό να αποδοκιμάσει τον ομόλογό του. Ο κ. Παπανδρέου, ωστόσο, όχι μόνον δεν υιοθέτησε τον δηκτικό τρόπο με τον οποίο ο κ. Παπουτσής επέκρινε τον (απόντα από τη συνεδρίαση) κ. Παμπούκη, αλλά κατ’ ουσίαν παραδέχθηκε τις δυσλειτουργίες που έχουν προκύψει ανάμεσα στα δύο χαρτοφυλάκια, καλώντας τους συναρμόδιους υπουργούς να τα βρουν μεταξύ τους!

Ο διάλογος μεταξύ του πρωθυπουργού και του κ. Παπουτσή είναι ενδεικτικός: «Δεν είναι δυνατόν να υπάρχει υπονόμευση μελών της κυβέρνησης από συναδέλφους τους όταν ο διαχωρισμός του Λιμενικού από τη Ναυτιλία είναι κεντρική κυβερνητική επιλογή που έχει ψηφισθεί με νόμο», φέρεται να είπε ο κ. Παπουτσής για να λάβει λίγο αργότερα την εξής απάντηση του κ. Παπανδρέου: «Δεν πρέπει να είστε κολλημένοι με τις καρέκλες σας. Η δουλειά είναι συλλογική». «Ορισμένοι είμαστε κολλημένοι με την αξιοπρέπειά μας», ήταν η καθ’ όλα αναπάντεχη ανταπάντηση του κ. Παπουτσή και στο σημείο αυτό ο πρωθυπουργός τον κάλεσε μαζί με τους συναρμόδιους υπουργούς του να βρουν τις λύσεις για να μην υπάρχουν επικαλύψεις στις αρμοδιότητες.

Αξιοσημείωτο είναι, τέλος, ότι τα σοβαρά προβλήματα που έχουν ανακύψει με τις διαρκείς μεταφορές των αρμοδιοτήτων που υπάγονταν στο καταργηθέν υπουργείο επιβεβαίωσε πλήρως και ο κ. Μιχ. Χρυσοχοΐδης. Κληθείς από τον πρωθυπουργό να καταθέσει την εμπειρία του –έχει διατελέσει υπουργός και στα δύο χαρτοφυλάκια (Ανάπτυξης και Προστασίας του Πολίτη)– παραδέχθηκε ότι «υπάρχουν πολλές γκρίζες ζώνες που δημιουργούν παρεξηγήσεις μεταξύ των υπουργείων και χρειάζεται», όπως είπε, «άμεσο θεσμικό ξεκαθάρισμα για να αρθούν οι δυσλειτουργίες». Με άλλους λόγους, ο κ. Χρυσοχοΐδης, χωρίς μεν να υιοθετεί το αίτημα του κ. Παμπούκη για την επανασύσταση του υπουργείου Ναυτιλίας, δικαίωσε απολύτως τους προβληματισμούς του περί σοβαρών κυβερνητικών δυσλειτουργιών τις οποίες αντιθέτως δεν παραδέχθηκε ο κ. Παπουτσής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Disqus for Alternative Greek Politic Review