Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2011

«Ως πού θα το τραβήξει ο κ. Ερντογάν» - Καθημερινή


 Την ώρα που η Αθήνα κρατάει χαμηλούς τόνους, ο Λευκός Οίκος διαμηνύει στην Τουρκία να χειρισθεί το ζήτημα με διπλωματικό τρόπο
Κ. Η. Φαφουτης
Η κυβέρνηση Παπανδρέου κινείται εδώ και καιρό στην εξωτερική της πολιτική με βάση ένα νέο δόγμα. Η προσέγγιση με το Ισραήλ, την οποία χειρίσθηκε ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου με έμπιστους ενδιάμεσους απεσταλμένους, όπως ο κ. Αλεξ Ρόντος, θεωρείται ότι έχει δημιουργήσει νέα δεδομένα. Η εκτίμηση του πρωθυπουργού, όπως και του υπουργού Αμυνας Πάνου Μπεγλίτη, είναι πως το ρήγμα Τουρκίας - Ισραήλ έχει μόνιμα και στρατηγικά χαρακτηριστικά. Στο εσωτερικό της κυβέρνησης υπάρχουν βεβαίως φωνές, που υποστηρίζουν ότι χρειάζεται μεγάλη προσοχή σε κάθε χειρισμό και ότι πρέπει να χαραχθούν «κόκκινες γραμμές» έναντι των απαιτήσεων του Τελ Αβίβ, οι οποίες ενίοτε συμπεριλαμβάνουν «προχωρημένες» ιδέες, όπως η μεταστάθμευση ισραηλινών μαχητικών αεροσκαφών σε ελληνικές βάσεις εφ' όσον εκδηλωθεί κάποια παράτολμη στρατιωτική ενέργεια στην περιοχή του Καστελλόριζου ή γύρω από τη γεώτρηση στο «οικόπεδο 12» της κυπριακής ΑΟΖ, που αναμένεται να αρχίσει αύριο Δευτέρα.
Η άποψη πάντως που επικρατεί στην Αθήνα είναι ότι η Ουάσιγκτον θα στηρίξει τον άξονα Ελλάδας - Ισραήλ και δεν θα επιτρέψει η κρίση να κλιμακωθεί. Ο Λευκός Οίκος επιμένει άλλωστε σε κάθε μήνυμα, διπλωματικό ή μέσω ειδικών καναλιών, προς την Τουρκία ότι πρέπει να χειρισθεί το όλο ζήτημα με «διπλωματικό, και πάντως όχι στρατιωτικό τρόπο». Η κυβέρνηση νιώθει επίσης ασφαλής με τον αραβικό κόσμο, καθώς το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα έχουν εκφράσει οι χώρες του Κόλπου, οι οποίες σε αυτή τη φάση έχουν στενές σχέσεις με το Τελ Αβίβ. Η Αγκυρα πάλι έχει διαμηνύσει στην Αθήνα ότι ενοχλείται σφόδρα από τη στρατηγική προσέγγισή της με το Ισραήλ. Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Παπανδρέου είχε αρχικώς χαράξει τη γραμμή να μην καταστεί διμερής η κρίση γύρω από την κυπριακή γεώτρηση. Ομως, οι Τούρκοι με την εξαγγελία ερευνών σε περιοχή, η οποία συμπεριλαμβάνει μια μικρή λωρίδα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα νοτίως του Καστελλόριζου, έκαναν ακριβώς αυτό. Στη σύσκεψη της περασμένης Τετάρτης υπό τον πρωθυπουργό αποφασίστηκε να κρατηθούν χαμηλοί τόνοι και να αποφευχθεί η στρατιωτική κλιμάκωση με την αποστολή πολεμικών σκαφών, για να αποφευχθεί η επανάληψη του επεισοδίου των Ιμίων. Το ερώτημα που απασχολεί τώρα την Αθήνα είναι, πρώτον, αν θα προχωρήσουν οι έρευνες στην επίμαχη αυτή λωρίδα και, δεύτερον, πότε θα συμβεί αυτό, αφού η διάρκειά τους είναι έως τις 15 Νοεμβρίου.
Σε πρώτη φάση, πάντως, προκρίνεται η μέθοδος της αποστολής σκαφών του Λιμενικού Σώματος στην περιοχή και σχετική εισήγηση έκανε στην σύσκεψη ο αρμόδιος υπουργός κ. Χρ. Παπουτσής. Αυτό όμως που δεν μπορούν να προβλέψουν οι Ελληνες αξιωματούχοι είναι «ώς πού θα το τραβήξει ο κ. Ερντογάν», αν δηλαδή θα περιορισθεί σε αποστολή σκαφών στην περιοχή, σε προκλητική παρενόχληση με μανούβρες πλοίων ή αν θα κλιμακώσει τις ενέργειες του με χρήση στρατιωτικής δύναμης. Κάτι τέτοιο θα έθετε σε δοκιμασία, κατά τρόπο πρακτικό και δύσκολο, το δόγμα της στρατηγικής συνεργασίας με το Ισραήλ και προφανώς την Κύπρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Disqus for Alternative Greek Politic Review