Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2011

Η Τουρκία ξεκινά δικές της έρευνες στο Καστελλόριζο - H Καθημερινή

Ανεβάζει εκ νέου το θερμόμετρο της έντασης στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου η Αγκυρα, με αφορμή τη διεξαγωγή ερευνών για φυσικό αέριο στην ΑΟΖ της Κύπρου. Οι έρευνες της Λευκωσίας θα αρχίσουν, σύμφωνα με πληροφορίες, την ερχόμενη Δευτέρα, καθώς χθες έφθασε στον προορισμό της, στο οικόπεδο 12 της ΑΟΖ, και συναρμολογήθηκε η πλατφόρμα-γεωτρύπανο «Ομηρος» της αμερικανικής εταιρείας Noble Energy.

Την ίδια ώρα, όμως, η Αγκυρα επέλεξε να ανακοινώσει αιφνιδίως και προκλητικά τη διενέργεια δικών της ερευνών από νορβηγικό πλοίο και τρία συνοδευτικά σκάφη σε περιοχή νοτίως του Καστελλόριζου, όπου υπάρχει επικάλυψη και ελληνικής υφαλοκρηπίδας, καθώς και σε περιοχή κοντά στην Κύπρο. Στη σχετική αγγελία προς ναυτιλλομένους (ΝΑVΤΕΧ) που εξέδωσε, αναφέρει ως χρόνο της πραγματοποίησης των ερευνών το διάστημα μεταξύ 15 Σεπτεμβρίου και 15 Νοεμβρίου.

Η ελληνική πλευρά απάντησε με διάβημα στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών και ζήτησε αποχή από κάθε ερευνητική δραστηριότητα που θίγει ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα. Το υπουργείο Εξωτερικών έδωσε επίσης οδηγίες στην ελληνική πρεσβεία στο Οσλο να επικοινωνήσει με την πλοιοκτήτρια εταιρεία του ερευνητικού σκάφους αλλά και με το υπουργείο Εξωτερικών της Νορβηγίας για να τους γνωστοποιήσει τις θέσεις της Αθήνας.

Νωρίτερα η Αγκυρα είχε απειλήσει ότι, σε περίπτωση που ξεκινήσουν οι έρευνες της Λευκωσίας, θα αρχίσει τη διαδικασία οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας με τους Τουρκοκύπριους. Η ανακοίνωση έγινε ύστερα από συνάντηση τεχνικής επιτροπής της τουρκικής κυβέρνησης και συνεργατών του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ντερβίς Ερογλου με το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας. Επιπλέον, ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Εγκεμεν Μπαγίς, υποστήριξε ότι οι κυπριακές έρευνες θα διενεργηθούν σε «αμφισβητούμενη περιοχή».

Συνάντηση υπουργών Αμυνας

Η Λευκωσία, από την πλευρά της, κατέστησε σαφές ότι το κεφάλαιο της ενέργειας στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις Ε.Ε. - Τουρκίας δεν πρόκειται να ανοίξει για όσο διάστημα η Αγκυρα απειλεί ένα κράτος-μέλος της Ενωσης να μην ασκήσει τα κυριαρχικά του δικαιώματα. Σήμερα εξάλλου αναμένεται στην Ελλάδα ο υπουργός Αμυνας της Κύπρου Δ. Ηλιάδης για συνομιλίες με τον ομόλογό του Π. Μπεγλίτη.

Εν τω μεταξύ στην Αθήνα, το ΚΥΣΕΑ, που συνεδρίασε χθες, αποφάσισε την αγορά 400 κατευθυνόμενων βλημάτων αέρος εδάφους τύπου SPICE από την ισραηλινή αμυντική βιομηχανία, συνολικού κόστους 100 εκατ. ευρώ. Τα βλήματα προσαρμόζονται στα μαχητικά αεροσκάφη F-16 και χρησιμοποιούνται για την προσβολή στόχων εδάφους. Το ΚΥΣΕΑ αποφάσισε επίσης την προμήθεια 10 έως 12 χιλιάδων βλημάτων για τα άρματα μάχης Leopard 2HEL, συνολικού ύψους τουλάχιστον 20 εκατ. ευρώ. Η προμήθεια των γερμανικών βλημάτων θα υλοποιηθεί μέσω διακρατικής συμφωνίας από τον ολλανδικό στρατό. Τα εν λόγω εξοπλιστικά προγράμματα πριν από περίπου ένα μήνα είχαν λάβει την έγκριση από την Ειδική Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων κατόπιν της υποβολής των απαραίτητων μελετών σκοπιμότητας από τους επιτελείς της Πολεμικής Αεροπορίας και του Στρατού Ξηράς αντίστοιχα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Disqus for Alternative Greek Politic Review