Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2011

Το μαρτύριο της αβεβαιότητας ,Του Σωκρατη Tσιχλια


Προφανώς και τα Mέσα, ψηφιακά, ραδιοτηλεοπτικά και παραδοσιακά, ανεβάζουν τη θερμοκρασία όταν υπάρχει θέμα. Οφείλουν να το κάνουν, αυτή είναι η δουλειά τους, δεν υποχρεούνται να κατευνάζουν τους πολίτες, αλλά να τους ενημερώνουν, να αφυπνίζουν, να προλαβαίνουν με τις αποκαλύψεις τους. Ούτε είναι λάθος ακόμη και να υπερβάλλουν ακολουθώντας την αρχή της προφύλαξης. Ας διαψευστούν τα Mέσα αν η πρόθεσή τους ήταν να προλάβουν ένα κακό...

Επομένως και ο Ευάγγελος Βενιζέλος είχε κάποιο δίκιο όταν ισχυριζόταν στη χθεσινή συνέντευξη Tύπου ότι δραματοποιήθηκαν τα προχθεσινά γεγονότα, πήρε λάθος διάσταση η διακοπή των διαπραγματεύσεων τρόικας και κυβέρνησης για τη χορήγηση της επόμενης δόσης. Αλλά και οι δημοσιογράφοι νομιμοποιούνται να ισχυρίζονται ότι η άποψη του υπουργού πως δεν συνέβη τίποτα είναι μετέωρη. Τα Mέσα έχουν δουλειά, λοιπόν και οι υπουργοί φουρτούνες.
Είναι όμως βέβαιο ότι όποια χώρα κι αν βρισκόταν στη θέση της Ελλάδας, δεν θα είχε αντέξει τόσο πολύ αυτό το μαρτύριο της αβεβαιότητας. Τη φρικαλέα τελετή ανασφάλειας που πραγματοποιείται κάθε τρεις μήνες με αντικείμενο την επόμενη δόση. Καμία αγορά, κανένα χρηματιστήριο, κανένα τραπεζικό σύστημα δεν θα άντεχε νέα μέτρα, νέους νόμους, νέους φόρους με τέτοια συχνότητα. Δεν πρέπει να υπάρχει προηγούμενο στην παγκόσμια οικονομία παρόμοιας καταστροφικής διαδικασίας, που παγώνει ιδιώτες και επιχειρήσεις, αναστέλλει σχέδια και επενδύσεις, βαθαίνει εν τέλει την κρίση, την ύφεση, την ανεργία, την απόγνωση.

Για πρώτη φορά η κυβέρνηση διά του υπουργού Οικονομικών έκανε λόγο για το αδιέξοδο που δημιουργεί η καλπάζουσα ύφεση, καθώς μειώνει δραματικά τα αναμενόμενα έσοδα και ματαιώνει τις θυσίες των εργαζομένων και των αιωνίων υποζυγίων που πληρώνουν ανυπολόγιστους έμμεσους και άμεσους φόρους. Ισως όμως είναι αργά.

Η Ελλάδα χρειάζεται σταθερό σχέδιο εξόδου από την κρίση, μακροχρόνιο, αυστηρό, αιματηρό, αλλά ρεαλιστικό. Σχέδιο όμως για σωτηρία χώρας, όχι επιχείρησης... Ολο και περισσότεροι αναλυτές, πάντως, ισχυρίζονται ότι μάλλον χρειάζεται και μια νέα κυβέρνηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Disqus for Alternative Greek Politic Review