Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2011

Ανεβάζει την ένταση στην ανατoλική Μεσόγειο η Άγκυρα - ΑΠΕ-ΜΠΕ

Με αεροναυτικές ασκήσεις η Αγκυρα ανεβάζει την ένταση στην ανατολική Μεσόγειο. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, οι τουρκικές ασκήσεις κλιμακώνονται εντός του FIR Λευκωσίας σε ζώνη ανάμεσα στο Ακρωτήρι Λεμεσού και την πλατφόρμα της Νoble Energy.

Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου προειδοποίησε την Τουρκία ότι λόγω της στάσης της, θα επηρεαστεί η ενταξιακή της πορεία και παράλληλα έστειλε μήνυμα στις Βρυξέλλες λέγοντας πως «η Κύπρος αναμένει ξεκάθαρη έκφραση της κοινοτικής αλληλεγγύης».



Ουδείς μπορεί να είναι σίγουρος ποία θα είναι τελικά η συμπεριφορά της Τουρκίας, δήλωσε ο κ. Στεφάνου και σημείωσε πως η Αγκυρα «προσπαθεί να παρουσιαστεί ότι θέτει πολιτικά ζητήματα λόγω των αντιδράσεων που προκάλεσε διεθνώς η συμπεριφορά της».

«Η κυβέρνηση θα ενεργήσει με προσεκτικές κινήσεις και ψυχραιμία», πρόσθεσε. Οπως είπε, «είναι φανερό πως η Τουρκία καταβάλλει προσπάθεια να δημιουργήσει ένταση στην περιοχή, να αμφισβητήσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και να εξισώσει το ψευδοκράτος με το νόμιμο κράτος».

«Είναι γι αυτόν ακριβώς το λόγο που εμείς δεν παρασυρόμαστε και μέσα από πολιτικές και διπλωματικές κινήσεις οχυρώνουμε το κυριαρχικό δικαίωμα της Κύπρου να ερευνά και να εκμεταλλεύεται τους δικούς της πόρους και ταυτόχρονα για να εκτίθεται η Τουρκία για τις παρανομίες και τις προκλήσεις της», τόνισε ο κ. Στεφάνου.

Ερωτηθείς σχετικά με πληροφορίεςπου θέλουν το ρωσικό στόλο να αναμένεται να πλεύσει στην Ανατολική Μεσόγειο, ο εκπρόσωπος απάντησε πως η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου είναι ιδιαίτερα βεβαρημένη από τη στρατιωτική παρουσία διαφόρων χωρών και τόνισε για άλλη μια φορά ότι είναι η Τουρκία αυτή που προσπαθεί να δημιουργήσει θερμό κλίμα και να δώσει την εντύπωση ότι υπάρχει κρίση.

Εξ άλλου, ο διευθυντής του γραφείου του Προέδρου Χριστόφια, Χρίστος Χριστοφίδης σημείωσε ότι το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη είναι αδιαπραγμάτευτο.

«Οι Τούρκοι προσπαθούν να δημιουργήσουν ένταση και νέα παράνομα τετελεσμένα. Ομως θέλουμε να στείλουμε για ακόμη μια φορά το μήνυμα, ότι το δικαίωμα της Κύπρου για αξιοποίηση της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης, είναι αδιαπραγμάτευτο και ότι οι απαράδεκτες απειλές τους δεν θα περάσουν», είπε χαρακτηριστικά.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως αυτό το Σαββατοκύριακο είναι η εβραϊκή Πρωτοχρονιά, με την τουρκική άσκηση να επηρεάζει αεροδιάδρομο που συνδέει το Ισραήλ με τη νοτιοδυτική Ευρώπη και τον Ειρηνικό. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το Πίρι Ρέις ενδεχομένως να κατευθύνεται προς το κατεχόμενο λιμάνι της Αμμοχώστου.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με το ΡΙΚ, στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου κατευθύνονταν πλοία του πολεμικού ναυτικού της Ρωσίας. Πρόκειται για μοίρα του ρωσικού Στόλου, περιλαμβανομένου και αεροπλανοφόρου με στόχο να στείλει το μήνυμα ότι η Μόσχα είναι αποφασισμένη να διασφαλίσει τα στρατηγικά της συμφέροντα στην περιοχή.

Τέλος, ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε ότι σύντομα αναμένεται ο δεύτερος γύρος αδειοδοτήσεων για οικόπεδα στην κυπριακή ΑΟΖ. Οι εργασίες το οικόπεδο 12 συνεχίζονται κανονικά και τη Δευτέρα εισέρχονται στο προτελευταίο στάδιο, προτού το τρυπάνι φθάσει στο σημείο όπου εκτιμάται ότι βρίσκεται το κοίτασμα φυσικού αερίου.

πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Disqus for Alternative Greek Politic Review