Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2011

Περι συναίνεσης και πράσινων αλόγων.... του Vpower

Πολιτικές ηγεσίες «τόσο μικρές, αλλά με τόσο μεγάλους κομματικούς εγωισμούς», διέκρινε η κ. Ντόρα Μπακογιάννη, μετά το ναυάγιο της προσπάθειας συνεννόησης μεταξύ των κ. Γ. Παπανδρέου και Αντ. Σαμαρά. «Η χώρα αυτήν τη στιγμή χρειάζεται συνεργασία, συσπείρωση και συνευθύνη», προσέθεσε η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, συμπληρώνοντας πως «δεν υπάρχει κανείς άμοιρος ευθυνών μέσα στο ελληνικό Κοινοβούλιο... Την ύστατη στιγμή, πρέπει να αντιληφθούμε ποιο είναι το χρέος μας απέναντι στην ελληνική κοινωνία, να ξεχάσουμε το κομματικό συμφέρον και να ενώσουμε δυνάμεις». Στο ίδιο μήκος κύματος και ο βουλευτής της ΔΗ.ΣΥ. κ. Λευτ. Αυγενάκης. Επισήμανε ως επιτακτική προτεραιότητα τον σχηματισμό κυβέρνησης εκτάκτου ανάγκης «με ισχυρή πολιτική νομιμοποίηση, προκειμένου να αποφευχθούν τα επεισόδια, η βία και οι καταστροφές δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας».

Λίγο παραπέρα στη Συγγρού πιστεύουν οτι....

Ως ηχηρή απόδειξη ότι ο πρωθυπουργός ουδέποτε επιζητούσε τη συναίνεση και όχι ως μία «ιστορική ευκαιρία που απολέσθηκε» αντιμετωπίζουν στη Ν.Δ. το βαθύ ρήγμα στις σχέσεις μεταξύ των κ. Γ. Παπανδρέου και Αντ. Σαμαρά. Η επιλογή της Ν.Δ. να δημοσιοποιήσει τους εξαιρετικά υψηλούς τόνους που χρησιμοποίησε ο κ. Σαμαράς κατά τη χθεσινή τηλεφωνική του επικοινωνία με τον πρωθυπουργό επιβεβαίωσε το βαρύ κλίμα που είχε κυριαρχήσει και στη συνάντηση των δύο, το βράδυ της Τρίτης. Είναι δε απολύτως ενδεικτική και της σκληρής γραμμής που θα τηρήσει εφεξής η Ν.Δ., αρχής γενομένης από την προσεχή Τρίτη, που ο κ. Σαμαράς θα μιλήσει στη γαλάζια Κ.Ο.

Ο κ. Σαμαράς απέρριψε την πρόταση Παπανδρέου για κοινή μετάβασή τους στις Βρυξέλλες, καταγγέλλοντάς τον για μυστική διπλωματία και προσπάθεια παγίδευσης της αντιπολίτευσης. «Τι ζητάς κύριε Παπανδρέου; Τι εθνική γραμμή έχεις; Μήπως μου παρουσίασες κατά τη συνάντησή μας κάποια «εθνική γραμμή», που θέλεις να υπερασπιστούμε μαζί;» είπε -όπως έγινε γνωστό- ο πρόεδρος της Ν.Δ. στον πρωθυπουργό και πρόσθεσε: «Είναι δυνατόν ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης να δεσμεύσει όλη τη χώρα σε κάτι που δεν ξέρει; Μήπως έχουμε συμφωνήσει σε κάτι; Εδώ ούτε με τους υπουργούς σου δεν έχεις κοινές θέσεις και διαφωνείτε μεταξύ σας για την οικονομική πολιτική σου». Του επεσήμανε ότι δεν έχει δώσει, όπως είχε δεσμευθεί, στην αντιπολίτευση τις επιστολές που αντάλλαξε με Ε.Ε. και ΔΝΤ και κατέληξε πως «θα πάω στις Βρυξέλλες, έτσι κι αλλιώς. Είναι εθνικό μου καθήκον. Οπως κάνω επί 1,5 χρόνο».

Η πρωτοφανούς έντασης επιθετική διάθεση του κ. Σαμαρά (σ.σ. είναι ενδεικτικό πως στην αρχή της συνάντησης της Τρίτης με τον πρωθυπουργό δήλωσε ότι σκεφτόταν να μην προσέλθει) δεν ήταν η κυρίαρχη τάση το πρωί της Τρίτης. Υπό το φως των πληροφοριών που ήθελαν τον κ. Παπανδρέου να εξετάζει την υποβολή νέας πρότασης συγκυβέρνησης των δύο κομμάτων εξουσίας, συνεργάτες του κ. Σαμαρά δεν απέκλειαν την, υπό προϋποθέσεις, αποδοχή της πρότασης. «Ο κ. Σαμαράς προσέρχεται έχοντας πλήρη γνώση της συγκυρίας, όλα είναι ανοικτά» διεμήνυε συνομιλητής του, προσθέτοντας ότι τα πάντα εξαρτώνται από τον πρωθυπουργό.

Υπό την έννοια αυτή, η ομιλία του κ. Παπανδρέου προς την Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ αποτέλεσε δυσάρεστη έκπληξη για το επιτελείο του κ. Σαμαρά ή -κατά τους όποιους επικριτές- «χρυσή ευκαιρία» για ένα, υπό άλλες προϋποθέσεις, ηχηρό «όχι» προς τον πρωθυπουργό. «Λόγω των πράγματι κρίσιμων συνθηκών πήγα και άκουσα τον κ. Παπανδρέου. Αλλιώς, μετά το απίστευτο υβρεολόγιό του εναντίον της παράταξης και εναντίον μου, δεν θα πήγαινα καθόλου», δήλωσε μετά τη συνάντηση. Ο κ. Σαμαράς αναχωρεί αύριο για τις Βρυξέλλες προκειμένου το Σάββατο να συμμετάσχει στη σύνοδο του Ευρ. Λαϊκού Κόμματος. Μένει να φανεί αν η αναφορά του πως «με κάποιον που ειλικρινά ενδιαφέρεται για την ενότητα του λαού απέναντι στην κρίση θα είχα πολλά να πω… Με κάποιον που βρίσκεται σε πανικό και καθυβρίζει τους πάντες δεν έχω να πω τίποτε» θα πείσει τους ηγέτες της Ε.Ε. που πιέζουν για συναίνεση.

Και τέλος η Κυβέρνηση πιστεύει οτι:

Σε «εκ των προτέρων ειλημμένη απόφαση» του κ. Αντ. Σαμαρά και των στενών συνεργατών του αποδίδουν στο Μαξίμου το νέο ναυάγιο της συναίνεσης, λίγα 24ωρα πριν από την κρίσιμη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες. Ωστόσο, ακόμη και μετά τη χθεσινή ανταλλαγή σκληρών ανακοινώσεων μεταξύ του κυβερνητικού εκπροσώπου και της Ν.Δ., στο περιβάλλον του πρωθυπουργού εξακολουθούν να επιμένουν ότι η εθνική συνεννόηση παραμένει ψηλά στην ατζέντα του κ. Γ. Παπανδρέου. Τονίζουν μάλιστα πως ο πρωθυπουργός επιστρέφοντας από τις Βρυξέλλες (τη Δευτέρα) είναι διατεθειμένος να ενημερώσει τον κ. Σαμαρά για κάθε λεπτομέρεια της απόφασης που θα προκύψει στη σύνοδο των 17 ηγετών της Ευρωζώνης και ενδεχομένως να επιδιώξει εκ νέου προσέγγιση με τη Ν.Δ.

Επίσης, θεωρούν αναιτιολόγητο τον ισχυρισμό ότι η πρόταση για το ταξίδι στις Βρυξέλλες έγινε χθες το πρωί, στην τελευταία τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των δύο ανδρών. Λένε ότι ο κ. Παπανδρέου είχε ήδη προτείνει την κοινή παρουσία στις Βρυξέλλες από το βράδυ της Τρίτης και αιτιολογούν τη μη δημοσιοποίησή της ως κίνηση τακτ έναντι του κ. Σαμαρά, ο οποίος ζήτησε λίγες ώρες για να το σκεφτεί. Οι ίδιες πηγές δικαιολογούσαν την άποψή τους περί προειλημμένης απόφασης, επισημαίνοντας πως το βασικό επιχείρημα του κ. Σαμαρά στην άρνησή του να συνοδεύσει τον πρωθυπουργό στις Βρυξέλλες ήταν το «υβρεολόγιο» ενώπιον της Κ.Ο.

«Ουδέποτε ο κ. Παπανδρέου ανέφερε το όνομα του αρχηγού της Ν.Δ.», επιμένουν και προσθέτουν πως δεν μπορεί μια ομιλία να αποτελεί αφορμή για τον εμβολισμό πολύ ανώτερων πρωτοβουλιών, όπως η εμφάνιση ενός αρραγούς μετώπου προς το εξωτερικό. Η προχθεσινή εξέλιξη συνοδεύεται από έντονο παρασκήνιο στην πλευρά του κυβερνητικού στρατοπέδου. Ο κ. Παπανδρέου τις τελευταίες δύο εβδομάδες δεχόταν διαρκείς εισηγήσεις από συνεργάτες του και υπουργούς για τις κινήσεις που οφείλει να κάνει μετά την όποια απόφαση της συνόδου. Οι περισσότεροι από τους υπουργούς (Αννα Διαμαντοπούλου, Ανδ. Λοβέρδος, Γ. Ραγκούσης, Ηλ. Μόσιαλος) είχαν εισηγηθεί στον κ. Παπανδρέου στρατηγική συναινέσεων. Η κ. Διαμαντοπούλου μάλιστα στην κυβερνητική σύσκεψη της Δευτέρας επέμεινε ότι ο κ. Σαμαράς πρέπει να πιεστεί ώστε να συναινέσει σε μια -κατά το δυνατόν- κοινή πορεία. Η ιδέα για την κοινή παρουσία στις Βρυξέλλες συζητιόταν μεταξύ του κ. Παπανδρέου και των συνεργατών του, ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα.

Το Βατερλώ της συνάντησης φάνηκε τάχιστα, από τον τρόπο με τον οποίο ο κ. Σαμαράς εξήλθε εμφανώς οργισμένος του πρωθυπουργικού γραφείου στη Βουλή μετά μόλις 25 λεπτά. Οι εκατέρωθεν «διαρροές» προμήνυαν το αποτέλεσμα. Από την πλευρά του κ. Παπανδρέου, έλεγαν ότι ο πρωθυπουργός ζήτησε από τον κ. Σαμαρά να πει αν συμφωνεί με τις απόψεις συνεργατών του περί «ειδικών δικαστηρίων» και «Γουδιού». Αργά το βράδυ της Τρίτης, υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι τηρούσαν στάση αναμονής μέχρι το πρωί της Τετάρτης, μέχρις ότου εκδηλωθεί δημοσίως η Ν.Δ. Δεν γνωστοποιούσαν τι ακριβώς ανέμεναν από τον κ. Σαμαρά, ωστόσο τόνιζαν ότι αν ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αρνηθεί, τότε και το Μαξίμου θα τοποθετηθεί δεόντως. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο κ. Παπανδρέου ανέμενε τηλεφώνημα του κ. Σαμαρά από νωρίς το πρωί και επειδή πλησίαζαν τα ραντεβού με τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς και δεν υπήρχε απάντηση, κάλεσε εκείνος και έλαβε από τον αρχηγό της Ν.Δ. την άρνησή του. Σε κάθε περίπτωση, ο πρωθυπουργός ετοιμάζεται ήδη για τη σύνοδο της Κυριακής, η οποία θα αποτελέσει και βασικό αντικείμενο συζήτησης του σημερινού Υπουργικού.

Φυσικά όλοι μας ξέρουμε ότι το ΠΑΣΟΚ ψάχνει σανίδα εκλογικής σωτηρίας, (την ίδια σανίδα που κάτω από το ίδιο ακριβώς πρόβλημα αρνήθηκε να δώσει την Άνοιξη του 2009 στο Καραμανλή με το επιχείρημα ότι συναίνεση σημαίνει συνενοχή). Φυσικά η Ν.Δ. δεν σώζει με τίποτα το φίδι που αρνιόταν πεισματικά και άνανδρα να κάνει το ίδιο όταν αυτή κυβερνούσε, και Η ΔΗ.ΣΥ θρηνεί που οι μεγάλες παρατάξεις του κοινοβουλίου συμπεριφέρονται με πείσμα σχεδόν εφηβικό. Καλά κάνει και θρηνεί, αν πίστευε ότι μπορούσε να επιτευχθεί η συναίνεση, αλλά εγώ δεν θρηνώ δεδομένου ότι θεωρούσα, όπως και ακόμα θεωρώ ανύπαρκτο αυτό το ενδεχόμενο.

Εδώ που τα λέμε, αν το δούμε πέρα από κάθε κομματική παρωπίδα το ζήτημα, πέστε μου, ποιος Έλληνας έχει την πολιτική παιδεία που απαιτείται, για να καταλάβει την αυτοθυσία που θα επεδείκνυε ο κ. Σαμαράς, αν συναινούσε στις επιταγές του μεσοπρόθεσμου? Άλλο να  Κυβερνάς Σουηδούς, κι άλλο Έλληνες δεν νομίζετε?

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Disqus for Alternative Greek Politic Review