Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2011

Κομισιόν: Στο 8,9% φέτος το έλλειμμα, η ανάπτυξη θα έρθει στην Ελλάδα όχι νωρίτερα από το 2013 - του Vpower

Φως στο τούνελ της ύφεσης από το 2013 βλέπει η Κοµισιόν η οποία, αν και αναγνωρίζει πρόοδο στις προσπάθειες µείωσης του δηµοσιονοµικού ελλείµµατος, δείχνει προς την κατεύθυνση πρόσθετων µέτρων τα επόµενα χρόνια.

«Η προσπάθεια δημοσιονομικής προσαρμογής στην Ελλάδα είναι πολύ μεγάλη, αλλά περισσότερα μέτρα είναι απαραίτητα. Χωρίς αυτά τα μέτρα το δημοσιονομικό έλλειμμα θα συνέχιζε να αυξάνεται», αναφέρεται στο κεφάλαιο της έκθεσης φθινοπωρινών προβλέψεων της Κομισιόν που αφορά την Ελλάδα, υπό τον τίτλο «επώδυνη προσαρμογή».

Στην έκθεση εκτιμάται ότι το έλλειμμα θα διαμορφωθεί φέτος στο 8,9% του ΑΕΠ, αντί για 8,5% που προβλέπει το προσχέδιο του προϋπολογισμού, με αποκλιμάκωση στο 7% του χρόνου, έναντι εκτίμησης 7,5% που αποτυπώνεται στο προσχέδιο. Για το χρέος εκτιμάται εκτίναξη στο 198,3% του ΑΕΠ το 2011 και στο 198,5% το 2013 χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι επιπτώσεις του κουρέματος, καθώς η έκθεση συντάχθηκε προ των αποφάσεων της Συνόδου της 26ης Οκτωβρίου.

Στα λοιπά μεγέθη η ανάπτυξη δεν θα έρθει πριν από το 2013, η ανεργία θα αγγίξει το 18,4% του εργατικού δυναμικού την ερχόμενη διετία από 16,6% φέτος, οι αμοιβές θα συνεχίσουν να μειώνονται, αλλά από το 2013 η απασχόληση σε περιβάλλον χαμηλού πληθωρισμού - μόλις 0,8% - θα αρχίσει να αυξάνεται. Το 2013, άλλωστε, η ελληνική οικονομία προβλέπεται ότι θα επανέλθει σε τροχιά ανάπτυξης με ρυθμό 0,7%, έπειτα από ύφεση 5,5% φέτος και 2,8% το 2012.

Όλα αυτά πρέπει να σημειώσουμε οτι προβλέπονται, και είναι ισχυρό το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθούν μόνον αν ικανοποιηθούν οι εξής 2 προϋποθέσεις :

Α) Ότι τα επιτόκια δανεισμού Ιταλίας και η Ισπανίας δεν θα συνεχίσουν την υπερβολικά ανοδική τους πορεία, δηλαδή ότι ο ESM θα επέμβει επιτυχώς και θα ανακόψει την ξέφρενη πορεία τους στο πρώτο τρίμηνο του νέου Έτους

Β) Ότι η μεταβατική Κυβέρνηση, και η Κυβέρνηση που θα την διαδεχθεί το Μάρτιο, θα προσπαθήσει με επιτυχία να επιτύχει τους νέους στόχους που θα τεθούν στον μεσοπρόθεσμο δανεισμό της Χώρας, σύμβαση που αναμένεται να ψηφιστεί λίαν συντόμως απο το Ελληνικό κοινοβούλιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Disqus for Alternative Greek Politic Review