Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2011

Να βάλουν απέναντι τον εσμό - Του Αλεξη Παπαχελα

Εχουμε, μέσα σε ελάχιστο χρόνο, να λύσουμε ένα θεμελιώδες πρόβλημα. Είμαστε μια μικρή χώρα που έχει λίγους ανθρώπους οι οποίοι μπορούν να διαχειρισθούν τη σημερινή κρίση. Πρόκειται για ανθρώπους που ανήκουν και στην Κεντροδεξιά και στην Κεντροαριστερά, με κύρος στο εξωτερικό, τεχνοκρατική γνώση και μακριά από συμφέροντα. Ποιο είναι το πρόβλημα; Οι άνθρωποι αυτοί, είτε είναι ο Τάσος Γιαννίτσης είτε ο Στέφανος Μάνος είτε κάποιος άλλος, έχουν λοιδορηθεί και μετατραπεί σε ανάλγητες, νεοφιλελεύθερες, προδοτικές καρικατούρες από τους άρχοντες του λαϊκισμού και της τηλεοπτικής μας δημοκρατίας.

 Οι επαγγελματίες πολιτικοί τούς κοροϊδεύουν και το καταλαβαίνω. Αν φανεί ότι υπάρχουν τεχνοκράτες που ξέρουν τι λένε και τι κάνουν, πού θα βρουν δουλειά οι πολιτευτές και τα «κομματόσκυλα»; Στις τηλεοπτικές μας οθόνες κυριαρχούν χρόνια τώρα συνδικαλιστές, υστερικοί ή γραφικοί πολιτικοί, παράφρονες που παριστάνουν τους ειδικούς και διάφορα άλλα νούμερα. Το καταλαβαίνω ότι τα νούμερα φέρνουν νούμερα σε τηλεθέαση, αλλά κοιτάξτε πού φτάσαμε...

Λένε, λοιπόν, σήμερα κάποιοι ότι ακόμη και οι καλύτεροι τεχνοκράτες που θα έλθουν δεν θα έχουν καμία νομιμοποίηση. Συμφωνώ. Πού να τη βρουν τη νομιμοποίηση όταν (α) δεν τους ξέρει κανείς, (β) έχει χυθεί απίστευτο δηλητήριο λαϊκισμού στις φλέβες και το μυαλό μας και (γ) οι φωνές του παραλόγου και της υστερικής αγραμματοσύνης κυριαρχούν παντού; Αυτή η κατάντια έχει και την άλλη της όψη. Σε λίγο, κανείς σοβαρός άνθρωπος δεν θα θέλει να αναμειχθεί στη διοίκηση της χώρας ή ακόμη και στον δημόσιο διάλογο. Γιατί πρέπει να ανεχθεί ένας αξιοπρεπής άνθρωπος να τον λοιδορούν κάποιοι ανεγκέφαλοι ή και μισθοφόροι της λάσπης ως δωσίλογο, πράκτορα, φοροφυγά ή οτιδήποτε άλλο. Αυτό το μιντιακό σύστημα που μας κυβερνάει θα εκβίαζε σήμερα τον Ελευθέριο Βενιζέλο, επειδή «έχει αυθαίρετο στο Θέρισο».

Ο μόνος τρόπος να σωθεί η χώρα είναι να τα βρουν οι σοβαρές πολιτικές δυνάμεις και να βάλουν απέναντι, όλοι μαζί, αυτόν τον εσμό που διχάζει, παραπλανά και φανατίζει τον μέσο Ελληνα σπρώχνοντας τη χώρα στον γκρεμό. Μην έχει κανείς την ψευδαίσθηση ότι μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτό το μισαλλόδοξο «κτήνος» και μετά, μόλις έλθει στην κυβέρνηση, να το δαμάσει. Δεν γίνεται, το «κτήνος» είναι αδηφάγο και δαγκώνει μόλις δεν «ταϊσθεί όσο πρέπει».

Αυτήν την ύστατη ώρα πρέπει να πεισθεί η κοινή γνώμη για την κοινή λογική, για το ρεαλιστικό εθνικό συμφέρον και οι υπεύθυνες δυνάμεις του τόπου να πάνε απέναντι στην τρέλα. Και μετά εκείνοι που ξέρουν και μπορούν να κλείσουν τα αφτιά, και ίσως και τα μάτια, να τα δώσουν όλα. Δεν είναι εύκολο, δεν έχουμε αρκετό χρόνο και το δηλητήριο που έχει χυθεί επί τριάντα χρόνια στο μυαλό και το θυμικό του Ελληνα πολίτη είναι πολύ και το αντίδοτο της κοινής λογικής και του ρεαλισμού παίρνει χρόνο και απαιτεί εθνάρχες για να δουλέψει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Disqus for Alternative Greek Politic Review