Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2011

«Οχι» από την Αριστερά - Του Παναγη Γαλιατσατου

Απέναντι στην κυβέρνηση συνεργασίας τοποθετούνται τελικά και τα τρία κόμματα της Αριστεράς που εκπροσωπούνται στο ελληνικό Κοινοβούλιο. Το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ είχαν πάρει αυτή τη θέση ήδη από το περασμένο Σάββατο, όταν ο Γ. Παπανδρέου επισκέφθηκε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και δρομολόγησε τις διαδικασίες συγκρότησης κυβέρνησης συνεργασίας. Η Δημοκρατική Αριστερά αμφιταλαντεύθηκε επί μακρόν για τη στάση που θα κρατήσει, κατέληξε όμως στο να καταψηφίσει τη νέα κυβέρνηση μετά μια θυελλώδη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής.

ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ δίνουν το επόμενο ραντεβού με τη νέα κυβέρνηση στους δρόμους και στις κινητοποιήσεις. Το ΚΚΕ έχει καταρτίσει μια λίστα από δράσεις που σχετίζονται με την άρνηση πληρωμής των έκτακτων φόρων: άμα τη αναλήψει των καθηκόντων του νέου πρωθυπουργού, μάλιστα, η κ. Παπαρήγα κάλεσε τον λαό στο πόδι και υπέδειξε ένα πλαίσιο άμεσων διεκδικήσεων, όπως να καταργηθούν τα χαράτσια, ο φόρος αλληλεγγύης, ο αυξημένος ΦΠΑ. Μετά την ορκωμοσία, το ΚΚΕ ανέβασε ακόμα περισσότερο τους τόνους, καλώντας τον λαό να ανατρέψει την κυβέρνηση, αλλά και να απαιτήσει εκλογές.

Το αίτημα για άμεση προσφυγή στις κάλπες υιοθετεί και ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος καταγγέλλει σχεδόν καθημερινά τη νέα κυβέρνηση ότι δεν έχει λαϊκή νομιμοποίηση. «Χέρι χέρι πορεύονται πλέον και επισήμως ΠΑΣΟΚ, Ν. Δ. και ΛΑΟΣ, καταστρατηγώντας με τον πιο προκλητικό τρόπο κάθε έννοια λαϊκής εντολής», τονίζει σε ανακοίνωσή του.

Με δεδομένο ότι η κυβέρνηση του κ. Παπαδήμου θα στηρίζεται από τα περισσότερα κοινοβουλευτικά κόμματα, τόσο το ΚΚΕ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να αυξήσουν τις αντιπολιτευτικές στροφές τόσο στις κινητοποιήσεις όσο και στο Κοινοβούλιο. Και στα δύο κόμματα υπάρχει η εκτίμηση ότι η σύμπλευση ΠΑΣΟΚ - Ν. Δ. και ΛΑΟΣ θα τα ωφελήσει εκλογικά, καθώς αυτά θα εισπράξουν την ψήφο διαμαρτυρίας.

Εξυπακούεται ότι η συμμετοχή του ΛΑΟΣ στην κυβέρνηση έδωσε και στα δύο κόμματα ένα προσφιλή στόχο. Και τα δύο επιτέθηκαν στον κ. Καρατζαφέρη με αφορμή την επίσκεψή του στο σπίτι του Ιωάννη Μεταξά στις 28 Οκτωβρίου.

Εκλογικοί υπολογισμοί καθόρισαν όμως και την απόφαση της Δημοκρατικής Αριστεράς να καταψηφίσει την κυβέρνηση συνεργασίας, παρά το γεγονός ότι μια ισχυρή μειοψηφία στο κόμμα ήθελε ψήφο ανοχής. Το τελευταίο διάστημα, η ΔΗΜΑΡ εισπράττει στις δημοσκοπήσεις όλο και μεγαλύτερο μερίδιο από τη φθορά του ΠΑΣΟΚ, το οποίο εγκαταλείπουν εκείνοι που διαφωνούν με την πολιτική του Μνημονίου. Στελέχη της Αγίου Κωνσταντίνου θεωρούν ότι αν έδιναν έστω και ψήφο ανοχής σε μια κυβέρνηση με μόνη αποστολή την εφαρμογή Μνημονίου, αυτό πιθανόν να θόλωνε την εικόνα της και να ανέκοπτε την καλή πορεία της στις δημοσκοπήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Disqus for Alternative Greek Politic Review