Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011

Λόγω της συγκυβέρνησης, ΠΑΣΟΚ, Ν.Δ. και ΛΑΟΣ παραμερίζουν τις διαφορές τους - Του Γιωργου Σ. Μπουρδαρα

Με πρωτότυπο διάλειμμα συναίνεσης μοιάζει η διαδικασία συζήτησης του προϋπολογισμού στη Βουλή, που άρχισε χθες στην αρμόδια επιτροπή και θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της 7ης Δεκεμβρίου με την ονομαστική ψηφοφορία στην ολομέλεια. Το ΠΑΣΟΚ, η Νέα Δημοκρατία και ο ΛΑΟΣ παραμερίζουν προσωρινά τις όποιες διαφορές και αντιπαλότητες είχαν πριν από τον σχηματισμό της κυβέρνησης Παπαδήμου. Και δηλώνουν επισήμως ότι υπερψηφίζουν τον προϋπολογισμό, με το επιχείρημα ότι είναι απολύτως αναγκαίος για την παραμονή μας στη Ζώνη του Ευρώ. Και αυτό παρά το γεγονός ότι δηλώνουν πως μπορεί να έχουν επιμέρους επιφυλάξεις ή και διαφωνίες. Παρά τη διάθεση επίδειξης κλίματος συναίνεσης και με το βλέμμα στις προσεχείς κάλπες, πάντως, οι εκπρόσωποι των πολιτικών δυνάμεων, κατά κανόνα σε ήπιους τόνους, διασταύρωσαν τα ξίφη τους.

Ο κ. Μιχ. Κατρίνης, της πράσινης πλειοψηφίας, υπεραμύνθηκε των κυβερνητικών επιλογών της τελευταίας διετίας, αφήνοντας αιχμές για τη σημερινή στάση της ηγεσίας της Ν.Δ.: Υπάρχουν κάποιοι, είπε, που εμφανίζονται να μην αναγνωρίζουν τις δεσμεύσεις για τις αναγκαίες σχετικά με την ευρωπαϊκή προσαρμογή της χώρας πολιτικές. Από την πλευρά του, ο κ. Κ. Μουσουρούλης επέκρινε έντονα την πολιτική των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, υποστήριξε πως το κόμμα του έχει αναλάβει όλες τις δεσμεύσεις που απαιτούνται και μάλιστα σε θεσμικό επίπεδο, για να συμπληρώσει πάντως ότι εξειδικευμένες πολιτικές για την επίτευξη των στόχων που τίθενται για τη χώρα (παραμονή στην Ευρωζώνη, έξοδος από την κρίση με επιλογές ενίσχυσης της ανάπτυξης) θα σχεδιαστούν και θα εφαρμοστούν από την κυβέρνηση που θα αναδείξει με την ψήφο του ο λαός στις προσεχείς εκλογές.

Ο κ. Κατρίνης επέμεινε με διακριτικό τρόπο στο «ανελαστικό» των περιθωρίων που τίθενται για την Ελλάδα: «Συζητάμε έναν προϋπολογισμό τον οποίο άλλη κυβέρνηση (του Γ. Παπανδρέου) συνέταξε, άλλη (του κ. Λ. Παπαδήμου) τον εγκρίνει, και άλλη (εκείνη η οποία θα προκύψει από εκλογές) θα κληθεί να εφαρμόσει». Παράλληλα και αφού σημείωσε πως «είμαστε αντιμέτωποι με μια σκληρή πραγματικότητα», ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ υπογράμμισε πως «μπορεί ο δρόμος που έχουμε μπροστά μας να είναι οδυνηρός και ολισθηρός, πλην όμως δεν είναι αδιέξοδος».

Αμέσως μετά, ο εισηγητής της Ν.Δ. επέλεξε μεταξύ άλλων να υπογραμμίσει ότι σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις του σημερινού υπουργού Οικονομικών «ο νέος προϋπολογισμός δεν περιλαμβάνει νέα μέτρα», ενώ αξιοσημείωτη ήταν η κίνηση «καλής θέλησης» που φάνηκε να κάνει προς την πλευρά των συναδέλφων του στην πράσινη Κ.Ο., λέγοντας πως «αν η κυβέρνηση Παπανδρέου άκουγε τους βουλευτές της τα τελευταία δύο χρόνια δεν θα βρισκόμασταν στη σημερινή κατάσταση». Για να συμπληρώσει: «Μετά τις εκλογές θα αναστρέψουμε την επικίνδυνη πορεία». Τον στόχο της «λαϊκής εξουσίας» ως λύση για τα προβλήματα της χώρας πρόβαλε με τη σειρά του ο εισηγητής εκ μέρους του ΚΚΕ κ. Ν. Καραθανασόπουλος. Ο κ. Π. Μαρκάκης (ΛΑΟΣ) άσκησε κριτική στις κυβερνήσεις τόσο της Ν.Δ. όσο και του ΠΑΣΟΚ, ενώ με τη σειρά του ο κ. Π. Λαφαζάνης (ΣΥΡΙΖΑ) σχολίασε: «Εχει και κάτι το κωμικό η συζήτησή μας: Θυμάμαι το προσχέδιο του προϋπολογισμού. Δεν διαφέρει πολύ από το σχέδιο που συζητάμε. Θα έλεγα ότι είναι το ίδιο. Κι εκείνοι που καταψήφιζαν το προσχέδιο, τώρα ψηφίζουν το σχέδιο»! Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας κ. Ντόρα Μπακογιάννη υπογράμμισε την ανάγκη να ληφθούν άμεσα και αποτελεσματικά μέτρα υπέρβασης του εκρητικού αδιεξόδου, να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι και να σωθεί η Ελλάδα εντός του ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Disqus for Alternative Greek Politic Review