Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2011

Μεταστροφή της γαλλικής στάσης απέναντι στο ελληνικό ζήτημα - Του Κωστα Aλατζα

«Ελλάς, Γαλλία, Συμμαχία». Το τρίπτυχο στο οποίο συνοψίζονται οι στενές ελληνογαλλικές σχέσεις τίθεται εν αμφιβόλω. Το τελευταίο χρονικό διάστημα, η Γαλλία μετατρέπεται σε έναν από τους δριμύτερους επικριτές της Ελλάδας, πραγματοποιώντας στροφή 180 μοιρών στην προσέγγισή της στο πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας.

Η απότομη μεταστροφή δεν οφείλεται μόνο στην ανησυχία της γαλλικής κυβέρνησης για το ενδεχόμενο οι ελληνικοί χειρισμοί στο θέμα της κρίσης να θέσουν σε περιπέτειες το ευρωπαϊκό οικοδόμημα και τη Γαλλία ειδικότερα. Απορρέει και από την ανάγκη του Νικολά Σαρκοζί να «αξιοποιήσει» το ελληνικό πρόβλημα προς ίδιον πολιτικό όφελος, ενόψει των εκλογών. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις τον φέρνουν να υστερεί, γεγονός το οποίο ίσως να εξηγεί και τη δριμύτητα με την οποία επιτίθεται στην Ελλάδα. Τέλος, μια αιτία θα πρέπει να αναζητηθεί ενδεχομένως και στο ανεκπλήρωτο εξοπλιστικό πρόγραμμα, που είχε υποσχεθεί η ελληνική κυβέρνηση στη Γαλλία. Τελικώς, το πιθανότερο είναι ότι έχουμε να κάνουμε με ένα μείγμα όλων των παραπάνω.

Κατ’ αρχάς, η πιθανότητα να χάσει η Γαλλία την ανώτατη βαθμολογία του ΑΑΑ μέσα στο επόμενο τρίμηνο φαντάζει κάτι παραπάνω από πιθανό ενδεχόμενο. Ηδη, οι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης έχουν προειδοποιήσει σχετικά το Παρίσι. Η εξέλιξη αυτή, χρονικά, έρχεται στο χειρότερο δυνατό σημείο για τους πολιτικούς σχεδιασμούς του κ. Σαρκοζί. Με την οικονομία της χώρας να βάλλεται, τα spreads να οδεύουν από ρεκόρ σε ρεκόρ και το κόστος δανεισμού να αυξάνεται κατακόρυφα, οι πιθανότητες επανεκλογής του μειώνονται δραματικά. Δεν αποκλείεται, κατά συνέπεια, στο «πρόσωπο» της Ελλάδας να αναζητεί τον αποδιοπομπαίο τράγο, στον οποίο θα αποδώσει τα δεινά της γαλλικής οικονομίας.

Ωστόσο, όσοι γνωρίζουν επιμένουν ότι η γαλλική στροφή έναντι της Ελλάδας ενδεχομένως να έχει κι άλλα αίτια, τα οποία θα πρέπει να αναζητηθούν στον Ιούνιο του 2008, κατά την επίσημη επίσκεψη του Γάλλου προέδρου στην Αθήνα. Τότε που η κυβέρνηση Καραμανλή δεσμεύτηκε να ξεκινήσουν οι διερευνητικές επαφές με τους εκπροσώπους των γαλλικών ναυπηγείων DCNS για την αγορά φρεγατών, τύπου Fremm. Οι διακρατικές διαπραγματεύσεις περιλάμβαναν πέντε στάδια, εκ των οποίων μέχρι σήμερα έχει ολοκληρώθεί μόνο το ένα. Οι υπόλοιπες φάσεις των διαβουλεύσεων είτε εξελίχθηκαν με αργούς ρυθμούς είτε δεν προχώρησαν.

Σε αυτό, καθοριστικό ρόλο διαδραμάτισε η δεινή οικονομική κατάσταση. Παρά τη δημοσιονομική προσαρμογή που επιχειρεί η χώρα τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, οι Γάλλοι συνέχιζαν να πιέζουν την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει στην υπογραφή της σχετικής σύμβασης. Μάλιστα, άρχισαν και τα παζάρια για την προμήθεια μικρότερου αριθμού πλοίων, με ευνοϊκότερους όρους αποπληρωμής. Αντί για αγορά 4–6 φρεγατών οι Γάλλοι εμφανίζονταν διατεθειμένοι να συμφωνήσουν στην πώληση 2 έως 4 πλοίων, αρκεί η ελληνική κυβέρνηση να υπέγραφε τη σύμβαση. Οι γαλλικές πιέσεις προκάλεσαν την αντίδραση των Γερμανών. Οπως αναφέρθηκε σε δημοσίευμα του περιοδικού Der Spiegel τον περασμένο μήνα, η ανταγωνίστρια της DCNS, γερμανική εταιρεία ThyssenKrupp, απέστειλε επιστολή στην καγκελαρία ζητώντας να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για να μην τελεσφορήσει η ελληνογαλλική συμφωνία.

Κατά συνέπεια, οικονομική κρίση, γαλλικές εκλογές και συμφωνίες που έμειναν στη «μέση» συνθέτουν ένα κοκτέιλ, που εν πολλοίς δικαιολογεί την παρατηρούμενη μεταστροφή της γαλλικής στάσης απέναντι στο ελληνικό ζήτημα.

«Τρελός» και «καταθλιπτικός»

Η αλλαγή πλεύσης τοποθετείται χρονικά μετά τη συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου, τη σύνοδο του G20 στις Κάννες και τις εξαγγελίες Παπανδρέου περί δημοψηφίσματος. Πρώτος όλων, ο Νικολά Σαρκοζί έδωσε το νέο στίγμα των γαλλικών θέσεων απέναντι στην ελληνική κρίση χαρακτηρίζοντας «μεγάλο λάθος» την ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ και υποστηρίζοντας προκλητικά ότι η χώρα μας εισήλθε στην Ευρωζώνη με πλαστά στοιχεία, εξαπατώντας την Ευρώπη. Κάτι παραπάνω από υποτιμητικά ήταν και τα σχόλια του Γάλλου προέδρου για τον τέως πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου. Σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα Le Parisien, ο κ. Σαρκοζί, συνομιλώντας με τον Μπαράκ Ομπάμα στο περιθώριο της συνόδου του G20, τον χαρακτήρισε «τρελό» και «καταθλιπτικό».

Εξίσου επικριτικός εμφανίστηκε και ο Γάλλος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Ζαν Λεονέτ. Μιλώντας στο γερμανικό ειδησεογραφικό δίκτυο RTL, ανέφερε ότι το ευρώ και η Ευρώπη μπορούν να επιβιώσουν και μετά ενδεχόμενη έξοδο της Eλλάδας, ενώ οι καυστικές γαλλικές δηλώσεις συνοδεύτηκαν και από δημοσιεύματα που εμφάνιζαν τον κ. Παπανδρέου να δηλώνει στις Κάννες σε δημοσιογράφο της Liberation ότι στην Ελλάδα ετοιμαζόταν στρατιωτικό πραξικόπημα.

Μεγαλύτερη εντύπωση, όμως, προκάλεσε ο πρώην πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας και σταθερός φίλος της Ελλάδας για χρόνια, κ. Βαλερί Ζισκάν ντ’ Εστέν, ο οποίος σε συνέντευξή του στη γαλλική Le Monde υποστήριξε ότι «η απόφαση για τη συμμετοχή της Ελλάδας στο ενιαίο νόμισμα ήταν σοβαρό λάθος»...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Disqus for Alternative Greek Politic Review