Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2011

«Φωτεινό μονοπάτι» η... ΔΕΗ, Της Μαριλης Μαργωμενου

Υπό το (ηλεκτρικό!) φως των νέων γεγονότων, το τηλεοπτικό μότο αποκτά διαφορετική σημασία: «είδες η ΔΕΗ;». Οπως όλα δείχνουν, η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού, δεν είναι τυχαίο που έχει σήμα τον κεραυνό. Η ΓΕΝΟΠ τραβάει την ανηφόρα, και μαζί και τις πρίζες. Πρώτο πρώτο, βρήκε διαθέσιμο το φις του υπουργείου Υγείας, και με χαρακτηριστική ευκολία το αποσύνδεσε την Τετάρτη το πρωί, επειδή χρωστά στη ΔΕΗ 3,8 εκατ. ευρώ. Αλλά καθώς το υπουργείο Υγείας διαθέτει γεννήτριες, κανείς δεν ενοχλήθηκε.

 Περιέργως, το μεγαλύτερο σούσουρο έγινε στην ΕΥΔΑΠ, της οποίας οι υπάλληλοι έβγαλαν ανακοίνωση πως «δεν είμαστε οφειλέτες της ΔΕΗ», αφού η ΓΕΝΟΠ επιμένει πως κι εκείνοι της χρωστούν 20 εκατ. ευρώ! Παρά ταύτα, δεν έκοψαν το ρεύμα στην Εταιρεία Υδρευσης, μάλλον γιατί φοβούνταν τα αντίποινα. Με τη βοήθεια της ΕΥΔΑΠ, η λέξη «ξενέρωτη» ως χαρακτηρισμός της ΔΕΗ θα μπορούσε να αποκτήσει για πρώτη φορά στα χρονικά κυριολεκτική σημασία. Τουλάχιστον, μέχρι να μπει και ο ΟΤΕ στη μάχη.

Βλέπετε, μπορεί οι κύριοι της ΔΕΗ να ετοίμαζαν το δικό τους φωτεινό μονοπάτι, λέγοντας πως δεν θα αφήσουν τον λογαριασμό με το «χαράτσι» να τυπωθεί, μπορεί να απειλούσαν πως θα μποϊκοτάρουν τη διανομή, αλλά τώρα πλέον που το πανελλήνιο ετοιμάζεται να ξαναζήσει συνθήκες ηλεκτροδότησης τύπου «κρυφό σχολειό», οι δεητζήδες ξεκινούν τον ανένδοτο: στις αρχές της εβδομάδας ο Ν. Φωτόπουλος διακήρυξε πως αρχίζουν περιπολίες έξω από τα σπίτια των φτωχών, για να μην τους κόψει κανείς εργολάβος το ρεύμα! Αμέσως μετά, καθώς πλησίαζε η γιορτή του Πολυτεχνείου, ο κ. Φωτόπουλος έσπευσε στις κάμερες κάπου μεταξύ Στουρνάρη και Πατησίων, για τα παρελκόμενα της εξέγερσης. «Θα συνεχίσουμε στον δρόμο που χάραξαν οι ήρωες του Πολυτεχνείου», δήλωσε, με τα μικρόφωνα από πίσω να ψέλνουν τον «Τσε Γκεβάρα». Την επανάσταση ανέλαβε να διαδώσει το εμβληματικό ιντερνετικό site «Ο Δεητζής». Στο οποίο οι ποπολάροι της ΓΕΝΟΠ έχουν φιλοτεχνήσει εικόνες μοναδικού γούστου, με τον Γ. Παπανδρέου και τον Ευ. Βενιζέλο δεμένους πάνω σε άλογα, να οδηγούνται σε ζωγραφιστές κρεμάλες. Πρόκειται προφανώς για μια νέα απόδοση του παλαιού συνθήματος «πράσινα άλογα» που επί μακρόν ταλάνισε τη δύστυχη αυτή χώρα.

Και καθώς ο κ. Φωτόπουλος φωτίζει τον δρόμο του αντάρτικού της ΓΕΝΟΠ, σε δήμους και περιφέρειες η επανάσταση μοιάζει να έχει άλλου τύπου ρεύμα. Από την Ιεράπετρα, όπου ετοιμάζουν εξώδικα, ώς τη Θεσσαλονίκη, που ψάχνουν δικηγόρους, οι δήμοι επαναστατούν. Στη Δραπετσώνα, που εκτός από ζωή, πολύ σύντομα δεν θα έχουν και ρεύμα, ο δήμαρχος αποφάσισε πως τη Δευτέρα θα κουρσέψουν το τοπικό πρακτορείο της ΔΕΗ και διά της τεχνικής του ρεσάλτο θα κρατήσουν τους διακόπτες ψηλά. Αντίστοιχη κίνηση ετοιμάζει και ο δήμαρχος στου Ρέντη. Προς το παρόν, κρατά σε πολεμική ετοιμότητα τους δημότες, ελπίζοντας πιθανώς να μετονομάσει την περιοχή του σε «Ready» αντί για  Ρέντη.

Φυσικά, υπάρχει πάντα και η άλλη όψη του νομίσματος - ή του χαρτονομίσματος. Στην όμορφη Χίο, ένας δύσμοιρος κύριος που είδε το σπιτικό του να βουλιάζει στο σκότος κατάφερε τελικώς να βρει χίλια ευρώ για να πληρώσει τον λογαριασμό. Μόνο που έπεσε σε έναν «φιλάνθρωπο» υπάλληλο μιας εταιρείας που συνεργάζεται με τη ΔΕΗ, ο οποίος τον προέτρεψε να του δώσει μόλις 500 ευρώ για να κάνει την επανασύνδεση! Βεβαίως, όταν οι αστυνομικοί συνέλαβαν τον «φιλάνθρωπο» με τα λεφτά στην τσέπη, εκείνος επικαλέστηκε... «ανθρωπιστικούς λόγους». «Συγγνώμη για το λάθος», είπε. Απλώς του φάνηκε καλύτερο να συνδέσει το ρεύμα του φτωχού ανθρώπου λίγες ώρες νωρίτερα και την άλλη μέρα να βάλει εκείνος τα χρήματα στο ταμείο της ΔΕΗ. Περίπου τους ίδιους «ανθρωπιστικούς λόγους» επικαλέστηκε και ο Παντελής Οικονόμου: «συγγνώμη για τα λάθη», είπε. Απλώς του φάνηκε καλύτερο να πληρώσουν οι φτωχοί άνθρωποι τη ΔΕΗ λίγους μήνες νωρίτερα, και τον άλλο μήνα να βάλει εκείνος τα χρήματα στο ταμείο του νοικοκυριού τους. Πληροφοριακά, να σημειώσουμε πως μετά που τα είπε αυτά, ο «φιλάνθρωπος» υπάλληλος στη Χίο οδηγήθηκε στο κρατητήριο...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Disqus for Alternative Greek Politic Review