Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

Συζητήσεις προκαλεί η παρουσία Σημίτη - Του Παναγη Γαλιατσατου

Εντείνεται η κινητικότητα στον χώρο της Κεντροαριστεράς με ορατή πλέον την προσέγγιση ανάμεσα στη Δημοκρατική Αριστερά και στελέχη του εκσυγχρονιστικού ΠΑΣΟΚ. Έκπληξη πάντως προκάλεσε το γεγονός ότι στη χθεσινή εκδήλωση του περιοδικού «Μεταρρύθμιση» με θέμα «Η προοδευτική απάντηση στην κρίση», στην οποία μίλησαν ο Φ. Κουβέλης, ο Ν. Μπίστης, ο Ν. Χριστοδουλάκης και ο Π. Αυγερινός, έδωσε το «παρών» και ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης.

Στην εκδήλωση, ο κ. Κουβέλης υπογράμμισε ότι είναι αναγκαία η δημιουργία ενός πόλου δημοκρατικού σοσιαλισμού στο πολιτικό μας σύστημα, ενώ στο ίδιο συμπέρασμα κατέληξε και ο κ. Μπίστης, ο οποίος μάλιστα προέβλεψε ότι είναι πιθανό έπειτα από σύντομο διάλειμμα συγκυβέρνησης Ν.Δ. - ΛΑΟΣ (ένα ενδεχόμενο που όλοι οι ομιλητές έδειξαν να αντιλαμβάνονται ως επικίνδυνο για την πορεία της χώρας) οι δυνάμεις της Κεντροαριστεράς να κληθούν πάλι στην εξουσία και τόνισε ότι πρέπει να είναι έτοιμες. Σύμφωνα με στελέχη της ΔΗΜΑΡ, οι συνομιλίες με τον κ. Μπίστη είναι αρκετά προχωρημένες και δεν θα πρέπει να αποκλείεται συμπόρευση στις εκλογές. Γεγονός είναι πάντως ότι και ο κ. Κουβέλης έχει καταστήσει σαφές τις τελευταίες μέρες το ενδιαφέρον του για μια συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, επισημαίνοντας (στα ΝΕΑ) ότι «τη Δημοκρατική Αριστερά δεν την αφήνει αδιάφορη η κυβερνητική εξουσία» και ότι «ο τόπος πρέπει να κυβερνηθεί και να κυβερνηθεί προοδευτικά». Μάλιστα, ο κ. Κουβέλης είπε ότι μετά τις εκλογές η Δημοκρατική Αριστερά θα συζητήσει με το ΠΑΣΟΚ και άλλες κεντροαριστερές δυνάμεις το ενδεχόμενο συνεργασίας.

Η εκδήλωση της «Μεταρρύθμισης» ήταν κατά πολλούς μια πρώτη προσπάθεια διερεύνησης της δυνατότητας σύγκλισης, στην οποία ήταν εμφανής η παρουσία των εκσυγχρονιστών, όπως οι κ. Κοντογιανόπουλος και Μπάλτας, αλλά και βουλευτών όπως ο Ο. Βουδούρης. Ο Π. Αυγερινός, που προχώρησε σε μια αναδρομή των θέσεων των κομμάτων απέναντι στην Ευρώπη και για την κρίση, υπογράμμισε ότι το ζητούμενο για το ΠΑΣΟΚ δεν είναι ένα νέο 1981 και τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να αντιταχθεί στον εθνικισμό, τον λαϊκισμό και τον κρατισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Disqus for Alternative Greek Politic Review