Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2011

Στο βάθος… ρύπος - Της Ελενας Ακριτα

«Παιδιά, σηκωθείτε να βγούμε στους δρόμους». Πιάστηκε ο αποτέτοιος μας στην πολυθρόνα. Βούλιαξαν οι σομιέδες, ξέβαψε η κλάρα, ξεγοφιάστηκαν τα χερούλια. Θα κάνουμε να σηκωθούμε και θα μας πάρει η πολυθρόνα στο κατόπι. Στερητικό θα πάθει το έπιπλο. Γιατί, άμα σηκώνεσαι μια φορά στα 10 χρόνια, πας για κατούρημα και ξαναπαρκάρεις μπροστά στην τηλεόραση, μην απορείς μετά που η χώρα σου έγινε αυθαίρετο. Και δεν φταίει η πολυθρόνα. Φταις εσύ!

Τα 'μαθες τα νέα, πατέρα; Ο Κουτρουμάνης ανακοίνωσε νέο ψαλίδι στην επικουρικές συντάξεις. Και μας έκλεισε με τσαχπινιά το μάτι και για τις κύριες. Θα αρπάξει, σου λέει, την χαντζάρα κι όποιον πάρει ο Χάρος. Αρκετή χλιδή βιώνει ο συνταξιούχος. Δεν χρειάζεται να μετακινηθεί με Φεράρι, ας πάει με μια απλή και ταπεινή Πόρσε. Και το μονόπετρο της γριάς, ας μην είναι 10 καράτια, ας βολευτεί με το 8άρι το μπριγιάν. (Εκεί που τις έχουνε πατώσει τις συντάξεις, πιο πολύ συμφέρει να μαζεύεις τα ψιλά που πέφτουν στα διόδια)…

Τα 'μαθες τα νέα, πατέρα; Ο Αδωνις Γεωργιάδης ακόμα δεν έκατσε στην καρέκλα και προσέλαβε 11 νοματαίους. Το ανάρτησε το site troktiko που δημοσίευσε και τη σχετική εξαγγελία από την Εφημερίδα της Κυβέρνησης, αριθμ. φύλλου 2721, 18 Νοεμβρίου 2011:

«Σύσταση πολιτικού γραφείου Υφυπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας. Για την στελέχωση του ανωτέρω γραφείου συνιστώνται: Α.) Τέσσερις (4) θέσεις μετακλητών διοικητικών υπαλλήλων Β.) Δύο (2) ενιαίες θέσεις ειδικών συμβούλων και ειδικών συνεργατών Γ.) Πέντε (5) θέσεις υπαλλήλων με απόσπαση».

Τα 'μαθες τα νέα, πατέρα; Στα χρόνια της χολέρας, κάποιοι βολεύουν ΑΚΟΜΑ ημέτερους. Αλήθεια, τι λέτε γι' αυτό εσείς κύριε Καρατζαφέρη; Ολα καλά; Νόου πρόμπλεμ; Θα τοποθετηθείτε ή μπα; Θα τραβήξετε κάνα αυτάκι ή πού να σηκώνεστε τώρα απ' την πολυθρόνα;

Τα 'μαθες τα νέα, πατέρα; Συλλάβανε κάποιους επιχειρηματίες για χρέη στο Δημόσιο και μας το πλασάρανε για μεγάλη μαγκιά. Κι όμως, ήταν εντολή της τρόικας. Της τρόικας μάλλιασε η γλώσσα να τους λέει «βάλτε κόσμο φυλακή». Και, ω τι έκπληξις! Ολοι αυτοί οι μπαταχτσήδες που αφήνανε τον εργαζόμενο έναν χρόνο απλήρωτο, ξαφνικά για να βγουν απ' τη φυλακή μια χαρά τα βρήκανε τα φράγκα.

Τα 'μαθες τα νέα, πατέρα; Η Κομισιόν θεωρεί αντισυνταγματικό αυτό το σίχαμα με την εισφορά μέσω ΔΕΗ. Ο ευρωπαίος επίτροπος Ενέργειας Γκίντερ Ετιγκερ είπε πως η διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος λόγω μη καταβολής του τέλους παραβιάζει κοινοτική οδηγία. Και τονίζει πως η ΔΕΗ δεν έχει δικαίωμα να κόψει το ρεύμα σε κανέναν πολίτη που δεν πληρώνει το τέλος, αλλά πληρώνει κανονικά το λογαριασμό του ρεύματος. Ενώ η Συνήγορος του Πολίτη Καλλιόπη Σπανού το χαρακτηρίζει «υπέρμετρα επαχθές μέτρο».

Τα 'μαθες τα νέα, πατέρα; Ο κόσμος - σιγά αλλά σταθερά - έχει αρχίσει και αντιδρά. Και θυμώνει. Κι αγριεύει. Και σηκώνεται απ' τις καρέκλες. Και βγαίνει στους δρόμους. Και παλεύει. Και διεκδικεί. Και συμμετέχει.

Γιατί δεν γουστάρει να αποφασίζουν πριν από μας για μας. Γιατί δεν γουστάρει «το κάθε κόμμα να μας τραβάει απ' το μανίκι». Γιατί δεν πιστεύει κανέναν και τίποτα. Γιατί του λιανίσανε το μέλλον του παιδιού του. Γιατί τον ξεφτιλίζουνε. Γιατί τον εξαθλιώνουνε. Γιατί όλα έχουν ένα όριο. Κι ο δικομματισμός - πρωτίστως - στην Ελλάδα αυτό το όριο το πέρασε. Και το προσπέρασε. Προ πολλού…

Παιδιά, σηκωθείτε να βγούμε στους δρόμους… Γιατί αν βουλιάξουμε κι άλλο στην ξεφτι(λι)σμένη πολυθρόνα - τότε η ευθύνη δεν είναι της πολυθρόνας… Η ευθύνη είναι δική μας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Disqus for Alternative Greek Politic Review