Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2011

Δυσφορία Παπαδήμου για την υπουργική πολυφωνία - Του Κωνσταντινου Zουλα

Συστάσεις με τη μορφή των έμμεσων προειδοποιήσεων αναμένεται να απευθύνει αύριο ο κ. Λούκας Παπαδήμος σε κυβερνητική σύσκεψη στην οποία θα προεδρεύσει με αντικείμενο το νέο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών. Ο λόγος είναι ότι ο πρωθυπουργός φέρεται ιδιαίτερα προβληματισμένος από τις καθημερινές διαφωνίες και αλληλοκατηγορίες υπουργών του, καθώς αυτές εκπέμπουν ήδη εικόνα διάλυσης της κυβέρνησης πριν καλά καλά αναλάβει τη δύσκολη αποστολή που της έχει ανατεθεί.

Εντονη ανησυχία

Κατά πληροφορίες, ο κ. Παπαδήμος ήδη από την προηγούμενη Κυριακή μετέφερε σε συνομιλητές του την έντονη ανησυχία του για τις δημόσιες αντεγκλήσεις των κυβερνητικών στελεχών, παρατηρώντας μάλιστα ότι ουδόλως τις ανέμενε τόσο σύντομα και πολύ περισσότερο στην παρούσα κρίσιμη συγκυρία. Κατά τις ίδιες πηγές, τον πρωθυπουργό δεν τον προβληματίζουν τόσο οι «διακομματικές» συγκρούσεις στην κυβέρνησή του όπως π.χ. οι πρόσφατες ανάμεσα στον κ. Αδωνη Γεωργιάδη και τον κ. Χρ. Παπουτσή.

Κόντρες αρμοδιοτήτων θεωρεί ότι είναι διαχειρίσιμες, δεδομένου ότι πολύ σύντομα -και αφού κλείσει η διαπραγμάτευση με την Ε.Ε.- θα διαλευκανθεί από τον ίδιο ποιος έχει ποιες εξουσίες. Τον κ. Παπαδήμο περισσότερο απασχολούν οι ενδοπασοκικές συγκρούσεις, καθώς αυτές τις αποδίδει σε τακτικές κινήσεις ή και στον προσωπικό σχεδιασμό των δελφίνων του ΠΑΣΟΚ. Ανησυχεί μάλιστα για το ενδεχόμενο αυτές να ενταθούν όσο πλησιάζουν οι ενδοκομματικές εκλογές και γι’ αυτό είναι πιθανόν αύριο όχι μόνον να καυτηριάσει τις υπουργικές διαφοροποιήσεις, αλλά ίσως ακόμη και να καταστήσει σαφές ότι ο ίδιος δεν προτίθεται να εμφανίζεται ως αμήχανος παρατηρητής. Πόσω μάλλον όταν οι αποφάσεις που θα δρομολογηθούν άμεσα ουδόλως ευχάριστες θα είναι για τους πολίτες και, όπως πιθανώς θα πει, μόνον με τη στήριξη όλων μπορούν να καταστούν αποτελεσματικές.

Κάποιες από αυτές άλλωστε είναι το βασικό αντικείμενο της αυριανής σύσκεψης, καθώς στο πολυνομοσχέδιο θα ενταχθούν όλες οι εκκρεμότητες της προηγούμενης κυβέρνησης (εφεδρεία, περικοπές στις επικουρικές συντάξεις, άνοιγμα επαγγελμάτων κ.λπ.).

Το μόνο που δεν θα συζητηθεί αύριο είναι τι θα γίνει με τα ταξί, καθως ο κ. Βορίδης επιφυλάχθηκε να φέρει σε λίγες μέρες τις δικές του αλλαγές στο ν/σ του κ. Ραγκούση - θα έχει γι’ αυτό, όπως και για τις εξαιρέσεις που προωθεί στις εφεδρείες, κατ’ ιδίαν συνάντηση σήμερα με τον πρωθυπουργό.

Σημειώνεται ότι, παρά την κοινή διαπίστωση ότι όσο αλληλοσπαράσσονται οι πράσινοι υπουργοί τόσο βυθίζεται σε ανυποληψία το ΠΑΣΟΚ, ο κ. Μιλ Παπαιωάννου έκρινε σκόπιμο χθες να επικρίνει δημοσίως τον κ. Πάγκαλο επειδή και εκείνος «έθιξε» τις ευθύνες των κ. Βενιζέλου, Παπακωνσταντίνου και Παπουτσή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Disqus for Alternative Greek Politic Review