Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2012

Τελεσίγραφο Μέρκελ στην Αθήνα - Της Κατερινας Σωκου

Συνδέει την επόμενη δόση με την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης με την τρόικα

Γερμανία και Γαλλία αυξάνουν την πίεση προς την ελληνική κυβέρνηση να υιοθετήσει τα προβλεπόμενα από το Μνημόνιο μέτρα, ως προϋπόθεση για τη χορήγηση της δόσης του Μαρτίου. Επιπλέον, εξαρτούν την εκταμίευσή της από την επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων για το δεύτερο πακέτο στήριξης της Ελλάδας, αλλά και την πρόοδο στο ακανθώδες ζήτημα της εθελοντικής αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους - κάτι που βεβαίως δεν εξαρτάται μόνο από την ελληνική κυβέρνηση, αλλά και από τους ιδιώτες πιστωτές.

Μετά τη χθεσινή συνάντησή της με τον Γάλλο πρόεδρο Nικόλα Σαρκοζί, η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ προειδοποίησε ότι η επόμενη δόση δεν μπορεί να εκταμιευθεί αν δεν ολοκληρωθούν γρήγορα οι διαπραγματεύσεις για τα δύο αυτά θέματα. Οπως τόνισε χαρακτηριστικά στην κοινή συνέντευξη Τύπου, «κατά την άποψή μας, το δεύτερο ελληνικό πακέτο βοήθειας, συμπεριλαμβανομένης της αναδιάρθρωσης, πρέπει να ετοιμαστεί γρήγορα. Διαφορετικά, δεν θα είναι εφικτή η πληρωμή της επόμενης δόσης για την Ελλάδα». «Ακριβώς» στο ίδιο μήκος κύματος δήλωσε ότι βρίσκεται ο κ. Σαρκοζί, τονίζοντας ότι η εκταμίευση «εξαρτάται από τους Ελληνες φίλους μας».

Νωρίτερα, εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης δήλωνε ότι η Γερμανία δεν θέλει να δεσμευτεί για επιπλέον βοήθεια προτού η τρόικα καταθέσει στις ευρωπαϊκές χώρες τις πληροφορίες για τις διαπραγματεύσεις που θα διεξάγει με τις ελληνικές αρχές από τα μέσα Ιανουαρίου, όταν θα έρθει στην Ελλάδα. Οπως είπε, «στη βάση αυτών των πληροφοριών θα ληφθούν οι αποφάσεις». Πάντως, η κ. Μέρκελ εκτίμησε ότι «θα πρέπει να δοθεί μια ακόμη ευκαιρία στην Ελλάδα» και επανέλαβε ότι στόχος της Ε.Ε. είναι να μην χρειαστεί να αποχωρήσει καμία χώρα από το ευρώ.

Το ζήτημα της Ελλάδας αναμένεται να συζητηθεί και στη σημερινή συνάντηση της Γερμανίδας καγκελάριου με την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ. Οπως έγινε γνωστό χθες, οι δύο γυναίκες θα έχουν μια «ανεπίσημη ανταλλαγή απόψεων». Την κρισιμότητα του νέου γύρου επαφών των Ευρωπαίων αξιωματούχων επισημαίνει πάντως η εφημερίδα Wall Street Journal, εκτιμώντας ότι οι συναντήσεις αυτές έχουν στόχο να λύσουν την ευρωπαϊκή κρίση χρέους και να αποτρέψουν τη χρεοκοπία της Ελλάδας. Το Ταμείο εξέφρασε πρόσφατα επιφυλάξεις σχετικά με το αν το κούρεμα του ελληνικού χρέους κατά 50% είναι αρκετό για να το καταστήσει βιώσιμο - μια απαραίτητη προϋπόθεση για να συνεχίσει τη χορήγηση δανείων προς τη χώρα. Τις τελευταίες ημέρες αυξάνονται τα δημοσιεύματα στον ξένο Τύπο που αναφέρονται σε πιέσεις για μεγαλύτερο κούρεμα του ελληνικού χρέους. Σύμφωνα με το περιοδικό Der Spiegel, εσωτερικό υπόμνημα του ΔΝΤ βλέπει μόνο τρεις επιλογές για την Ελλάδα: μεγαλύτερο κούρεμα, μεγαλύτερη ευρωπαϊκή βοήθεια, ή αυστηρότερη δημοσιονομική προσαρμογή.

Η κ. Μέρκελ τόνισε για μια ακόμη φορά ότι η Ελλάδα αποτελεί ειδική περίπτωση, καθώς είναι η μόνη χώρα της Ευρωζώνης για την οποία προβλέπεται αναδιάρθρωση του κρατικού χρέους. Πρόσθεσε όμως ότι αυτή αποτελεί μεν απαραίτητο στοιχείο, αλλά από μόνη της δεν αρκεί για να διορθωθεί η κατάσταση στη χώρα. Την ίδια ώρα, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωνε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να επιταχύνει την εφαρμογή των συμφωνηθέντων μέτρων σε αντάλλαγμα για το δεύτερο πρόγραμμα στήριξης. Οπως τόνισε χαρακτηριστικά σε γερμανικό ραδιοφωνικό σταθμό, «η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει όσα έχουν συμφωνηθεί. Ολα τα προγράμματα διάσωσης στον κόσμο δεν μπορούν να βοηθήσουν αν οι αιτίες της κρίσης δεν αντιμετωπισθούν αξιόπιστα». Σύμφωνα με τον κ. Σόιμπλε, «η Ελλάδα εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση, βρισκόμαστε σε διαπραγματεύσεις, αλλά θα μπορούσαν να επιταχυνθούν. Πιέζουμε πολύ γι’ αυτό».

Συνάντηση με Μόντι
Στη συνάντησή τους, οι δύο ηγέτες τόνισαν ότι Γαλλία και Γερμανία βρίσκονται «σε πολύ στενή συμφωνία», εκτίμησαν ότι οι διαπραγματεύσεις για το ευρωπαϊκό δημοσιονομικό σύμφωνο προχωρούν καλά και τόνισαν ότι αναζητούν τρόπους να επιταχύνουν τη χορήγηση κεφαλαίων στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης. Μάλιστα, η κ. Μέρκελ προέβλεψε ότι η δέσμευση για ένα φρένο χρέους θα υπογραφεί το αργότερο μέχρι τον Μάρτιο. Η ίδια αύριο θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Μάριο Μόντι, ενώ οι τρεις τους έχουν ορίσει νέο ραντεβού για τις 20 Ιανουαρίου, λίγο πριν από τη νέα Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στις 23 Ιανουαρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Disqus for Alternative Greek Politic Review