Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2012

Αρνητικά επιτόκια στη δημοπρασία των γερμανικών εντόκων γραμματίων - Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Την ασφάλεια του γερμανικού κρατικού χρέους, ακόμη και με τίμημα, επέλεξαν για μία ακόμη φορά οι επενδυτές στο σημερινό επικίνδυνο περιβάλλον, όπως άλλωστε έδειξε η χθεσινή γερμανική δημοπρασία εντόκων γραμματίων έξι μηνών, ζητώντας παράλληλα περισσότερα από τη Γαλλία, την ώρα που εντείνεται ο «χορός» των διαβουλεύσεων μεταξύ των μεγάλων οικονομιών του ευρώ σε μια ύστατη προσπάθεια επίλυσης της κρίσης.

Η Γερμανία άντλησε μεν 3,9 δισ. ευρώ εν μέσω σταθερής επενδυτικής ζήτησης, καθώς η δημοπρασία εντόκων γραμματίων υπερκαλύφθηκε κατά 1,8 φορά, όμως κατέβαλε αρνητικό επιτόκιο στους επενδυτές για πρώτη φορά στην ιστορία της, συμπαρατασσόμενη μαζί με την Ελβετία και την Ολλανδία που είχαν πληρώσει και αυτές αρνητικό επιτόκιο σε πρόσφατες δημοπρασίες τους.

Απεγνωσμένη κατάσταση

Τα αρνητικά επιτόκια δείχνουν σε πόσο απεγνωσμένη κατάσταση βρίσκονται πλέον οι επενδυτές, καθώς στενεύουν τα περιθώρια επιλογών τους, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται ακόμη και πρόθυμοι να πληρώσουν επιτόκιο για να προστατεύσουν τα χρήματά τους, ελαχιστοποιώντας τον κίνδυνο απωλειών.

Σύμφωνα με στοιχεία της Μπούντεσμπανκ, η οποία διαχειρίζεται όλες τις γερμανικές δημοπρασίες, το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο -0,0122% συγκριτικά με το 0,0005% που είχε καταβληθεί στην προηγούμενη αντίστοιχη δημοπρασία της 5ης Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Reuters, το αρνητικό επιτόκιο σημαίνει ότι το Βερολίνο θα κερδίσει 242.000 ευρώ από τα χρήματα που δανείστηκε χθες.

Η Γαλλία

Αντίθετα, η Γαλλία κλήθηκε χθες να καταβάλει περισσότερα για να εκδώσει έντοκα γραμμάτια 13, 26 και 52 εβδομάδων, παρά την υψηλή επενδυτική ζήτηση, εν μέσω ανησυχιών ότι η Γαλλία κινδυνεύει να χάσει την κορυφαία της πιστοληπτική αξιολόγηση. Το επιτόκιο στα έντοκα 13 εβδομάδων διαμορφώθηκε στο 0,166% από 0,023% στην προηγούμενη αντίστοιχη δημοπρασία, στα έντοκα 26 εβδομάδων κυμάνθηκε στο 0,286% από 0,074% και στα έντοκα 52 εβδομάδων στο 0,454% από 0,136%.

Την ίδια στιγμή, το ευρώ [EUR=X] διολίσθησε ενδοσυνεδριακά χθες σε χαμηλά 16 μηνών έναντι του δολαρίου, στο 1,2666, για να περιορίσει όμως εν συνεχεία τις απώλειές του και να επανέλθει πάνω από το 1,27, μετά την ανακοίνωση των θετικών στοιχείων για τη γερμανική οικονομία.

Η αρχική υποχώρηση του κοινού νομίσματος αποδίδεται στην επιβάρυνση του κλίματος που προκάλεσαν τα νέα δημοσιεύματα κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ότι το ΔΝΤ χάνει την εμπιστοσύνη του στην Ελλάδα και ότι το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων δεν είναι αρκετό για να τεθεί σε βιώσιμη τροχιά το χρέος της Ελλάδας. Επίσης, το ευρώ βρέθηκε ξανά σε χαμηλά 11 ετών έναντι του γιεν, λίγο πριν από τη συνάντηση της Γερμανίδας καγκελαρίου, Ανγκελα Μέρκελ, με το Γάλλο πρόεδρο, Νικολά Σαρκοζί.

Η υποχώρηση του ευρώ θα δώσει ώθηση στις εξαγωγές

Η υποχώρηση του ευρώ στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος μπορεί να δώσει μεγάλη ώθηση στις εξαγωγές και να αποφευχθεί η ύφεση της ευρωπαϊκής οικονομίας, δήλωσε χθες ο πρόεδρος της Ε.Ε., Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ, ο οποίος προανήγγειλε ότι η αναζήτηση τρόπων ενίσχυσης της πραγματικής οικονομίας θα είναι βασικό θέμα στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής στις 30 Ιανουαρίου.

Σε δηλώσεις αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε χθες στην Κοπεγχάγη με εκπροσώπους της κυβέρνησης της Δανίας, η οποία ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου Υπουργών της Ε.Ε., ο κ. Βαν Ρόμπεϊ χαιρέτισε την υποχώρηση του ευρώ (χθες έπεσε στο 1,26 δολάριο, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από το Σεπτέμβριο του 2010), υπογραμμίζοντας ότι θα δώσει νέες ευκαιρίες για μεγαλύτερη διείσδυση των ευρωπαϊκών προϊόντων στις ξένες αγορές.

Ο πρόεδρος της Ε.Ε. πρόσθεσε ότι η πρώτη προτεραιότητα της Κοινότητας είναι να αποφευχθεί η ύφεση και προς αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να επικεντρωθούν οι προσπάθειες. «Θα πρέπει να διαθέσουμε όλη μας την ενέργεια τόσο σε επίπεδο Ε.Ε. όσο και κρατών-μελών», τόνισε ο κ. Βαν Ρόμπεϊ.

Σύμφωνα με το Βέλγο πρόεδρο της Ε.Ε., στις 30 Ιανουαρίου η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής θα επικεντρωθεί στην υιοθέτηση ενός σχεδίου εξόδου από την ύφεση, στην οποία ήδη βρίσκονται πολλά κράτη-μέλη, ενώ απειλούνται σοβαρά και τα υπόλοιπα. Οπως αποκάλυψε το εν λόγω σχέδιο θα κινείται σε τρεις άξονες.

Ο πρώτος είναι να περιοριστούν στο μέτρο του δυνατού οι επιπτώσεις της δημοσιονομικής εξυγίανσης στην πραγματική οικονομία, διατηρώντας τις επενδύσεις σε τομείς που έχουν να κάνουν με τις νέες τεχνολογίες, την έρευνα και την υγεία. Ο δεύτερος να αξιοποιηθεί στο έπακρο η εσωτερική αγορά και να διατηρηθεί η εσωτερική ζήτηση και ο τρίτος και βασικότερος να δημιουργηθούν θέσεις απασχόλησης για τους νέους μέσω κυρίως μιας πιο ευέλικτης αγοράς εργασίας.

«Η Ευρωζώνη μπορεί να αποφύγει την ύφεση»

Η Ευρωζώνη ως σύνολο μπορεί να αποφύγει την ύφεση το 2012, δήλωσε χθες η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Κριστίν Λαγκάρντ, σε συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα Business Day της Νότιας Αφρικής, κατά τη διάρκεια επίσκεψής της στη χώρα.

«Η εκτίμησή μας είναι ότι ακόμη και εάν κάποιες από τις χώρες της Ευρωζώνης βρεθούν τεχνικά σε ύφεση για κάποιο διάστημα ή καθ΄όλη τη διάρκεια του 2012, η Ευρωζώνη ως σύνολο πιθανότατα να μην βρεθεί σε ύφεση», δήλωσε η κ.Λαγκάρντ, παραδεχόμενη ωστόσο ότι υπάρχουν πολύ διαφορετικές οικονομίες με διαφορετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και αυτό θα επιδράσει στην Ευρωζώνη στο σύνολό της με αποτέλεσμα να καταφέρει να αποφύγει την ύφεση.

Ενθαρρυντικές είναι και οι εκτιμήσεις του Βρετανού πρωθυπουργού, Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος θεωρεί ότι η Ευρωζώνη είναι πολύ πιθανόν να επιβιώσει και να κρατηθεί ενωμένη, υπογραμμίζοντας ωστόσο την ανάγκη λήψης αποφασιστικών μέτρων για την επίλυση της κρίσης χρέους. Από την άλλη πλευρά, όμως, ο γνωστός μεγαλοεπενδυτής Τζορτζ Σόρος χαρακτηρίζει τη σημερινή κρίση χρέους στην Ευρώπη πιο επικίνδυνη από την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση του 2008, επισημαίνοντας ότι η Ευρωζώνη μπορεί να διαθέτει μία Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αλλά της λείπει ένα ευρωπαϊκό υπουργείο Οικονομικών, το οποίο κρίνει ιδιαίτερα σημαντικό.

Επιπλέον, ο οίκος Moody's κάλεσε χθες την Ισπανία να επιδοθεί σε μία «προσπάθεια δίχως προηγούμενο» το 2012 για τη μείωση του δημοσιονομικού της ελλείμματος στο επίπεδο του 4,4% ως προς το ΑΕΠ της, παρότι βρίσκεται ήδη στο χείλος της ύφεσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Disqus for Alternative Greek Politic Review