Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2012

Merkel: Θα δοθεί η επόμενη δόση στην Ελλάδα εάν... - Του Vpower

Από την ολοκλήρωση της συμφωνίας για το δεύτερο πακέτο στήριξης της Ελλάδας θα εξαρτηθεί η καταβολή της επόμενης δόσης στη χώρα, δήλωσε η Γερμανίδα Καγκελάριος, Angela Merkel στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Γάλλο πρόεδρο Nicolas Sarkozy μετά το τέλος της συνάντησής τους στο Βερολίνο.

Σύμφωνα με την Merkel, το PSI είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να φέρει την Ελλάδα στο δρόμο της λογικής αλλά από μόνο του δεν αρκεί, χρειάζονται και μέτρα. "Το δεύτερο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας πρέπει να τεθεί άμεσα σε εφαρμογή", είπε και σημείωσε πως σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε την περασμένη εβδομάδα με τον Λουκά Παπαδήμο, ο Έλληνας πρωθυπουργός την διαβεβαίωσε πως η Ελλάδα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος ανέφερε επίσης ότι θα συζητήσει αύριο στο Βερολίνο το ζήτημα της Ελλάδας με την επικεφαλής του ΔΝΤ, Christine Lagarde και χαρακτήρισε για άλλη μια φορά την ελληνική κρίση "εξαιρετική περίπτωση".

Βαίνουν καλώς οι διαπραγματεύσεις για το δημοσιονομικό σύμφωνο

Φιλόδοξο αλλά επιτεύξιμο χαρακτήρισε η Merkel το στόχο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και γνωστοποίησε πως οι συζητήσεις για το δημοσιονομικό σύμφωνο σημειώνουν πρόοδο.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος εμφανίζεται αισιόδοξη πως η συμφωνία για το ανώτατο όριο χρέους των χωρών της Ευρώπης ενδέχεται να ολοκληρωθεί εντός του Ιανουαρίου, ενώ τόνισε την ανάγκη να συμπεριληφθούν μέτρα για την προαγωγή της ανάπτυξης στο δημοσιονομικό σύμφωνο.

Πρόθεσή μας είναι να μην εγκαταλείψει καμία χώρα το ευρώ", είπε.

Αναφορικά με την πρόταση επιβολής φόρου χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, η Merkel σχολίασε πως μπορεί να φανταστεί την υιοθέτηση του μέτρου μόνο στην Ευρωζώνη, σημείωσε ωστόσο πως η Γερμανία είναι διχασμένη αναφορικά με το φόρο. Από την πλευρά του ο Γάλλος πρόεδρος είπε πως η Ευρώπη πρέπει να δώσει το καλό παράδειγμα και να υιοθετήσει το φόρο των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών.

Και αυτός με τη σειρά του εξέφρασε την ελπίδα για κατάληξη των διαπραγματεύσεων που αφορούν το δημοσιονομικό σύμφωνο τις επόμενες ημέρες. "Θέλουμε να σώσουμε και να ενισχύσουμε το ευρώ", είπε. Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη οι χώρες να εμμείνουν στη δέσμευσή τους για μείωση των ελλειμμάτων.

Οι δύο Ευρωπαίοι ηγέτες απέφυγαν να απαντήσουν σε ερωτήσεις αναφορικά με πιθανή απώλεεια της κορυφαίας πιστοληπτικής αξιολόγησης από χώρες της Ευρωζώνης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Disqus for Alternative Greek Politic Review