Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2012

Η πολιτική ατζέντα της νέας χρονιάς - Του Βασιλη Nεδου

Οι συνθήκες γενικευμένης κρίσης, την οποία διέρχονται η κοινωνία και η οικονομία της χώρας μας, προετοιμάζουν ένα νέο έτος πολιτικής ρευστότητας. Η κρίση δεν θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστο και τον δικομματισμό. Σύμφωνα με τα δημοσκοπικά ευρήματα, η Νέα Δημοκρατία διατηρεί μια κάποια δυναμική λόγω της πιθανότητας να κερδίσει τις επερχόμενες εκλογές, ενώ το ΠΑΣΟΚ εισπράττει τις επιπτώσεις από την άσκηση μιας οικονομικής πολιτικής αυστηρής λιτότητας κατά τα τελευταία δύο έτη.

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, οι πιθανές πολιτικές εξελίξεις για το 2012 θα είναι οι εξής:

Εντός του πρώτου τετραμήνου του έτους, με τις ενδεικτικές ημερομηνίες να κινούνται περί το Πάσχα (15 Απριλίου), αναμένεται να προκηρυχθούν εκλογές. Εκτός απροόπτου (βάσει τουλάχιστον των δημοσκοπήσεων αλλά και των εκτιμήσεων σχεδόν όλων των ψύχραιμων παρατηρητών και αναλυτών), η Ν.Δ. θα επικρατήσει και μάλιστα με ισχυρό προβάδισμα έναντι του ΠΑΣΟΚ. Η ανάδειξη της Ν.Δ. σε κυβέρνηση, είτε αυτοδύναμη (που θεωρείται το πιο δύσκολο σενάριο) είτε σε συνεργασία με κάποιο μικρότερο κόμμα, θα δοκιμάσει και τη ρητορική του κ. Αντώνη Σαμαρά στην πράξη, σχετικά με την οικονομική συνταγή που έχει επιλεγεί για την επίλυση της ελληνικής κρίσης διά του Μνημονίου και του Μεσοπρόθεσμου. Οι πρώτοι κιόλας μήνες μιας πιθανής κυβέρνησης Σαμαρά θα αναδείξουν και τις προοπτικές που θα μπορούσε να έχει, σε ένα πολύ δυσμενέστερο τοπίο από εκείνο που οδήγησε στην αποχώρηση του κ. Παπανδρέου από την πρωθυπουργία στο μέσον της θητείας του.

Εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ

Η λογική υπαγορεύει ότι πριν προκηρυχθούν οι εθνικές εκλογές θα έχει ξεκαθαρίσει και το τοπίο στο ΠΑΣΟΚ. Το πλέον πιθανό σενάριο προβλέπει ότι το ΠΑΣΟΚ θα κατέλθει στις επόμενες εκλογές με άλλον πρόεδρο. Παρά το γεγονός ότι οι διαδικασίες που αναμένεται να δρομολογηθούν είναι αργόσυρτες, άπαντες εκτιμούν ότι, σε κάθε περίπτωση, πριν από τη διενέργεια των εθνικών εκλογών στο ΠΑΣΟΚ θα έχουν αποφασίσει και ψηφίσει για νέο πρόεδρο. Δεν είναι λίγοι όσοι προβλέπουν εμπλοκή στις εσωκομματικές διαδικασίες, κάτι που πιθανώς οδηγήσει το ΠΑΣΟΚ ακόμη και σε μετεκλογική διάσπαση, εφόσον το αποτέλεσμα είναι κάτω και από τις ήδη πολύ χαμηλές προσδοκίες. Η ερχόμενη Τετάρτη, 4 Ιανουαρίου 2012, ημερομηνία σύγκλησης του Πολιτικού Συμβουλίου, όπου ο κ. Παπανδρέου αναμένεται να ανακοινώσει τις αποφάσεις του για το κόμμα και τον εαυτό του, πιθανώς θα αποτελέσει το πρώτο επεισόδιο σε μια μακρά και επίπονη (για το ΠΑΣΟΚ) εσωτερική διαδικασία.

Τα χαμηλά εκλογικά ποσοστά των δύο μεγάλων κομμάτων θα λειτουργήσουν σίγουρα ευνοϊκά για τα μικρότερα πολιτικά σχήματα. Η Βουλή που θα προκύψει θα είναι επτακομματική ή ακόμη και οκτακομματική, αν τουλάχιστον επαληθευθούν και στην κάλπη όσα καταγράφουν οι σφυγμομετρήσεις. Στην περίπτωση που αποδειχθούν ακριβείς οι παραπάνω προβλέψεις, είναι πολύ πιθανόν τα δύο μεγάλα κόμματα να συγκεντρώνουν 200 από τους 300 βουλευτές, αφήνοντας δηλαδή το 1/3 της Βουλής στα υπόλοιπα πέντε ή και έξι κόμματα. Η σύνθεση της νέας Βουλής θα έχει πιθανότατα μια ισχυροποιημένη και διχασμένη -λόγω της σταθερής άρνησης του ΚΚΕ να συνεργαστεί με οποιονδήποτε- Αριστερά. Με ενδιαφέρον αναμένονται και οι εκλογικές επιδόσεις του ΛΑΟΣ, το οποίο ως τρίτος κυβερνητικός εταίρος πιθανώς θα υποστεί φθορά, την οποία μέχρι τον προηγούμενο Νοέμβριο απέφευγε.

Το αποτέλεσμα των εκλογών αναμφισβήτητα θα οδηγήσει τις καριέρες πολλών πολιτικών στο τέλος τους. Αν μάλιστα επαληθευθούν οι προβλέψεις για καθίζηση των ποσοστών του ΠΑΣΟΚ στις μεγάλες αστικές περιφέρειες, είναι πολύ πιθανό βουλευτές με παρουσία ακόμη και τριάντα χρόνων στην κεντρική πολιτική σκηνή να βρεθούν εκτός Κοινοβουλίου μετά τις εκλογές. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι σε περιφέρειες που έχουν χαρακτηριστεί «βαρόμετρο» για το εκλογικό αποτέλεσμα, όπως η Β΄ Αθηνών, το ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται να έρχεται ακόμη και τρίτο στη σειρά.

Σε κάθε περίπτωση, στο τέλος του 2012 το πολιτικό τοπίο θα είναι πολύ διαφορετικό από εκείνο στο οποίο είχαν συνηθίσει οι Ελληνες τα τελευταία τριάντα χρόνια. Μένει να φανεί αν το διαφορετικό αυτό τοπίο θα είναι και ευνοϊκότερο για το μέλλον της χώρας...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Disqus for Alternative Greek Politic Review