Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2012

Η συμφωνία για το PSI «σκοντάφτει» στην τρόικα - τα Νέα

Σήμερα και πιθανόν αύριο θα συνεχιστούν οι συνομιλίες του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου με τον εκπρόσωπο του Διεθνούς Χρηματοοικονομικού Ινστιτούτου (IIF), Τσαρλς Νταλάρα για το ζήτημα του PSI, όπως δήλωσε υπουργός Οικονομικών στους δημοσιογράφους κατά την αποχώρησή του από το Μέγαρο Μαξίμου λίγο μετά τα μεσάνυκτα και μετά τη συνάντηση που είχαν οι δύο άνδρες με τον Πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο. Μολονότι η ανακοίνωση του IIF, που ακολούθησε έκανε λόγο για πρόοδο που «αγγίζει» την συμφωνία για το PSI η τρόικα εκτίμησε ότι υπάρχει πρόβλημα με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, προοπτική που θέτει σε κίνδυνο τη συμφωνία για το «κούρεμα».

Στη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον εκπρόσωπο του Διεθνούς Χρηματοοικονομικού Ινστιτούτου, υπήρξε διάσταση απόψεων από την πλευρά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ως προς την εξασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, βάσει των όρων που είχαν κατ’ αρχήν συμφωνήσει χθες το μεσημέρι η ελληνική κυβέρνηση και οι ιδιώτες πιστωτές.

Η διάσταση απόψεων εκφράστηκε στη συνάντηση του Πρωθυπουργού με την τρόικα.

Η κυβέρνηση ήρθε αντιμέτωπη με την σκληρή στάση του ΔΝΤ καθώς ο Πολ Τόμσεν διατύπωσε την άποψη ότι παρά το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων, το 2020 το ελληνικό δημόσιο χρέος θα φτάνει το 150% του ΑΕΠ, δηλαδή 60 δισ. ευρώ περισσότερο από τον εκτιμώμενο στόχο με βάση το σημερινό ΑΕΠ.

Η κυβέρνηση αιφνιδιάστηκε κυρίως επειδή σε συνάντηση που είχαν την εβδομάδα που πέρασε οι κ.κ. Ζαννιάς και Χριστοδούλου με το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ, στην Ουάσινγκτον, δεν είχαν διαφανεί οι απόψεις του κ. Τόμσεν σχετικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Οι απόψεις του κ. Τόμσεν κατέδειξαν και τη διαφοροποίηση μεταξύ Ευρωπαίων και Αμερικανών σχετικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Η ελληνική πλευρά πρότεινε στις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές επιτόκιο που διαμορφώνεται στο 3,5% για τα ομόλογα λήξεως έως το 2014, στο 3,9% για τα ομόλογα διάρκειας έως το 2020 και στο 4,6% για τα ομόλογα που λήγουν μετά το 2021καθώς και 10ετή περίοδο χάριτος.

H συμφωνία για την ανταλλαγή ομολόγων, με στόχο την απομείωση της αξίας του ελληνικού χρέους που διακρατούν, πλησιάζει στην ολοκλήρωσή της, τονίζεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα τα ξημερώματα το IIF, το οποίο καλεί όλες τις πλευρές να δράσουν «αποφασιστικά» ώστε να οριστικοποιηθεί.

Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται και σήμερα, όπως δήλωσε αργά το βράδυ της Παρασκευής ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος.

«Τα στοιχεία μιας χωρίς προηγούμενο εθελοντικής συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα (στην απομείωση του χρέους - Private Sector Involvement, PSI) αρχίζουν να μπαίνουν στη θέση τους» ανέφερε το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (Institute of International Finance, IIF), που εκπροσωπεί τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρίες, σε ανακοίνωσή του η οποία εκδόθηκε μετά τη συνάντηση του εκπροσώπου του, Τσαρλς Νταλάρα, με τον Πρωθυπουργό, Λουκά Παπαδήμο, και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο στην Αθήνα, που διήρκεσε από τις 8 το βράδυ της Παρασκευής έως και λίγη ώρα μετά τα μεσάνυχτα.

Το IIF αναφέρει στην ανακοίνωσή του ότι η συμφωνία θα συμβάλλει στην «οικονομική σταθερότητα στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και στην παγκόσμια οικονομία.

Οι απόψεις, ωστόσο, του κ. Τόμσεν κατέδειξαν τη διαφοροποίηση μεταξύ Ευρωπαίων και Αμερικανών σχετικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Η εξέλιξη αυτή, δεν αποκλείεται να φέρει νέα εμπλοκή στη συμφωνία για την ανταλλαγή ελληνικών ομολόγων, οι συζητήσεις για την οποία συνεχίζοντια και σήμερα.

Το ΔΝΤ, όπως εκφράζεται μέσω του κ.Τόμσεν, επιμένει στη μείωση των επικουρικών συντάξεων, επειδή εκτιμά ότι τα ελλειμματικά ταμεία λειτουργούν σε βάρος του προϋπολογισμού.

Για το τριετές πάγωμα των μισθών στον ιδιωτικό τομέα, κάτι που προκρίνει η ελληνική κυβέρνηση, το ΔΝΤ πιστεύει ότι δεν θα επαναφέρει την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας στα επιθυμητά επίπεδα.

Το σχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση είναι να δοθεί κανονικά τον ερχόμενο Ιούλιο η αύξηση 2,5%, που προβλέπεται από την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, και ο κατώτατος μισθός να φτάσει τα 769 ευρώ από 751 ευρώ που είναι σήμερα.

Στη συνέχεια, σχεδιάζει να προχωρήσει σε τριετές (2013 - 2015) πάγωμα του νέου κατώτατου μισθού με παράλληλο πάγωμα των μισθολογικών ωριμάνσεων.

Από την πλευρά της η κυβέρνησης προέβαλε σοβαρές ενστάσεις στο ενδεχόμενο κατάργησης ή και μείωσης του 13ου - 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, καθώς πιστεύει ότι θα συμπιέσει ακόμη περισσότερο την εγχώρια ζήτηση και ενδεχομένως θα οδηγήσει σε ύφεση ακόμη μεγαλύτερη από αυτή του 2011.

Στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων, η τρόικα διατύπωσε σοβαρές ενστάσεις για την αποτελεσματικότητα στην εφαρμογή των ήδη ψηφισμένων σχετικών νόμων, ειδικότερα στα θέματα της απελευθέρωσης των κλειστών επαγγελμάτων και των υπηρεσιών.

Το ζήτημα, πάντως, της μείωσης των μισθών στον ιδιωτικό τομέα, αυτή τη φορά απευθείας από την τρόικα, θέτουν οι επικεφαλής της, οι οποίοι βρίσκονται από το πρωί στο υπουργείο Εργασίας.

Η διαπραγμάτευση κινείται γύρω από τις δύο βασικές απαιτήσεις των ελεγκτών α) για μείωση του μισθολογικού κόστους στον ιδιωτικό τομέα στο όνομα της ανταγωνιστικότητας και β) για μείωση των επικουρικών συντάξεων.

Τα παραπάνω τίθενται ως όροι προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία για τη σύναψη της νέας δανειακής σύμβασης, ύψους 130 δισ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Disqus for Alternative Greek Politic Review