Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012

Οι αλήθειες των αριθμών Tου Παναγη Γαλιατσατου

Τα πεπραγμένα του οικονομικού έτος 2009 φαίνεται ότι θα ταλαιπωρούν τη δημόσια συζήτηση για πολύ καιρό ακόμα. Η υπόθεση αυτή πολιτικοποιήθηκε ήδη από τον Νοέμβριο του 2009, όταν η κυβέρνηση Παπανδρέου κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία ότι απέκρυπτε τα στοιχεία και η Ν.Δ. ανταπέδωσε με κατηγορίες για τεχνητή διόγκωση του ελλείμματος. Στη συνέχεια πρώην στελέχη της ΕΛΣΤΑΤ, στελέχη της Αριστεράς και αντιμνημονιακοί πάσης αποχρώσεως καταλόγισαν στην κυβέρνηση Παπανδρέου ότι φούσκωσε τεχνητά το έλλειμμα του 2009 για να θέσει τη χώρα υπό την επιτήρηση του ΔΝΤ και των Ευρωπαίων δανειστών. Με βάση τις κατηγορίες αυτές, στον χορό μπήκε και η δικαιοσύνη, ασκώντας ποινική δίωξη στους τότε πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου, και υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου, για τεχνητή διόγκωση του ελλείμματος του 2009

Ο επισκέπτης από τον Αρη, αν προσγειωνόταν στην Αθήνα τις προηγούμενες μέρες, θα σχημάτιζε την άποψη ότι το 2009 ήταν μια ομαλή οικονομική χρονιά, στη διάρκεια της οποίας παραποιήθηκαν τα δημοσιονομικά στοιχεία για λόγους που έχουν σχέση με τις εκάστοτε πολιτικές επιδιώξεις του κάθε κόμματος. Η εκδοχή αυτή όμως δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Από την απολογιστική έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τον προϋπολογισμό του 2009 προκύπτει ο απόλυτος δημοσιονομικός εκτροχιασμός, όχι μόνο σε σχέση με τους στόχους, αλλά και με τις επιδόσεις τον προηγούμενο χρόνο: Τα έσοδα ήταν κατά 6% μειωμένα, οι δαπάνες κατά 25% αυξημένες. Το έλλειμα της κεντρικής κυβέρνησης έφτασε τα 28,96 δισεκατομμύρια ευρώ, δηλαδή ως ποσοστό επί του ΑΕΠ το 12,15%.

Εκείνο που είναι ακόμα πιο ενδεικτικό για τον δημοσιονομικό πανικό του 2009 ήταν η εξέλιξη του δανεισμού. Στον προϋπολογισμό του 2009 είχε προγραμματιστεί νέος δανεισμός ύψους 32 δισ. ευρώ. Στη διάρκεια του χρόνου αντλήθηκαν συνολικά 50,7 δισ. από εκδόσεις ομολόγων και άλλα 16,8 δισ. από εκδόσεις εντόκων γραμματίων, συνολικά δηλαδή 67,5 δισ., διπλάσια από τα προϋπολογισθέντα. Αξιοσημείωτο είναι ότι η εικόνα αυτή δεν είναι πλήρης. Γιατί ενδιαμέσως, ανάμεσα στις εκδόσεις των ομολόγων και των εντόκων γραμματίων, οι κυβερνώντες έβγαιναν στη βραχυπρόθεσμη αγορά τίτλων (eurocommercial papers) για να δανειστούν 20 εκατ. για τρεις βδομάδες από εδώ, 50 εκατ. για δύο από εκεί και ούτω καθ’ εξής. Στη διάρκεια του 2009, το ύψος των ποσών που δανείστηκε έτσι η ελληνική κυβέρνηση έφτασε τα 24 δισ. ευρώ (δηλαδή σε ύψος το 50% των τακτικών εσόδων), ενώ αποπλήρωσε συνολικά 27 δισ. σε χρεολύσια τέτοιων βραχυπρόθεσμων τίτλων. Αν μη τι άλλο, αυτό δείχνει ότι είχε χαθεί απολύτως ο έλεγχος, κάτι που πρέπει να είχε ξεκινήσει ήδη από το 2008, όταν τα eurocommercials εκτινάχτηκαν πρώτη φορά σε τέτοια επίπεδα. Το 2007, οπότε ακόμα υπήρχε έλεγχος, η κυβέρνηση χρησιμοποίησε τέτοιες βραχυπρόθεσμες διευκολύνσεις μόνο σε ύψος 5 δισ. ευρώ. Αντί λοιπόν να παιδεύονται σε εξεταστικές για να αποδείξουν το «τεχνητό» φούσκωμα σε συνθήκες εκτός ελέγχου, τα τζιμάνια ας ρίξουν μια ματιά στις απολογιστικές εκθέσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου, δημοσιευμένες είναι..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Disqus for Alternative Greek Politic Review