Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012

Εκλογική συμμαχία φιλελεύθερων κομμάτων και οργανώσεων Του Κωνσταντινου Zουλα

Ζητείται ηγεσία με το προφίλ του κ. Λουκά Παπαδήμου για να συνενώσει μια πλειάδα νέων ανθρώπων που δεν έχουν ξανασχοληθεί ενεργά με την πολιτική, αλλά μοιράζονται τις ίδιες αγωνίες για το μέλλον της χώρας. Αυτός θα μπορούσε να είναι ο τίτλος της συνάντησης που θα έχουν την Πέμπτη μια σειρά αυτόνομων πολιτικών οργανώσεων, που έχουν δημιουργηθεί από απλούς πολίτες και ανήκουν στον φιλελεύθερο χώρο.

Ορισμένα από τα ονόματα σίγουρα τα έχετε ξανακούσει: «Δημιουργία Ξανά», «Φιλελεύθερη Συμμαχία», «Δημοκρατικοί», «Ενωμένη Ελλάδα». Τον στόχο τους δεν πρέπει μάλλον να τον προσπεράσει κανείς αψήφιστα, δεδομένου ότι για πρώτη φορά στην προσπάθεια μιας κοινής καθόδου στις εκλογές μετέχει τόσο η Δράση του κ. Στ. Μάνου, όσο και η Δημοκρατική Συμμαχία της κ. Ντόρας Μπακογιάννη. Ωστόσο, όπως διαμηνύουν οι επικεφαλής των ανεξάρτητων οργανώσεων, απαράβατη προϋπόθεση για να γίνει εφικτή η δική τους συμμετοχή είναι η μη συμμετοχή πολιτικών προσώπων στην εμπροσθοφυλακή. Ενδεχόμενο που φαίνεται να βρίσκει σύμφωνο υπό κάποιους όρους τον κ. Στ. Μάνο, όχι όμως και την κ. Μπακογιάννη.

Για να το πούμε πιο απλά: ενώ ο κ. Μάνος διαμηνύει εσχάτως ότι αν είναι να συνενωθεί ο συγκεκριμένος χώρος εκείνος θα αποδεχόταν έναν τιμητικό συμβουλευτικό ρόλο, η κ. Μπακογιάννη υπογραμμίζει ότι δέχεται μεν να συμμετέχει σε «ένα μεταρρυθμιστικό μέτωπο» αλλά «χωρίς αποκλεισμούς και περιχαρακώσεις». Υπονοεί έτσι την άρνησή της να αυτοεξαιρεθεί χάριν όσων θεωρούν συλλήβδην τους πολιτικούς «καμένους».

Ολα τούτα αναμενόταν να απασχολήσουν το χθεσινό συνέδριο της Δράσης, καθώς κλειδί για την επιτυχία ή μη του εγχειρήματος είναι, όπως τονίστηκε, η εύρεση ενός νέου ηγέτη για το νέο σχήμα. Ενός προσώπου δηλαδή, που όπως το περιγράφουν όσοι το αναζητούν, θα ήταν ιδανικό να έχει το προφίλ του κ. Παπαδήμου: να μην έχει ξανασχοληθεί με την πολιτική, αλλά να είναι αναγνωρισμένο στον χώρο του και αναγνωρίσιμο από τους πολίτες.

Μία από τις δραστήριες προσωπικότητες που φαίνεται να κινούνται με ανάλογες φιλοδοξίες είναι ο επικοινωνιολόγος κ. Θάνος Τζήμερος. Ο ιδρυτής δηλαδή της πρωτοβουλίας «Δημιουργία Ξανά» που αυτοοργανώθηκε κυρίως μέσω του Διαδικτύου και μετεξελίχθηκε σε κόμμα. Είναι αμφίβολο βέβαια αν ο κ. Στ. Μάνος ή και γνωστά στελέχη άλλων φιλελεύθερων οργανώσεων θα δέχονταν να «στοιχηθούν» υπό έναν άγνωστο στο ευρύ κοινό επικοινωνιολόγο.

Συναντήσεις
Κατά πληροφορίες πάντως, σε τακτική συνεργασία με τη «Δημιουργία Ξανά» βρίσκονται ήδη και οι «Δημοκρατικοί» των κ. Θ. Πολυζωίδη και Τ. Τσάνη, η «Ενωμένη Ελλάδα» με εκπρόσωπο τον κ. Φ. Σαραντόπουλο, ο «Λόγος Πολιτών» του κ. Αν. Ματαράγκα και οι «Δημιουργικοί Πολίτες» του κ. Αλ. Κάντζη. Σημειωτέον ότι οι περισσότεροι από τους προαναφερθέντες έχουν ήδη συναντηθεί και με τους εκπροσώπους της Δράσης κ. Αρ. Αϊβαλιώτη και Τ. Αβραντίνη, ενώ σε μία από τις τελευταίες συσκέψεις τους ήταν και οι γνωστοί οικονομολόγοι κ. Αρ. Δοξιάδης και Γ. Προκοπάκης, χωρίς ωστόσο οι τελευταίοι να έχουν αποσαφηνίσει αν επιθυμούν μια ενεργότερη ανάμειξη.

Με ενδιαφέρον άλλωστε δεν κρύβουν ότι παρακολουθούν τις εξελίξεις στον συγκεκριμένο χώρο και όσοι πρωτοστάτησαν στη δημιουργία του «Κοινωνικού Συνδέσμου», αλλά ύστερα από τη διαφωνία τους με τον κ. Γ. Φλωρίδη εγκατέλειψαν το εγχείρημα. Δηλαδή οι κ. Απ. Δοξιάδης, Χ. Τσούκας, Ν. Μαρατζίδης, Χ. Μουτσόπουλος, Αντ. Λυμπεράκη, Γ. Σκαμπαρδώνης κ.ά. Αντιστοίχως ενήμεροι δηλώνουν για την κινητικότητα στον εν λόγω χώρο και οι κ. Γ. Γραμματίδης και Λ. Τσούκαλης, οι οποίοι επίσης τάσσονται υπέρ της ιδέας μιας νέας ανεξάρτητης πρωτοβουλίας πριν από τις εκλογές. Στον αντίποδα, άλλα γνωστά στελέχη από τις δημόσιες παρεμβάσεις τους, όπως ο κ. Ν. Αλιβιζάτος ή ο κ. Γ. Στουρνάρας, δεν πιστεύουν πως θα είχε τύχη οποιοδήποτε τέτοιο εγχείρημα χωρίς τη συμμετοχή και γνωστών πολιτικών.

Σε κάθε περίπτωση οι επόμενες μέρες, ίσως και η συνάντηση της Πέμπτης, θα δείξουν αν στις επόμενες εκλογές θα διεκδικήσει την ψήφο μας και ένα πραγματικά νέο κόμμα ή ένα συνονθύλευμα από τα παλιά...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Disqus for Alternative Greek Politic Review