Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2012

«Ούτε ο Οθωνας θα έσωζε την Ελλάδα από τα χρέη» - Τα Νεα

Κριτική και από γερμανικά ΜΜΕ δέχεται η κυβέρνηση Μέρκελ για την πρόταση να οριστεί ευρωεπίτροπος στην Ελλάδα. «Η Αθήνα ζητά από την ΕΕ σεβασμό της αξιοπρέπειάς της», ήταν χθες ο πρωτοσέλιδος τίτλος της «Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε Τσάιτουνγκ» (FAZ), με ιστορικές αναγωγές στη Βαυαροκρατία. Στο σημερινό πρωτοσέλιδό της παρουσιάζεται ως ενδεικτικό της «οργής των Ελλήνων για τα γερμανικά σχέδια» το πρωτοσέλιδο των «ΝΕΩΝ» της Δευτέρας με τα τρία «Nein!».
Η «FAZ» επέλεξε τη Δευτέρα για πρωτοσέλιδη φωτογραφία της ημέρας τον πίνακα με την υποδοχή του Οθωνα στο Ναύπλιο το 1833 ως δείγμα ξένης κυριαρχίας. «Το ότι οι ευρωπαϊκές δυνάμεις είναι ενωμένες άλλοτε λίγο και άλλοτε πολύ το βίωσαν οι Ελληνες ήδη τον 19ο αιώνα με τον βασιλιά Οθωνα. Η υποδοχή του ξενόφερτου μονάρχη το 1833 ήταν θερμή, κάτι που δεν πρέπει να περιμένει σήμερα ένας οικονομικός επιστάτης από τις Βρυξέλλες», γράφει η «FAZ».
Στο πρωτοσέλιδο σχόλιο με τίτλο «Κομισάριος Οθωνας» ο συνεκδότης της εφημερίδας Χόλγκερ Στέλτσνερ θυμίζει ότι οι Ευρωπαίοι και κυρίως οι Γερμανοί έχουν εμπειρία κηδεμονίας των Ελλήνων. «Μετά τον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα κατά των Οθωμανών οι Μεγάλες Δυνάμεις βρήκαν εξαιρετική την ιδέα να στείλουν στην Ελλάδα έναν ευρωπαίο μονάρχη. Και σήμερα μπορεί να ερίζει κανείς εάν οι Ελληνες με έναν Οθωνα θα γνώριζαν μια ανάπτυξη όπως η σημερινή Βαυαρία. Αλλά απαλλαγμένοι από χρέη δεν θα ήταν, όπως δεν είναι ούτε η Βαυαρία. Διότι ουδείς κρατικός επίτροπος από τις Βρυξέλλες ή το Βερολίνο μπορεί να κινητοποιήσει την κρατική μηχανή στην Αθήνα όσο η χώρα δεν κάνει αυτά που έχει υποσχεθεί». Πάντως, ο αρθρογράφος αναγνωρίζει ότι η συζήτηση για την αποστολή κρατικού επιτρόπου στην Αθήνα είναι αποπροσανατολιστική κίνηση, που απευθύνεται στην εσωτερική πολιτική σκηνή της Γερμανίας.
Η οικονομική εφημερίδα «Χάντελσμπλατ» εκτίμησε ότι η αμφιλεγόμενη μεταξύ των εταίρων της ΕΕ πρόταση της γερμανικής κυβέρνησης για ευρωεπίτροπο θα καταστήσει τη χώρα «οιονεί προτεκτοράτο».

ΠΑΡΑΛΛΗΛΙΣΜΟΙ. Σκληρή κριτική στη γερμανική πρόταση κάνει η εφημερίδα του Βερολίνου «Τάγκεσπιγκελ» με αναγωγές στη νεώτερη Ιστορία. «Οταν τα ελληνικά ΜΜΕ καταγγέλλουν τον προτεινόμενο από τη γερμανική κυβέρνηση επίτροπο ως γκαουλάιτερ, οι συνειρμοί είναι κατανοητοί», λέει ο Μόριτς Ντόεμπλερ σε πρωτοσέλιδο άρθρο γνώμης. «Πριν από 70 χρόνια ο Γκίντερ Αλτενμπουργκ ανέλαβε στην Αθήνα "πληρεξούσιος του Ράιχ για την Ελλάδα". Οι γερμανικές δυνάμεις κατοχής δεν οργάνωσαν μόνον τον εκτοπισμό και την εξόντωση των Εβραίων, αλλά εκμεταλλεύτηκαν ανηλεώς τη χώρα... Η πρόταση όχι μόνο δείχνει έλλειψη ευαισθησίας αλλά είναι και απόδειξη ότι η νομισματική ένωση δεν μπορεί να συνεχίσει εφεξής ως τέτοια. Τώρα στρέφονται οι πλούσιοι εναντίον των φτωχών και οι ισχυροί εναντίον των αδυνάτων. Το χαρτί που παρουσίασε η Γερμανία αποτελεί ομολογία κατάρρευσης της νομισματικής ένωσης» καταλήγει ο αρθρογράφος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Disqus for Alternative Greek Politic Review