Παρασκευή, 10 Φεβρουαρίου 2012

Fitch: Δεν έχει απομακρυνθεί ο κίνδυνος χρεοκοπίας της Ελλάδας

«Η Ελλάδα έχει λίγες ημέρες για να αποτρέψει μια άτακτη χρεοκοπία», δηλώνει ανώτατο στέλεχος του διεθνούς οίκου.

Η Ελλάδα πρέπει να διασφαλίσει τη συμφωνία για το «κούρεμα» του χρέους της στις επόμενες λίγες ημέρες, για να αποτρέψει μία «άτακτη» χρεοκοπία στις 20 Μαρτίου που λήγουν ομόλογα αξίας 14,5 δισ. ευρώ, δήλωσε σήμερα ο εκτελεστικός διευθυντής του οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch Τόνι Στρίνγκερ.
«Η Ελλάδα πρέπει να έχει επιτύχει τη συμφωνία στις επόμενες ημέρες για να υπάρξει επαρκής χρόνος να γίνουν οι έγγραφες διατυπώσεις και να έχει τα χρήματα από το δάνειο διάσωσης πριν από την ημερομηνία αυτή», δήλωσε ο κ. Στρίνγκερ σε συνέδριο στη Σιγκαπούρη, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg, προσθέτοντας: «Αν (η Ελλάδα) δεν το καταφέρει αυτό, μπορεί να εισέλθει στη σφαίρα μίας άτακτης χρεοκοπίας».

Οι ζημιές που θα υποστούν οι ιδιώτες πιστωτές από τα ελληνικά ομόλογα που κατέχουν θα οδηγήσει τον οίκο Fitch να θέσει την Ελλάδα στην κατηγορία D που αντιστοιχεί σε χρεοκοπία, δήλωσε ο κ. Στρίνγκερ.

«Ο τρόπος της χρεοκοπίας και αν η Ελλάδα μπορεί να παραμείνει στην Ευρωζώνη είναι πολύ σημαντικά και για το μέλλον του ενιαίου νομίσματος», δήλωσε ο αξιωματούχος του Fitch, προσθέτοντας: «Αν υπάρξει μία συμφωνία μετά από διαπραγμάτευση, τότε αυτό δεν θα είναι μία ιδιαίτερα αρνητική εξέλιξη για τις αγορές, θα ήταν μία θετική εξέλιξη». Μία πιο βίαιη χρεοκοπία «δεν αποκλείεται εντελώς», είπε ο κ. Στρίνγκερ, προσθέτοντας ότι- ακόμη και αν συμφωνηθεί τώρα η χρηματοδότηση- η Ελλάδα μπορεί να αποτύχει (στους στόχους του προγράμματος), όπως συνέβη προηγουμένως.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Disqus for Alternative Greek Politic Review