Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2012

Επιμένει το Βερολίνο για την εποπτεία επί των δημοσιονομικών - in.gr

Υπέρ της πρότασης να παραδώσει η Ελλαδα τον έλεγχο των δημοσιονομικών της τάσσεται ο αντιπρόεδρος της γερμανικής κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ. Ωστόσο, εκπρόσωποι άλλων πολιτικών δυνάμεων της Γερμανίας διαφωνούν.

Σύμφωνα με πληροφορίες για το περιεχόμενο της συνέντευξης που έχει δώσει στην εφημερίδα Bild, που πρόκειται να κυκλοφορήσει τη Δευτέρα, ο Φ.Ρέσλερ δήλωσε: «Η Ελλάδα πρέπει να παραδώσει τον έλεγχο της δημοσιονομικής πολιτικής της σε εξωτερικούς θεσμούς εφόσον αδυνατεί να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που συνδέονται με τη λήψη μέτρων για τη διάσωσή της».

«Χρειαζόμαστε περισσότερη πολιτική καθοδήγηση και έλεγχο όσον αφορά την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων» επισημαίνει ο Ρέσλερ.

«Εάν οι Έλληνες δεν είναι ικανοί να τα καταφέρουν οι ίδιοι, τότε θα πρέπει να υπάρξει ισχυρότερη πολιτική καθοδήγηση και έλεγχος από το εξωτερικό, για παράδειγμα, μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης», πρόσθεσε.

Πάντως, διχασμένες εμφανίζονται οι πολιτικές δυνάμεις στην Γερμανία για το θέμα ορισμού επιτρόπου, ο οποίος θα ελέγχει την εφαρμογή του προϋπολογισμού στην Ελλάδα.

Στο ίδιο μήκος κύματος με τον Ρέσλερ βρίσκεται και η δήλωση του γενικού γραμματέα των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) Χέρμαν Γκρέχε, ο οποιός στην ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού
Spiegel δήλωσε: «Περαιτέρω βοήθεια για την Ελλάδα έχει νόημα μόνο εάν υπάρχει επαρκής προσπάθεια από την ίδια την Ελλάδα. Η Ελλάδα πρέπει να υλοποιήσει με συνέπεια τις δεσμεύσεις της για λιτότητα και μεταρρυθμίσεις. Εάν σε αυτή την προσπάθεια δεν προχωρήσει επαρκώς μόνη της, πρέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση να ορίσει κάποιον, ο οποίος θα υποστηρίζει την απαραίτητη πρόοδο και θα επιβλέπει και, εάν υπάρχει ανάγκη, θα παρεμβαίνει».

Διαφορετική είναι η άποψη του σοσιαλδημοκράτη, νέου προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος δηλώνει στο Spiegel ότι αν και αντιλαμβάνεται το ενδιαφέρον των δανειστών για το πώς χρησιμοποιούνται τα λεφτά τους, επισημαίνει ότι «πρέπει να αποφύγουμε την εντύπωση ότι η χώρα κυβερνάται από έξω».

Ο ίδιος σε δηλώσεις του στην Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung εξηγεί ότι σε αυτή την περίπτωση θα πρόκειται για «προσωρινό περιορισμό της κυριαρχίας» της Ελλάδας.

Ο Μάρκους Φέρμπερ, επικεφαλής των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σε συνέντευξή του στο κυριακάτικο φύλλο της εφημερίδας Die Welt καλεί την γερμανική κυβέρνηση να είναι προσεκτική: «Δεν πρέπει να ζητάς κάτι το οποίο ο ίδιος δεν θα δεχόσουν», επισημαίνει και αναφέρεται στην πρόσφατη απόφαση του Ανώτατου Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας που αναγνωρίζει την διαχείριση προϋπολογισμού ως θεμελιώδες σημείο της εθνικής
κυριαρχίας, στο οποίο δεν επιτρέπεται να παρέμβει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Από την πλευρά του, ο ελληνικής καταγωγής ευρωβουλευτής των Γερμανών Φιλελευθέρων (FDP) Γιώργος Χατζημαρκάκης, μιλώντας στο Spiegel, κάνει λόγο για «το τέλος της λογικής». Χαρακτηρίζει «από οικονομικής πλευράς παράλογη» την πρόταση για επίτροπο, «ο οποίος θα κοιτάζει μόνο το θέμα της αποπληρωμής του χρέους αντί για επενδύσεις για την ανάπτυξη της οικονομίας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Disqus for Alternative Greek Politic Review