Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012

Πολιτικό πρόβλημα και κρίση - Του Αλεξη Παπαχελα

Συναντώ πολλούς ανθρώπους οι οποίοι είναι βαθιά ενοχλημένοι γιατί νιώθουν ταπεινωμένοι. Εχουν δίκιο! Δεν είναι λογικό μια ανεπτυγμένη χώρα να μη μπορεί να βρει λύσεις στα δομικά της προβλήματα και να χρειάζεται να ακούει εκατοντάδες «ειδικούς» από διάφορες χώρες οι οποίοι εμφανίζονται σαν «μάγοι». Αυτήν την ταπείνωση την χρωστάμε ολόκληρη στους πολιτικούς μας, στους συνδικαλιστές μας, στα συμφέροντα που παραδιοικούν το ελληνικό κράτος τα τελευταία 30 χρόνια. Αυτοί, όλοι μαζί, έφτιαξαν ένα κράτος για να βολεύουν τους δικούς τους και να αναγκάζουν όλους τους υπολοίπους να πληρώνουν «διόδια» για να κάνουμε απλώς τη... δουλειά μας.

Οπως έλεγε πρόσφατα ένα υψηλόβαθμο στέλεχος διεθνούς οργανισμού, «η Ελλάδα έχει κάνει το μεγαλύτερο πρόγραμμα ιδιωτικοποίησης στον κόσμο», εννοώντας πως δεν υπάρχει άλλη ευρωπαϊκή χώρα όπου ένα τόσο μεγάλο ποσοστό του ΑΕΠ πάει σε μπαξίσια, λαδώματα, άχρηστες γραφειοκρατικές διαδικασίες κ.λπ. Είναι δύσκολο, αλλά θα άξιζε κανείς να υπολογίσει πόσα χρήματα πήγαν σε «ιδιώτες» τα τελευταία 30 χρόνια αντί να πάνε στο Δημόσιο με τη μορφή φόρων ή προστίμων.

Οι πολιτικοί μας γνωρίζουν το πρόβλημα, αλλά αδυνατούν να το λύσουν. Τους φαίνεται ασύλληπτο να κάνουν κάτι θεαματικό, π.χ. να κλείσουν και να ξανανοίξουν σε άλλη βάση κάποιες δημόσιες υπηρεσίες ή να αναθέσουν τις αρμοδιότητές τους σε ιδιωτικές εταιρείες. Κατ’ αρχήν έχουν μέσα στα κόμματά τους, αν όχι στον περίγυρό τους, εκπροσώπους αυτού του παρανόμως «ιδιωτικοποιημένου» βαθέος κράτους. Δικοί τους άνθρωποι είναι εκείνοι που έχτισαν το σύστημα της παρανομίας και της παράλογης γραφειοκρατίας που καθιστά όλους μας ομήρους. Τώρα, μάλιστα, που ούτε λεφτά μπορούν να μοιράσουν ούτε και να κάνουν κανένα διορισμό, οι πολιτικοί θα προστατεύσουν με νύχια και με δόντια κάθε παράλογο σύστημα που τους δίνει τη δυνατότητα να παρέμβουν υπέρ ενός... πελάτη.

Η κοινή γνώμη θα εντυπωσιαζόταν αν καταλάβαινε πόσο κοντά είναι οι απόψεις κάποιων αγανακτισμένων πολιτών με τις απόψεις ορισμένων αγανακτισμένων στελεχών διεθνών οργανισμών που μας έχουν πια καταλάβει πλήρως. Βλέπουν μια χώρα με απίστευτο ανθρώπινο δυναμικό, με εξαιρετικά πλεονεκτήματα από πλευράς φυσικής ομορφιάς και στρατηγικής τοποθεσίας, με το εμπόριο και την εξωστρέφεια στο DNA της. Ολα αυτά, όμως, τα θεωρούν θαμμένα βαθιά κάτω από ένα βαρύ στρώμα διαπλοκής, διαφθοράς και πολύ μεγάλης ανικανότητας του ενεργού πολιτικού προσωπικού. Ξέρετε τι λένε στο τέλος της ημέρας; Πως η Ελλάδα θα βγει από την κρίση μόνο όταν λύσει το πολιτικό της πρόβλημα, όταν, δηλαδή, εμείς πάρουμε τα πράγματα στα χέρια μας, όταν επιλέξουμε σοβαρούς και έντιμους ανθρώπους για τα κρίσιμα πόστα και όταν οι πολιτικοί μας μάς πείσουν ότι έχουν σχέδιο, επιτελείο και όραμα αντί να μας εκβιάζουν με τον μπαμπούλα της όποιας τρόικας...

1 σχόλιο:

Κλεάνθη είπε...

Ναι ο Παπαχελάς είδε τον Βενιζέλο και εξ' εμάνει. Πόσοι έφαγαν μαζί με τον Παπαχε΄λά????

Disqus for Alternative Greek Politic Review