Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012

Η ευθύνη μου ως πολίτης - του Vpower

Tον καιρό που και στην Ευρώπη αλλά στη Χώρα μας υπήρχαν υπεύθυνοι, τίμιοι και ρακένδυτοι πνευματικοί ηγέτες, ο Χάνς Κρίστιαν Άντερσεν έγραψε ένα απο τα πιο γνωστά του παραμύθια, ενα απο αυτά που κάθε άλλο παρά σε παιδιά απευθύνονται. Ήταν το παραμύθι του γυμνού Βασιλιά, η αλλιώς τα αόρατα ρούχα του Βασιλιά, και το παραμύθι αυτό είναι διαχρονικό και πολύτιμο, αφού μας δείχνει και την συλλογική μας υποκρισία αλλά και την βλακεία των ηγετών που έχουμε.

Ωστόσο πάντα αναρωτιόμουν αν οι τρισάθλιοι ηγέτες ευθύνονται για τη συλλογική μας υποκρισία , η αν η συλλογική μας υποκρισία φταίει για το ποιόν των ηγετών που εκλέγουμε. Δηλαδή είναι κανείς υποκριτής γιατί δεν έχει άλλο τρόπο να επιβιώσει σ'αυτό το τρισάθλιο πολιτικό σύστημα, ή είναι τρισάθλιο και φαύλο το πολιτικό μας σύστημα επειδή το διαμορφώνουν τέτοιοι υποκριτές?

Έχω διαβάσει πολλά άρθρα που ρίχνουν το φταίξιμο στη μια η την άλλη πλευρά, άκουσα και την άποψη της συνευθύνης του Πάγκαλου (ποια άλλη εξήγηση μπορεί να έχει το μαζί τα φάγαμε?)Και ειλικρινά κατά καιρούς ομολογώ πως ήμουν μπερδεμένος. Γιατί φταίει ο πολίτης που ζητά διορισμό, τη στιγμή που είμαστε σχεδόν σοβιετικό Κράτος? Αν το υπερδιογκωμένο Κράτος δεν έβαζε το χεράκι του παντού, θα υπήρχε διέξοδος στον ιδιωτικό τομέα, αλλά ζούμε σε ένα Κράτος που ούτε να πουλάς εφημερίδες δεν σε αφήνει αν δεν φιλήσεις κατουρημένες ποδιές. 

Από την άλλη γιατί είναι κακός ο νέος που ζητά την απελευθέρωση των επαγγελμάτων? Διέξοδο να ζήσει ψάχνει που είναι το κακό? Που είναι το κακό να φτύνει κάθε Υπουργό μέχρι να αναγκασθεί να αποδεχθεί έστω και βίαια το κατεστημένο την αναγκαιότητά του να ζήσει? Ξέρω πολλούς νέους που θα φτύνουν κάθε Κρατικό μεγαλοσχήμονα μέχρι να κοντύνει το μακρύ χέρι του Κράτους, και δεν τους θεωρώ καθόλου προδότες, και καθόλου λιγότερο πατριώτες από τα μορμολίκια που νομίζουν ότι βρίζοντας το Σόιμπλε η τη Μέρκελ προσφέρουν εθνική υπηρεσία δήθεν!

Τελικά περιγράφοντας το φαινόμενο κατάλαβα ότι είναι σαν τη χιονοστιβάδα, δηλαδή όλα ξεκινούν από το τίποτα, αλλά επειδή το φαινόμενο εξελίσσεται αθροιστικά φτάνουμε στην παράλογη και διεφθαρμένη πραγματικότητα που ζούμε, ακριβώς όπως στην χιονοστιβάδα όλα ξεκινούν από το γεγονός ότι ένα κλαράκι στην κορυφή του βουνού έσπασε και άρχισε να κυλάει στην κατάφορτη με χιόνι πλαγιά, με αποτέλεσμα εκατομμύρια τόννοι χιονιού να πνίξουν το χωριό της κοιλάδας. Αυτό το τίποτα όμως ήταν το αίτιο της καταστροφής, ή απλώς η αφορμή για την εκδήλωσή της?

Το κλαράκι από μόνο του δεν φτάνει για να πνίξει το χωριό, χρειάζεται και το ανάλογο κλιματολογικό περιβάλλον δηλαδή αν το ίδιο κλαράκι έσπαγε τον Αύγουστο, τίποτε δεν θα συνέβαινε στο Χωριό. Έτσι ακριβώς και με τη διεφθαρμένη πραγματικότητα που ζούμε, τίποτε δεν θα συνέβαινε αν είχαμε εμείς οι πολίτες φροντίσει να έχουμε μια απόλυτα ελεύθερη οικονομία που θα αντιμετωπίζει όλους ισότιμα, από τον ζητιάνο ως τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Φτάσαμε εδώ δηλαδή γιατί προσωπικά ο καθένας μας φταίμε δια της ανοχής μας που επέτρεψε αυτή την κατρακύλα.

Το 2001 προσωπικά γνώριζα ότι σύμφωνα με τις εκθέσεις της Τραπέζης της Ελλάδος χάθηκαν μέσω Χρηματιστηρίου το 60% των καταθέσεων της Χώρας και πήγαν στο εξωτερικό, τι έκανα? Ότι και εσείς περίμενα το μαλάκα να βγάλει το φίδι από την τρύπα.

 Απο το 1998 τουλάχιστον όταν ακούω για στατιστική μελέτη της ΕΛ.ΣΤΑΤ γελάω και δεν περιμένω καν να ακούσω τι λέει, αφού ξέρω έτσι κι αλλιώς ότι το Ελληνικό Κράτος δεν μπορεί ούτε καν να μετρήσει τους υπαλλήλους του πόσο μάλλον να μιλά και σε επίπεδο στατιστικών συμπερασμάτων. 

Πρόσφατα εξοργίστηκα για την απόφαση της Δικαιοσύνης με την οποία τέθηκε στο αρχείο η υπόθεση της Δ.Ε.Κ.Α. όπως και να το κάνουμε δεν μπορεί να μας λέει η Δικαιοσύνη ότι καλώς χάθηκε περισσότερο από το μισό χρηματικό αποθεματικό των ασφαλιστικών ταμείων της Χώρας, επειδή η Κυβέρνηση ήθελε υψηλό γενικό δείκτη στο Χ.Α.Α. λόγω των εκλογών του Απριλίου του 2000, και να περιμένει να χειροκροτήσουμε κιόλας. Εκτός κι αν στο μέγαρο της Αλεξάνδρας βάλουνε άλλη ταμπέλα κι από "ΘΕΜΙΔΟΣ ΜΕΛΑΘΡΟΝ" γράψουνε "γραφείο εξυπηρετήσεως της ΔΙΑΠΛΟΚΗΣ" τότε μάλιστα με αυτό τον τίτλο ταιριάζουν οι αποφάσεις τους. Αλλά τι έκανα απλά τους κράζω μέσω ίντερνετ, λες κι αυτοί ήθελαν ποτέ να είναι τίμιοι, λες και από μόνοι τους δεν γνωρίζουν τον πραγματικό ιδιοκτήτη των σπιτιών, αυτοκινήτων και των λογαριασμών που κατέχουν.

Με λίγα λόγια, αφού δεν αντιδρώ και ανέχομαι, φταίω κι εγώ γιατί συν-διαμόρφωσα έτσι το περιβάλλον της κλοπής που με έφτασε να πληρώνω σήμερα τις κλοπές των διεφθαρμένων της Χώρας, κι επειδή ακούω πολύ συχνά διάφορους που δεν αποδέχονται την συνευθύνη, ας μου δείξουν αυτοί τι κάνανε στις αντίστοιχες περιπτώσεις. Ας αποδείξουν ότι φυλακίστηκαν, για αντικαθεστωτική δράση κι εγώ ευχαρίστως θα τους απαλλάξω από την συνευθύνη, πραγματικά ευχαρίστως......

Μέχρι τότε όμως, τσιμουδιά από κανένα ψευτομαχητή του κώλου.

2 σχόλια:

yannidakis είπε...

είναι καιρός να σταματήσουμε να κοιτάμε τον εαυτό μας είτε για να τον αποθεώνουμε, είτε για να τον ευνοούμε, είτε για να αποποιούμαστε των ευθυνών.
Πόσες όμως γενιές πρέπει να περάσουν για να φτάσουμε στην αλλαγή φιλοσοφίας αυτή :[

yannidakis είπε...

"βράβευση τσι μέρας" για την Παρασκευή σύμφωνα με την ομώνυμη ενότητα του yannidakis, η παρούσα καταχώρηση του ιστολογίου.
Το ιστολόγιο είναι πλέον υποψήφιο για την μηνιαία βράβευση "ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥ ΜΗΝΑ". Καληνωρίσματα :[

Disqus for Alternative Greek Politic Review