Τρίτη 17 Απριλίου 2012

Η φτώχεια περνάει, το μίσος μένει - Του Νικου Κωνστανταρα

Η άνοδος της Χρυσής Αυγής δεν είναι τυχαία ούτε θα αφήσει την κοινωνία χωρίς βαθιές πληγές. Ολος ο πολιτικός κόσμος των τελευταίων χρόνων συνωμότησε –μέσω της αδιαφορίας και της ολιγωρίας του– στο να πλησιάζει μια τόσο ακραία οργάνωση στη Βουλή. Διαδοχικές κυβερνήσεις άφησαν να δημιουργηθεί ένα επικίνδυνο κενό εκεί όπου θα έπρεπε να υπάρχει μεταναστευτική πολιτική. Ακραίες αριστερές οργανώσεις στα πανεπιστήμια και αναρχικοί εγκαθίδρυσαν (με τη μοιραία ανοχή της πολιτείας) τη βία και την ασυδοσία ως πολιτική έκφραση. Η κατάρρευση της αξιοπιστίας του κράτους και των κυβερνώντων κομμάτων άνοιξε τον δρόμο για μικρές, δυναμικές οργανώσεις του περιθωρίου.

Η πολιτεία έπεσε στον λάκκο που απερίσκεπτα έσκαβε. Εδώ και χρόνια δεν διαχειριζόταν την εισροή λαθρομεταναστών, πιστεύοντας ότι αν έκανε πως δεν τους έβλεπε, θα συνέχιζαν την «οδύσσειά» τους προς άλλες χώρες. Αυτή η υστερόβουλη αδιαφορία πέτυχε τον στόχο της για αρκετά χρόνια, έως τη στιγμή που είχαν ξεμείνει εδώ τόσοι ξένοι ώστε να γίνουν πρόβλημα στις περιοχές όπου είχαν συγκεντρωθεί. Η αναπόφευκτη υποβάθμιση στις γειτονιές και η αύξηση εγκληματικότητας οδήγησαν σε εντάσεις με τους μόνιμους κατοίκους. Η Χρυσή Αυγή βρήκε την ευκαιρία να παρουσιαστεί σαν αρωγός των κατοίκων, προσφέροντας βοήθεια και αίσθημα ασφαλείας στους Ελληνες εκεί όπου η πολιτεία και άλλες πολιτικές δυνάμεις είτε αδιαφορούσαν είτε υποβάθμιζαν τον κίνδυνο της ανάπτυξης ακραίων στοιχείων.

Η Χρυσή Αυγή εμφανίζεται να προσφέρει κοινωνικό έργο, όπως η Χαμάς και άλλες πολιτικές οργανώσεις στον αραβικό κόσμο οι οποίες εδραιώθηκαν χάρη στην κοινωνική προσφορά τους. Ξαφνικά, στην προσπάθειά τους να αποτρέψουν την περαιτέρω απώλεια ψήφων, τα κόμματα εξουσίας που τόσα χρόνια απέφευγαν να θεσπίσουν μια λειτουργική και δίκαιη μεταναστευτική πολιτική, δραστηριοποιήθηκαν και υιοθέτησαν την ισοπεδωτική εικόνα των μεταναστών που τους παρουσιάζει μόνο ως πρόβλημα, ως μια μάζα, όχι ως ανθρώπους με διαφορετικές ιστορίες που έχουν ανάγκη διαφορετικές μεθόδους αντιμετώπισης. Αυτό δεν αποδυναμώνει τους ακραίους, τους νομιμοποιεί.

Εάν οι δημοσκοπήσεις επιβεβαιωθούν και η Χρυσή Αυγή μπει σε μια Βουλή όπου δεν θα υπάρχει ισχυρό κέντρο και όπου η κυβέρνηση θα είναι αδύναμη, τα ακραία στοιχεία της Αριστεράς και της Δεξιάς θα μπορέσουν να διαδραματίσουν δυσανάλογα μεγάλο ρόλο στην πορεία της χώρας.

Οταν μέσα στον κοινωνικό πολτό μια ομάδα έχει αποδείξει επανειλημμένα τη μισαλλοδοξία της και βασίζει την επιρροή της στην πειθαρχία και τη βία, τότε θα βρεθεί σε θέση να προκαλέσει ακόμη περισσότερη βία, αντίδραση και διχασμό. Θα δημιουργήσει νέες, βαθιές πληγές και στην κοινωνία και στην εικόνα της Ελλάδας.

Δημοκρατία έχουμε και οι πολίτες θα ψηφίσουν ό,τι θέλουν. Αλλά, μετά την Κατοχή, μετά τη Χούντα, το να στρώνουμε τον δρόμο για μια τόσο ακραία οργάνωση δείχνει το εύρος της ήττας της κοινωνίας μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Disqus for Alternative Greek Politic Review