Πέμπτη 26 Απριλίου 2012

Οι ανδρείοι της δημοκρατίας - Του Τάκη Θεοδωρόπουλου

Αλλοι φοβούνται ότι μετά τις εκλογές θα προκύψει ακυβερνησία. Ανησυχούν μήπως ΠΑΣΟΚ και ΝΔ δεν συγκεντρώσουν τον απαραίτητο αριθμό βουλευτών που θα τους επιτρέψει να συγκυβερνήσουν. Και στην περίπτωση αυτή όμως φοβούνται ότι η συγκυβέρνηση θα είναι προβληματική. Φοβούνται ότι μια ισχνή πλειοψηφία δεν θα μπορέσει να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις οι οποίες επείγουν εδώ και κάτι χρόνια. Λένε πως έχει να μας προκύψει Βουλή με δέκα κόμματα από το 1951, αν δεν κάνω λάθος, την επομένη του Εμφυλίου.

 Η Βουλή αυτή γέννησε τρεις κυβερνήσεις σε λιγότερο από έναν χρόνο. Αν όμως σήμερα η χώρα περιμένει τρεις κυβερνήσεις και πάλι εκλογές για να κυβερνηθεί, τότε θα έχουμε προλάβει να πτωχεύσουμε πάνω από τρεις φορές. Αν δεν ανταποκριθούμε στις περίφημες δεσμεύσεις μας, θα μας απελευθερώσουν από τα δεσμά μας, μεταξύ των οποίων και το ευρώ. Ασε που θα παραλύσουν και τα τελευταία ζωντανά κύτταρα της δημόσιας διοίκησης που πάσχει από σκλήρυνση κατά πλάκας. Αλλοι πάλι φοβούνται ότι δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτε. Αν προκύψει κυβέρνηση από τα κόμματα που ήδη μας έχουν κυβερνήσει και έχουν υπογράψει Μνημόνια και δανειακές συμβάσεις, η χώρα θα συνεχίσει να σέρνεται στον δρόμο της εξαθλίωσης.

 Οι πιο φωνακλάδες απ' αυτούς μιλούν για ξένη κατοχή και, αν και φοβούνται να μιλήσουν για επιστροφή στη δραχμή, δεν φοβούνται να ζητήσουν «μονομερή διαγραφή του χρέους» - σάμπως αυτοί θα την κάνουν; Οι φόβοι έχουν διαγράψει τις παλιές καλές ιδεολογικές διαφορές. Ο κ. Καμμένος ζητάει συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ και τελικά τη βρίσκει με τον κ. Δημαρά, ο οποίος δεν τη βρήκε με τον ΣΥΡΙΖΑ. Το ΚΚΕ, όπως πάντα αλλεργικό στις ιδεολογικές επιμειξίες, φοβάται μια νέα επίθεση της αστικής τάξης μέσω Τσίπρα και γι' αυτό αρνείται να συνεργαστεί μαζί του. Ο κ. Κουβέλης δεν αρνείται τίποτε και σε γενικές γραμμές ζητάει να οργανωθούμε, γιατί μόνο η οργάνωση θα μας οργανώσει. 

Η κ. Μπακογιάννη φοβάται μήπως δεν μπει στη Βουλή και η κ. Κατσέλη φοβάται πως έκανε λάθος γιατί σίγουρα δεν θα μπει στη Βουλή. Και όλοι μαζί φοβούνται τη Χρυσή Αυγή, την επέλαση των φασιστοειδών ζόμπι που χαιρετούν σαν γερμανοί αξιωματικοί σε χολιγουντιανές παραγωγές, φορούν κουκούλες και κρατάνε ρόπαλα. Αργήσαμε, αλλά το καταλάβαμε, ή κάνουμε πως το καταλάβαμε, ότι η βία και οι προπηλακισμοί είναι ντροπή για τη δημοκρατία, «απ' όπου κι αν προέρχονται». Αχ αυτό το «απ' όπου κι αν προέρχονται» με πόση συστολή και πόση αιδώ το λένε μερικοί μερικοί.

 Γενικά, όλοι τις φοβούνται αυτές τις εκλογές. Οι υποψήφιοι φοβούνται τους ψηφοφόρους και οι ψηφοφόροι τους υποψηφίους. Τόσο, που στο τέλος θα πιστέψεις πως τη δημοκρατία μας τη στηρίζουν αυτοί οι ανδρείοι που είναι πάντα έτοιμοι να συγκρουστούν με ό,τι τους φοβίζει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Disqus for Alternative Greek Politic Review