Πέμπτη 26 Απριλίου 2012

Μπογιές - Του Δημήτρη Μητρόπουλου

ΤΡΕΙΣ φορές δεν είναι σύμπτωση. Οποιος αναρωτιόταν τι έχει στο μυαλό του ο Κώστας Καραμανλής ενόψει εκλογών μπόρεσε το προηγούμενο σαρανταοκτάωρο να λύσει τις απορίες του. Ηταν ένα θεατρικό έργο σε τρεις πράξεις. ΠΡΑΞΗ πρώτη: Ο Καραμανλής προσέρχεται στο Ζάππειο την Κυριακή. Είναι γυαλισμένος και συγκροτημένος. Καμία σχέση με τις χύμα εμφανίσεις του παρελθόντος - το 2011 κυρίως - στη ΔΕΘ. Ή τη βλοσυρή έκφραση και το αφηρημένο βλέμμα στις συνεδριάσεις της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ. Η ταξιθεσία δεν περνάει απαρατήρητη από τους ανοιχτομάτηδες. 

Ο πρώην πρωθυπουργός βρίσκεται δίπλα στη Γεωργία Σαμαρά. Ο Αντώνης Σαμαράς περνάει και η χειραψία είναι θερμή. ΠΡΑΞΗ δεύτερη: Το καθιερωμένο ετήσιο μνημόσυνο του Κωνσταντίνου Καραμανλή πραγματοποιείται τη Δευτέρα. Οπως πάντα στο Ιδρυμα που βρίσκεται στα ψηλά της Φιλοθέης. Ευκαιρία για φωτογραφία του πρώην με τον νυν πρόεδρο της ΝΔ, πλαισιωμένους από φυσιογνωμίες της ιστορικής καραμανλικής φρουράς - ο Πέτρος Μολυβιάτης - και στελέχη πρώτης γραμμής της ΝΔ. 

Το παραπολιτικό είναι στον αέρα - ο Καραμανλής λέει καλές κουβέντες στον Σαμαρά για την εμφάνιση στο Ζάππειο. ΠΡΑΞΗ τρίτη: Ο Καραμανλής κάνει δήλωση. Ζητάει όσο γίνεται μεγαλύτερη στήριξη για τον Αντώνη Σαμαρά και τη ΝΔ και θέτει ως ζητούμενο την πολιτική σταθερότητα. Είναι ακριβώς η στόχευση που έχει επιλέξει από το τέλος της περασμένης εβδομάδας η Συγγρού, αφήνοντας τα περί αυτοδυναμίας ή τα προκριματικά καλλιστεία για πρωθυπουργό συγκυβέρνησης. ΠΑΡΑ την αναγκαστική προσγείωση του 2009, ο Καραμανλής - μη γελιέστε - είναι πρόσωπο που εξακολουθεί να κινητοποιεί και να συσπειρώνει το συντηρητικό ακροατήριο. Ισως και γιατί αυτό λειτουργεί σαν ακέφαλη κότα.

 Η παρουσία του Κώστα ομογενοποιεί κάπως το πολιτικό μήνυμα της ΝΔ και εγγράφεται σε μια προσπάθεια επαναβεβαίωσης της ταυτότητάς της. Αυτή είχε ήδη ξεκινήσει στα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας με την πολιτική επιστράτευση του Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Ακολούθησε το σύντομο και παράξενο επεισόδιο Συμπιλίδη. Ελπίζεται ότι η εμφάνιση του πρώην πρωθυπουργού στη σκηνή θα τα σκεπάσει όλα αυτά. Λογικό. ΟΥΔΕΙΣ αμφισβήτησε τον πολιτικό επαγγελματισμό του Καραμανλή σε προεκλογική περίοδο.

 Οι πονηροί λένε πως στρώνει χαλί για να επιστρέψει. Δεν ισχύει. Δεκατρία χρόνια αρχηγός της ΝΔ και πέντε χρόνια πρωθυπουργός, ο Κώστας δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται για ένα γρήγορο comeback. Οχι μόνον γιατί δεν του πολυαρέσουν τα δύσκολα. Αλλά και γιατί όσα συνέβησαν τον πρώτο χρόνο μετά την έξοδό του από την εξουσία δεν ήταν ευχάριστη εμπειρία. Περισσότερο φαίνεται να τον πάγωσαν οι κακές και βαριές κουβέντες από το εξωτερικό - ιδίως από τον κατεστημένο γαλλογερμανικό Τύπο που απηχεί Καγκελαρίες και Μέγαρα Ηλυσίων. Ο Κώστας είναι από τους άσχημα χαμένους της κρίσης. Εδώ τη διακυβέρνησή του κακολογούσε ακόμη και το προοίμιο του Μνημονίου. ΩΣΤΟΣΟ τον Καραμανλή τον ενδιαφέρει η δικαίωσή του. 

Πώς θα προέλθει αυτή; Από μια νίκη της ΝΔ με μεγάλη διαφορά από το ΠΑΣΟΚ. Εκεί βρίσκεται άλλωστε και το κλειδί μιας μελλοντικής συγκυβέρνησης και ο Καραμανλής το ξέρει. Βάζει λοιπόν πλάτη κόντρα σε Καμμένους, Καρατζαφέρηδες και άλλους, αφού ξέρει πως για εκείνον ένα καλό αποτέλεσμα του Σαμαρά είναι αυτό που λέμε «win-win». Μένει να δούμε αν περνάει η μπογιά του - παρότι δεν είναι τύπος βαψομαλιάς. Εχει γκριζάρει. ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Η ΝΔ θεωρεί ότι έλυσε το πρόβλημα της συμμετοχής τού Πρώην στις εκλογές. Ούτε λέξη κριτικής για τον Καραμανλή με αντάλλαγμα τη στήριξή του. Ακριβώς το αντίθετο από αυτό που κάνει ο Βενιζέλος με τον Παπανδρέου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Disqus for Alternative Greek Politic Review