Πέμπτη 21 Ιουνίου 2012

Ο φανερός πλούτος και η άδηλη φτώχεια - Tης Τασουλας Kαραϊσκακη

Είμαστε πλούσιοι ή φτωχοί; Ορισμένα ευρωπαϊκά μέσα, ιδίως γερμανικά, με ρεπορτάζ τους λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές, διατείνονταν ότι παρά την κρίση οι Ελληνες καλοπερνούν. Ολος ο κόσμος είναι έξω, σε καφετέριες, ταβέρνες και υπάρχουν ακόμη αρκετοί πλούσιοι που ζουν πολυτελώς, οργανώνοντας πάρτι και πίνοντας μπίρες σε παραλίες προς 8 ευρώ το μπουκάλι. «Ενώ η χώρα απειλείται με έξοδο από το ευρώ και η ανεργία ξεπερνάει το 22%, η ελίτ της χώρας περιχαρακώνεται. Δεν πληρώνει φόρους και θωρακίζει τα λεφτά της στο εξωτερικό» έγραφε προ ημερών η Bild. 

 Την ίδια άποψη δείχνει να συμμερίζεται και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε, που δήλωσε στο περιοδικό Stern ότι «οι μικροί υποφέρουν, αλλά οι πλούσιοι έχουν δέσει τον γάιδαρό τους». «Λυπάμαι πολύ για τους ανθρώπους στον δρόμο, αλλά δεν μπορώ να τους σώσω». Τον εντυπωσιάζει η Ελλάδα των γιοτ. «Οταν σκέφτεται κανείς όλους αυτούς τους ιδιοκτήτες σκαφών αναψυχής αντιλαμβάνεται γιατί δεν είναι εύκολη η περικοπή του κατώτατου μισθού. Ωστόσο, αν η χώρα θέλει να ανακτήσει την ανταγωνιστικότητά της, ο κατώτατος μισθός πρέπει να μειωθεί», είπε. 

«Το εκλογικό αποτέλεσμα δεν θα αλλάξει κάτι· θα χρειαστεί να ληφθούν σκληρά μέτρα», κατέληξε. Επί της κεφαλής των φορολογουμένων με τα διαφανή έσοδα που για πολλοστή φορά θα αρμεχτούν και θα κουρευτούν. Είμαστε πλούσιοι ή φτωχοί; Από τα 5,7 εκατ. φορολογουμένων τα 2,8 εκατ. εμφάνισαν για το 2010 εισοδήματα κάτω των 12.000 ευρώ (και δεν φορολογήθηκαν). Από τα υπόλοιπα 2,9 εκατ., ετήσιο εισόδημα άνω των 100.000 ευρώ δήλωσαν μόνο 38.574 πολίτες (από 35.635 για το 2009)· υπό τον φόβο των ελέγχων σημειώθηκε αύξηση των δηλωθέντων εισοδημάτων κατά 1,5 δισ. ευρώ. 

Ωστόσο σε 49 από 73 μειώθηκαν οι Ελληνες κροίσοι (δηλωθέντα εισοδήματα άνω των 900.000 ευρώ) και σε 19 από 25 εκείνοι με εισοδήματα 800.000 - 900.000 ευρώ. Βέβαια το πρόβλημα δεν είναι η εμφανιζόμενη ως μείωση των εισοδημάτων των κροίσων, αλλά η ραγδαία εκπτώχευση των ασθενέστερων στρωμάτων. Τα εισοδήματα μισθωτών - συνταξιούχων υποχώρησαν στα 66,65 από 73,92 δισ. ευρώ. Το α΄ τετράμηνο του 2012 έκλεισαν 56.664 επιχειρήσεις. Την τριετία 2009 - 2011 έβαλαν λουκέτο 486.000 επιχειρήσεις, ενώ άνοιξαν 227.728 νέες. Ανω των 15.000 ελληνικών επιχειρήσεων έχουν μεταναστεύσει στα Βαλκάνια. 

Η ανεργία ανήλθε στο 22,6% από 15,9% πέρυσι. Η μεσαία τάξη συρρικνώνεται και η χαμηλότερη αγγίζει την εξαθλίωση. Μια 35χρονη μητέρα συνελήφθη προχθές να κλέβει από σούπερ μάρκετ του Ηραλείου Κρήτης τρόφιμα για τα παιδιά της. Συγκλονίστηκαν οι αστυνομικοί από την ιστορία της... Το δράμα που έκρυβαν από αξιοπρέπεια πολλοί γονείς προδόθηκε από τα παιδιά φέτος στα σχολεία. Φιλάνθρωποι έτρεξαν σε πολλές περιπτώσεις να τους εφοδιάσουν με τρόφιμα. Ομως, αύριο; Η ανέχεια, ακόμη και ανάμεσα στους εργαζομένους, οι οποίοι δεν μπορούν να σηκώσουν λογαριασμούς, χαράτσια, φόρους, που διογκώνονται ακατάπαυστα, έχει αφαιρέσει από την επικοινωνία τους με τους άλλους την ταχυδακτυλουργία του ψεύδους.

 Τον σαλτιμπαγκισμό του βολεμένου. Απλώς, μέχρι σε έναν ορισμένο βαθμό δυστυχίας, η παρρησία μοιάζει απρεπής και η δυσκολία καλύπτεται πίσω από το προσωπείο του πολιτισμένου. Πέρα από αυτόν τον βαθμό, η σάρκα της κοινωνίας άδει υψηλοφώνως τη διάλυσή της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Disqus for Alternative Greek Politic Review