Τετάρτη 11 Ιουλίου 2012

Ο αριστερός αντιρατσισμός - Του Διονύση Γουσέτη

Στο 16ο ετήσιο «Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ», που τέλειωσε την Κυριακή, ο ανύποπτος αντιρατσιστής επισκέπτης βρέθηκε εμβρόντητος σε εκδηλώσεις όπως: «Το κίνημα και η Αριστερά στη νέα περίοδο» και «Catastroika, συνέπειες από την ολοκληρωτική εκποίηση μια χώρας». Ο αντιρατσιστής δεν κατάλαβε γιατί πρέπει να θεωρεί την Τρόικα καταστροφή και γιατί πρέπει να τον ενδιαφέρει το κίνημα και η Αριστερά στη νέα περίοδο, για να ενώσει τη φωνή του με άλλους αντιρατσιστές. Κατάλαβε απλά ότι έπεσε σε παγίδα επιτήδειων που καπηλεύονται τα αισθήματά του και πήρε δρόμο. Έτσι, ακυρώθηκε μια αντιρατσιστική φωνή. 

 Υπάρχουν και άλλοι τρόποι που μια ορισμένη Αριστερά παίζει ουσιαστικά το χαρτί του ρατσισμού. Σε συγκεντρώσεις της Χρυσής Αυγής, οργανώνει αντισυγκεντρώσεις αγανακτισμένων, όπως ακριβώς έκαναν οι ακροδεξιοί παρακρατικοί στη μετεμφυλιακή περίοδο (μια από αυτές κόστισε τη ζωή του Γρηγόρη Λαμπράκη). Και στις επιθέσεις της Χρυσής Αυγής σε μετανάστες αντιπαραθέτει επιθέσεις, εμπρησμούς και πλιάτσικο κουκουλοφόρων σε καταστήματα και κινηματογράφους, με απειλές της «Αυγής» να κάνει ντου και στη Βουλή. 

Άλλοτε πάλι, Αριστερά και Χρυσή Αυγή βρίσκονται στα ίδια μετερίζια, είτε των «δεν πληρώνω» είτε των αγανακτισμένων της πλατείας Συντάγματος. Καταγγέλλεται -και είναι φανερό- ότι το κενό που αφήνει η αδιαφορία και η ανικανότητα των πολιτικών για την ασφάλεια των πολιτών, το γεμίζει η Χρυσή Αυγή, όπως το γέμιζε στην Παλαιστίνη η Χαμάς. 

Εκείνο που δεν καταγγέλλεται είναι ότι η εν λόγω Αριστερά αποκαλεί τους απελπισμένους που στρέφονται στη Χ.Α. ρατσιστές και έτσι τους χαρίζει στους ρατσιστές. Η ίδια Αριστερά χαρίζει στους ρατσιστές και όποιον πιστεύει ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να δεχτεί τη μιζέρια όλου του κόσμου ως μετανάστες. Χρυσή Αυγή ψηφίζουν και οι αστυνομικοί. Ο λόγος είναι προφανής. Αυτή είναι που τους στηρίζει απέναντι στο «Μπάτσοι-Γουρούνια-Δολοφόνοι» της Αριστεράς. 

Στο εθνικιστικό μίσος της Χ.Α. η Αριστερά αντιτάσσει το «ταξικό μίσος», υπονομεύοντας με τον ίδιο τρόπο την κοινωνική συνοχή. Πρόσφατα, η πλειοψηφία των βουλευτών έκανε αντίσταση ρίχνοντας 204 άκυρα στην εκλογή αντιπροέδρου από τη Χρυσή Αυγή, παραβιάζοντας (ανώνυμα) τον κανονισμό της Βουλής. Δεν κατέθεσαν επώνυμη πρόταση, ως όφειλαν, να τεθεί εκτός νόμου η Χ.Α. αφού έκριναν ότι βλάπτει τη δημοκρατία και τη χώρα. Σ’ αυτούς τους τζάμπα μάγκες, που προκαλούν το δημοκρατικό αίσθημα και γίνονται στρατολόγοι της Χ.Α. η Αριστερά πρωτοστατεί. Στο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ μετέχει παραδοσιακά με τραπεζάκι η Δ. Αμνηστία και η ΕΕΔΑ. 

Παλιότερα, ο υπογράφων έκανε βάρδια στο τραπεζάκι. Τώρα όμως αναρωτιέμαι, μήπως πρέπει να ξανασκεφτεί η Δ. Αμνηστία τη συμμετοχή της. Και η σκιώδης υπουργός ευρωπαϊκής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ Ρένα Δούρου δήλωσε ότι κινητήρια δύναμη για το δυνάμωμα του φασισμού είναι τα μέτρα που εφαρμόζουν οι δεξιές κυβερνήσεις στον οικονομικό, πολιτικό και κοινωνικό τομέα. Σκέφτηκε η φίλη Ρένα μήπως τα ίδια μέτρα είναι η κινητήρια δύναμη για το δυνάμωμα και του κόμματός της;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Disqus for Alternative Greek Politic Review