Παρασκευή 17 Αυγούστου 2012

Η Ευρώπη ακόμα δεν είναι έτοιμη να αυτοκτονήσει - capital.gr

Ξέρετε ποιος μου είπαν ότι είναι ο πιο διάσημος Έλληνας στην Γερμανία; Ο Γιώργος Τράγκας. Όπως υπάρχουν πολλοί στην Ελλάδα που καλλιεργούν ένα αντί-Γερμανικό κλίμα, έτσι και στην Γερμάνια, υπάρχουν διάφοροι και διάφορα μέσα που καλλιεργούν ένα ανθελληνικό κλίμα. Και όπως όλοι οι Έλληνες δεν συμμερίζονται τις απόψεις του κυρίου Τράγκα, έτσι δεν συμμεριζόταν και όλοι οι Γερμανοί τις δηλώσεις διαφόρων που ομιλούν κατά της Ελλάδας. 

 Στον δε αντί-καγκελάριος της Γερμάνιας (Philipp Rösler), που ίσως είναι ο πιο γραφικός πολιτικός της Γερμάνιας αυτή την εποχή, δεν δίνει κανείς σημασία... ακόμα και μέσα στην ίδια του την κυβέρνηση. Το κυβερνητικό μπάχαλο που βλέπουμε στην Ελλάδα δεν είναι αποκλειστικά ελληνικό φαινόμενο. Επίσης θα πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι η Γερμανία είναι σε προεκλογική περίοδο και λίγο πολύ όλοι γνωρίζουμε ότι ένα ποσοστό προεκλογικού λαϊκισμού είναι στο πρόγραμμα. Το γεγονός ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός της Γερμανίας αποτελείται από 3 διαφορετικά κόμματα, έχει βάλει χαλινάρι στην δυνατότητα της γερμανικής κυβέρνησης να εκπέμψει μια πιο φίλο-Ελληνική αύρα. 

Επίσης η γερμανική κυβέρνηση έχει πολλά εμπόδια από το γερμανικό συνταγματικό δικαστήριο και θα πρέπει οι χειρισμοί αυτής της κρίσης να είναι αρκετά συμβιβαστικοί. Εκεί που θέλω να καταλήξω, είναι ότι στη Γερμανία υπάρχει ένα είδος τεχνικής πόλωσης αυτή την εποχή και δυστυχώς θα αντανακλούνται απόψεις που, κατά μια έννοια είναι ανθελληνικές. Από την άλλη όμως, για κάθε ανθελληνική κραυγή που ακούμε, υπάρχουν πιο πολλές που είναι φίλο-ελληνικές, όπως αυτή του Gerhard Shredder, που πολλές φορές δεν φτάνουν εδώ στην Ελλάδα. 

 Να μην δίνουμε και πολύ σημασία στους διάφορους δημαγωγούς, διότι ούτε είναι αυτοί που εξασκούν πολιτική και ούτε τους δίνουν και πολύ σημασία αυτοί που παίρνουν τις αποφάσεις. Δεν ξέρω πόσο θα είναι το κόστος της αποχώρησης της Ελλάδος από την ζώνη του ευρώ για την Ευρώπη και την Γερμάνια. Βάλτε ότι νούμερα θέλετε. Οι Άγγλοι υπολογίζουν ότι μια αναταραχή στην Ευρώπη λόγω Ελλάδος θα τους κοστίσει περίπου 100 δισ. λίρες, ή το 7% του Αγγλικού ΑΕΠ. Νομίζω ότι το συνολικό κόστος για την Γερμανία θα είναι πολύ μεγαλύτερο. Το αν το κόστος για την Ευρώπη προσεγγίσει το 1 τρισ. ευρώ όπως πολλοί μας λένε επίσης δεν το ξέρω. Αυτό που ξέρω είναι ότι το κόστος παραμονής της Ελλάδος στην Ευρώπη θα είναι πολύ μικρότερο. 

Ως εκ τούτου, είναι προτιμότερο (από οικονομικής άποψης) να πάρουν ορισμένοι τις χασούρες τους από την Ελλάδα, παρά να διώξουν την Ελλάδα από την Ευρώπη και να πάρουν μυθικές χασούρες. Διότι πέραν από το γεγονός ότι τυχόν έξοδος της Ελλάδος από το ευρώ σημαίνει αυτόματη έξοδο από το ευρώ-σύστημα, που με τη σειρά του σημαίνει ότι οι Ευρωπαίοι θα πάρουν ολική χασούρα σε ό,τι τους χρωστάμε, θα είμαστε και το φιτίλι στη μπαρουταποθήκη που ακούει εις το όνομα Ιταλία, Ισπανία, Ιρλανδία και ίσως (μάλλον) και Γαλλία. Δεν έχει πέσει στην αντίληψή μου ότι κάποιοι στην Ευρώπη έχουν αυτοκτονικές τάσεις. 

 Το προχτεσινό άρθρο στο Spiegel είναι από τα καλύτερα που έχω διαβάσει και νομίζω ότι δεν έγινε αρκετά κατανοητό στην Ελλάδα. Βασικά λέει πολλά από αυτά που σας έχω πει και εγώ κατά καιρούς. Κατ΄ αρχάς, λέει ότι οι υποθέσεις της πρόσφατης διάσωσης έχουν ήδη ανατραπεί, διότι το πακέτο βοήθειας έγινε με την παραδοχή η Ελλάδα να είχε -4,5% ύφεση ενώ σήμερα τρέχουμε με -7%. Ακόμα και αν πάρουμε τα 130 δισ. ευρώ, είναι αμφίβολο αν θα έχουμε την δυνατότητα να τα αποπληρώσουμε. Είναι χωρίς καμία σημασία αν η Ελληνική κυβέρνηση ζητήσει παράταση 2 ετών ή όχι. Η Ελλάδα εκτός από χρόνο έχει ανάγκη και από λεφτά. Λεφτά όμως που κανένας αυτή τη στιγμή δεν θέλει να δώσει. Λεφτά να τονίσω εγώ που θα πάνε για αποπληρωμή παλιότερων χρεών. 

 Επίσης πολύ σωστά το Spiegel κατηγορεί την Merkel, που νόμιζε ότι τα προβλήματα της νότιας Ευρώπης θα μπορούσαν να λυθούν απλά με μείωση κρατικών δαπανών. Με λίγα λόγια, το Spiegel δεν λέει ότι δεν είχαν θέληση οι Έλληνες, αλλά ότι τα νούμερα δεν έβγαιναν εξ αρχής (κάτι που σας έχω πει πολλές φορές). Τέλος, όταν το Spiegel λέει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να πτωχεύσει, εννοεί ότι οι πιστωτές θα πρέπει να πάρουν τις χασούρες τους.“Με αυτό τον τρόπο, η Ελλάδα θα έχει απαλλαχτεί από τα χρέη της και θα μπορεί να κάνει μια νέα αρχή, είτε μέσα είτε έξω από την ζώνη του ευρώ”, λέει το Spiegel. Σημειώστε ότι δεν λέει το Spiegel ότι θα πρέπει να βγει η Ελλάδα από το ευρώ. 

 Η κατάληξη είναι ότι δεν θέλει κανείς να δει την Ελλάδα εκτός ευρώ. Μπορεί να ακούγονται και να λέγονται πολλά, αλλά η πραγματικότητα των αριθμών και ο κίνδυνος μετάδοσης της κρίσης και διάλυσης της νομισματικής ένωσης, εκτιμώ ότι είναι πολύ μεγάλος για να θέλουν οι Ευρωπαίοι να κάνουν την Ελλάδα ένα παράδειγμα. Διότι είναι άλλο πράγμα να γίνει ένα περαιτέρω κούρεμα που να εμπλέκει διακρατικά δάνεια και τις περιφερειακές κεντρικές τράπεζες (όπως λέει το Spiegel ότι πρέπει να γίνει) και άλλο η αποβολή της Ελλάδος από την Ευρώπη. 

Η δεύτερη επιλογή θα έχει καταστρεπτικές συνέπειες για όλη την Ευρώπη. Εγώ τουλάχιστον, δεν νομίζω να το θέλει αυτό κανείς στην Ευρώπη. Η λογική αναγκαστικά θα επικρατήσει και θα γίνει αυτό που πρέπει να γίνει για να καταστεί η Ελλάδα βιώσιμη, έστω αν αυτό σημαίνει να μας τα χαρίσουν όλα. Διότι σε διαφορετική περίπτωση, σημαίνει αυτοκτονία για όλη την Ευρώπη και δεν νομίζω να υπάρχει όρεξη από κανέναν για μαζική αυτοκτονία ακόμα ... άσχετα τι λέγονται και ακούγονται.

1 σχόλιο:

Vpower είπε...

Προσωπικά δεν πιστεύω ότι η προοπτική της Grexit είναι τόσο καταστροφική για την Ε.Ε. (αν και συμφωνώ πως θα δημιουργήσει καινούρια οικονομική αστάθεια που όμως πιστεύω πως θα καταπολεμηθεί!) Ωστόσο αναρτώ το άρθρο που κατά τη γνώμη μου περιέχει πολλές σωστές διαπιστώσεις....

Disqus for Alternative Greek Politic Review