Τετάρτη 1 Αυγούστου 2012

Πόσο σίγουρο είναι οτι σε περίπτωση χρεοκοπίας μας θα καταρρεύσει το € ? - του Vpower

    Σχεδόν καθολικά οι Έλληνες αποφασίσαμε ότι είμαστε πολύ σημαντικοί για να αντέξει η Ευρωπαϊκή Οικονομία χωρίς τα ελλείμματά μας. Αυτό μάλιστα υπήρξε και κεντρική ιδέα των κομμάτων που δήλωναν υπέρ της επαναδιαπραγμάτευσης και θεωρούσαν τα οικονομικά μας προβλήματα θέμα κακής διαπραγμάτευσης απλώς. 

Με βάση τον ισχυρισμό " χωρίς εμάς δεν υπάρχει € " κάθε Έλλην ξαναβρήκε το Ελ ντοράντο του! Δεν αξίζω σκέφτηκε, αλλά δεν τους παίρνει να με διώξουν και ψήφισε τον παραλογισμό ελαφρά την καρδία. Όμως αλήθεια πόσο σίγουρο είναι πως χωρίς εμάς δεν υπάρχει €?

Πολλοί λένε ότι αυτό συμβαίνει λόγω του νομικού κενού που υπάρχει στις Ιδρυτικές Συνθήκες γι' αυτές τις περιπτώσεις, αλλά δεν έχουν δίκιο. Οι Ιδρυτικές Συνθήκες δεν προέβλεπαν έξοδο Χώρας από την Ε.Ε. αλλά δεν προέβλεπαν επίσης ούτε τον μηχανισμό EFSF ούτε τα μνημόνια δανεισμού ούτε τίποτα! Με πιο απλά λόγια αν οι εταίροι συμφωνήσουν διαγραφόμαστε χωρίς πολλές περιστροφές κι ας μην προβλέπεται αυτό σε καμιά από τις Ιδρυτικές Συμφωνίες. 

Άλλοι πάλι επικαλούνται το τσουνάμι που θα προκληθεί επικοινωνιακά από την έξοδο μέλους της Ευρωζώνης. Δηλαδή θα κλονισθεί η εμπιστοσύνη στο νόμισμα και αυτό θα προκαλέσει την κατάρρευση σε επίπεδο ισοτιμιών με αποτέλεσμα τα μέλη της Ε.Ε. να το εγκαταλείψουν. Αλλά και αυτοί έχουν άδικο για δυο λόγους: Α) δεν ξέρουμε πως θα αναγνωσθεί η αποπομπή μας , δηλαδή αν οι αγορές θα την ερμηνεύσουν ως πλήγμα αξιοπιστίας του € ή σαν δίκαιη τιμωρία του άτακτου και διεφθαρμένου μέλους.
Β) Ακόμα κι αν αναγνωσθεί ως αποτυχία της Ευρώπης και επέλθει η περιβόητη πτώση του € δεν είμαστε καθόλου σίγουροι ότι αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να το εγκαταλείψουν οι εταίροι, δεδομένου ότι όλοι θα ενοχλούνται αλλά κανείς δεν θα τολμά!

Όσον αφορά το ντόμινο χρεοκοπιών που θα προκληθεί από μια χρεοκοπία μας, αυτό είναι από πέρυσι εξουδετερωμένο χάρη στον μηχανισμό EFSF. 

Είναι αλήθεια πως θα προτιμούσαν να μην δοκιμαστεί η ετοιμότητά τους, σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αλλά είναι κουτό να πιστεύουμε πως δεν έχουν ετοιμαστεί και πως θα υποχωρούν για πάντα. Εξάλλου δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μεγάλο μέρος του Παγκόσμιου Τύπου έχει προετοιμάσει την παγκόσμια κοινή γνώμη ώστε να ισχύσει η ανάγνωση " καλά να πάθει η Ελλάδα " και όχι η ανάγνωση: " απέτυχε το € " . Είναι δηλαδή όχι μόνο οικονομικά, αλλά & επικοινωνιακά έτοιμοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Disqus for Alternative Greek Politic Review