Δευτέρα 11 Απριλίου 2011

Το δίλημμα των βουλευτών και η αυξημένη πλειοψηφία της Κυβέρνησης.


Χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση θα λάβει και πάλι, όπως όλα δείχνουν, η ψηφοφορία για το επικείμενο πακέτο μέτρων που δρομολογεί η κυβέρνηση, καθώς ο πρωθυπουργός δεν αναμένεται να ζητήσει την έγκριση των οικονομικών επιλογών του από την αυξημένη πλειοψηφία της Bουλής (180 ψήφους), όπως φημολογείται.
Την πληροφορία αυτή διοχετεύουν τις τελευταίες ώρες όλοι σχεδόν οι στενοί συνεργάτες του κ. Γ. Παπανδρέου. Εξηγούν συγκεκριμένα ότι ειδικώς σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ (και όχι αυτοί της αντιπολίτευσης) είναι εκείνοι που θα πρέπει πρωτίστως να επιβεβαιώσουν τη στήριξή τους τόσο στον τριετή προγραμματισμό που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών (2012 - 2015) όσο κυρίως στις αναπτυξιακές κυβερνητικές επιλογές (αποκρατικοποιήσεις) που αναμένεται να «πλαισιωθούν» και από ένα νέο πακέτο μέτρων (ενιαίο μισθολόγιο κ. λπ.) προκειμένου να καλυφθεί η νέα μαύρη τρύπα που προκάλεσαν οι κυβερνητικές αστοχίες έναντι των δεσμεύσεων του Μνημονίου.
Οι ίδιες πηγές, δηλαδή, υπονοούν ότι 156 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να επωμισθούν και το πολιτικό κόστος μιας διαφορετικής επιλογής, θέτοντας εαυτούς εκτός της κυβερνώσας κοινοβουλευτικής ομάδος, αν τυχόν καταψηφίσουν τις κυβερνητικές αποφάσεις, όπως ήδη συνέβη δύο φορές στον ενάμιση χρόνο της «πράσινης εξουσίας». Επισήμως, πάντως, η κυβέρνηση εξακολουθεί και κρατάει ανοιχτό και το έτερο ενδεχόμενο. Σε σχετική ερώτηση, ο κ. Γ. Πεταλωτής είπε προχθές ότι «οι διαδικασίες που θα ακολουθηθούν είναι θέμα πολιτικών αποφάσεων όλων μας και, φυσικά, θα πρέπει να ακολουθήσουμε τη νόμιμη κοινοβουλευτική διαδικασία». Ωστόσο, η έμμεση απειλή του κ. Πεταλωτή ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί εν τέλει και να αιφνιδιάσει τη Ν. Δ. ζητώντας τη δική της σύμπραξη στο επικείμενο πακέτο μέτρων χαρακτηρίζεται «πολιτική μπλόφα» ακόμη και από ομολόγους του υπουργούς. Και τούτο για δύο λόγους. Πρώτον, διότι σε μια τέτοια περίπτωση το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να αιτιολογήσει με πειστικό τρόπο στην κοινή γνώμη γιατί καταφεύγει στην αυξημένη πλειοψηφία για μια «επικαιροποίηση» του Μνημονίου και δεν το έπραξε προ δεκαμήνου, στην πολύ σημαντικότερη επιλογή της ψήφισης του επίμαχου κειμένου της τρόικας. Και δεύτερον, γιατί μια ανάλογη επιλογή από πλευράς του πρωθυπουργού θα σήμαινε αυτομάτως και την ανάληψη του ρίσκου για την πιθανή καταψήφιση του νέου κυβερνητικού σχεδίου, γεγονός που αναπόφευκτα θα οδηγούσε τη χώρα σε πρόωρες εκλογές.
Κατά πληροφορίες, πάντως, το σενάριο της αυξημένης πλειοψηφίας δεν διακινήθηκε μόνον στα δημοσιογραφικά γραφεία. Στη διάρκεια των αλλεπάλληλων συσκέψεων που έγιναν τις τελευταίες ημέρες για να βρεθεί το κατάλληλο επικοινωνιακό «περίβλημα» του νέου «πακέτου» υπήρξε συγκεκριμένη εισήγηση στον κ. Παπανδρέου «να θέσει επιτέλους τον κ. Σαμαρά προ και των δικών του ευθυνών». Ως φαίνεται, ωστόσο, επικράτησαν πιο μετριοπαθείς σκέψεις, καθώς κρίθηκε πως ένας τέτοιος πειθαναγκασμός της αντιπολίτευσης πιθανότατα θα είχε ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα για το κυβερνών κόμμα. Με την έννοια ότι θα εκλαμβανόταν από τους πολίτες ως σαφής απόδειξη μιας άτακτης κυβερνητικής παραίτησης εν όψει των δυσκολότερων αποφάσεων που καλείται να επωμισθεί, χώρια που θα ανέτρεπε και όλη τη μέχρι τώρα «λογική» του πρωθυπουργού, ο οποίος αρέσκεται να εμφανίζεται ως ο κατ’ εξοχήν υπεύθυνος ηγέτης που δεν φυγομαχεί από τα προβλήματα, εν αντιθέσει με τους αντιπάλους του.
Σε κάθε περίπτωση, στο Μαξίμου αναγνωρίζουν ότι το εν λόγω «πακέτο» μέτρων είναι το μεγαλύτερο τεστ που έχει μέχρι σήμερα αντιμετωπίσει κυβέρνηση. Και τούτο διότι γνωρίζουν ότι στη Bουλή έχει διαμορφωθεί μια πολυάριθμη και εντελώς απρόβλεπτη ομάδα πράσινων βουλευτών που αμφισβητεί δημοσίως την αποτελεσματικότητα της ακολουθούμενης οικονομικής πολιτικής. Εξ ού και όπως προέβλεψε στην «Κ» κορυφαίος υπουργός, το ζήτημα δεν τίθεται πλέον στη βάση τού αν θα υπάρξουν κάποιες διαρροές στην ψήφιση του «πακέτου», αλλά στο αν οι αμέσως επόμενες κινήσεις του πρωθυπουργού (βλ. ανασχηματισμός και αλλαγές στο υπουργικό οικονομικό επιτελείο) θα αποδειχθούν ικανές για να επαναφέρουν την επιζητούμενη νηνεμία στο κυβερνητικό στρατόπεδο...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Disqus for Alternative Greek Politic Review