Ο Τζόε Τρίπι, ένας θρύλος της πολιτικής στρατηγικής που έχει εργαστεί για πλήθος υποψηφίων του Δημοκρατικού Κόμματος στις ΗΠΑ, μίλησε λίγο πριν από την πολυαναμενόμενη ομιλία του στην TEDx Athens. Μεταξύ των πολιτικών που αξιοποίησαν το πολιτικό του αισθητήριο ήταν και ο Ανδρέας Παπανδρέου, για την προεκλογική εκστρατεία του 1993.
Τι θυμάται από αυτήν την εμπειρία; «Η οικονομία ήταν σε πολύ κακή κατάσταση, ίσως όχι τόσο κακή όσο τώρα. Ηταν μια πολύ μεγάλη νίκη, το ΠΑΣΟΚ κέρδισε με ένα από τα μεγαλύτερα περιθώρια που έχει επιτύχει ποτέ». Το σύνθημα ήταν «ΕλπίΖω, ΨηφίΖω» και παραπέμπει λίγο στην «Ελπίδα» της επιτυχημένης προεκλογικής καμπάνιας του προέδρου Ομπάμα. Μήπως όμως η τελευταία δημιούργησε υπερβολικές προσδοκίες, που διέψευσε η διακυβέρνηση Ομπάμα; Δεν είναι παγίδα για τους πολιτικούς οι μεγάλες προσδοκίες; «Είναι πάντα παγίδα οι μεγάλες προσδοκίες διότι είναι λάθος να πιστεύει κανείς ότι ένας πολιτικός, ένας άνθρωπος, μπορεί να αλλάξει ένα σύστημα που έχει σπάσει, όταν οι υπόλοιποι εξακολουθούν να παίζουν με τους παλιούς κανόνες του παιχνιδιού».
Τα νέα κοινωνικά δίκτυα αλλάζουν αυτό το παιχνίδι; «Αυτό που αλλάζουν τα κοινωνικά δίκτυα είναι την κατανομή της εξουσίας. Στο παρελθόν, ο ηγέτης στην κορυφή είχε όλη την ισχύ, ενώ σήμερα οι άνθρωποι στη βάση έχουν περισσότερη δύναμη σε σχέση με το παρελθόν. Τα κοινωνικά δίκτυα δίνουν τη δυνατότητα στους ανθρώπους να επικοινωνούν αμεσότερα μεταξύ τους, δεν προσβλέπουν τόσο πολύ στην κορυφή. Και οι ηγέτες έχουν δυσκολίες να το αντιληφθούν αυτό, διότι μέχρι πρότινος δεν χρειαζόταν να ακούσουν κανένα. Οι άνθρωποι κάνουν το λάθος να θεωρούν τα κοινωνικά δίκτυα αλλαγή στην επικοινωνία, αλλά πιο δραματική είναι η αλλαγή που επιφέρουν στην κατανομή της δύναμης. Αυτό προκαλεί την αναταραχή, από την Αίγυπτο μέχρι τις ΗΠΑ».
Αυτή η εξέλιξη αλλάζει και την πολιτική επικοινωνία: «Τα κόμματα που αντιλαμβάνονται την αλλαγή αφήνουν τα υπόλοιπα έτη φωτός πίσω». Αυτό συνέβη με τους Ρεπουμπλικανούς, εκτιμά, καθώς οι Δημοκρατικοί είχαν το πλεονέκτημα του πρώτου που αξιοποίησε τα κοινωνικά δίκτυα – χάρη στον ίδιο! Οπως λέει, «ξεκίνησα την πολιτική επανάσταση των κοινωνικών δικτύων το 2003, όταν διαχειρίστηκα την εκστρατεία του Χάουαρντ Ντιν. Δηλαδή, η εκστρατεία μας την ξεκίνησε, όχι εγώ! Οι Ρεπουμπλικανοί την κορόιδεψαν, οι Κλίντον δεν την πήραν στα σοβαρά, ο Ομπάμα όμως την κατανόησε και θέλησε να την αξιοποιήσει». Το 2003, θυμάται, «σχεδόν δεν υπήρχε ακόμη Ιντερνετ, σίγουρα όχι Facebook, YouTube, Twitter, όλα όσα θεωρούμε δεδομένα σήμερα».
Η ελληνική κρίση
Ο κ. Τρίπι προβλέπει ότι η υστέρηση των Ρεπουμπλικανών θα τους κοστίσει στις εκλογές του 2012, παρά τη φθορά του Ομπάμα. Αλλά και «σε κάθε δημοκρατία, το κόμμα που κατανοεί την αλλαγή θα καταστρέψει τα υπόλοιπα... Αυτός που θα ακούσει και θα εμπλέξει δημιουργικά τους πολίτες, όπως έκαναν ο Ομπάμα και ο Ντιν, θα αφήσει τους άλλους πίσω... Και αν κανένα κόμμα δεν το καταλάβει, οι άνθρωποι θα δημιουργήσουν μια νέα πολιτική πραγματικότητα, δεν θα περιμένουν για πολύ ακόμη. Το βλέπουμε ήδη ώς ένα βαθμό». Σίγουρα το βλέπουμε στην Ελλάδα, σχολιάζουμε και ρωτάμε πώς μπορεί να διαχειρισθεί κανείς στη χώρα μας την κρίση, να πείσει τους πολίτες για το τι πρέπει να γίνει. Η απάντησή του είναι ξεκάθαρη: «Πρέπει να εμπλέξεις τους πολίτες, να τους ακούσεις και να συζητήσεις με το έθνος. Οταν έχεις πολιτικούς που φοβούνται και δεν εμπιστεύονται τους πολίτες, τότε έχεις καταστροφή. Αν δεν εμπιστεύεσαι τους πολίτες, πώς να σε εμπιστευθούν; Τα κοινωνικά δίκτυα έχουν να κάνουν με την εμπιστοσύνη, την ειλικρίνεια και την αυθεντικότητα».
Οσο για τους πολιτικούς, «πρέπει να κάνουν το σωστό! Οι πολιτικοί ανησυχούν περισσότερο για την καριέρα τους παρά για τους ανθρώπους. Αν όμως ξέρεις τι πρέπει να γίνει, κάν’ το! Και αν δεν επανεκλεγείς, έσωσες τη χώρα σου! Δεν είναι αρκετό αυτό;».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου