Ο Αυτοκράτωρ της Πρωσίας Φρειδερίκος ο Μέγας έμεινε, ανάμεσα στα άλλα έργα του, γνωστός για δύο λόγους σχετικά με την απονομή της Δικαιοσύνης στον τόπο του. Ο ένας, γιατί επί εποχής του ο φτωχός μυλωνάς, τον μύλο του οποίου είχε αποφασίσει η διοίκηση να απαλλοτριώσει, βρήκε το Δίκιο του στα δικαστήρια, αναφωνώντας την γνωστή φράση: «Ευτυχώς υπάρχουν δικαστές ακόμα στο Βερολίνο». Ο δεύτερος, γιατί είχε εκδώσει διάταξη, σύμφωνα με την οποία δικηγόροι που είχαν κατηγορηθεί για εκμετάλλευση πελατών τους, έπρεπε να προσέρχονται υποχρεωτικώς στα δικαστήρια φορώντας μαύρα παλτά, για να τους βλέπει ο κόσμος και να φυλάγεται από δαύτους.
Διακόσια χρόνια μετά, η ελληνική Δικαιοσύνη κατέχει παγκόσμιο ρεκόρ. Ρεκόρ αρνησιδικίας, αφού το συντομότερο χρονικό διάστημα για να εκδοθεί τελεσίδικη δικαστική απόφαση είναι τουλάχιστον 7-8 χρόνια. Ρεκόρ αναβολών, αφού είναι στατιστικά διαπιστωμένο ότι αν μια υπόθεση δεν πάρει 5-6 αναβολές δεν πρόκειται να εκδικασθεί. Η Ποινική Δικονομία, σύμφωνα με διακηρύξεις ειδικών εκσυγχρονιστών, θα πρέπει να αποβάλει από το λεξιλόγιό της τη λέξη προφυλάκιση, μοναδική περίπτωση επίσης στον πολιτισμένο κόσμο, όπου κατηγορούμενοι με αποχρώσες ενδείξεις για βιασμούς ανηλίκων, απάτες εκατομμυρίων, ξέπλυμα μαύρου χρήματος πρέπει να μένουν ελεύθεροι, ακόμη και εάν είχε εκδοθεί εναντίον τους ένταλμα σύλληψης!!
Οσο για τους «δικηγόρους», αυτοί δεν χρειάζεται πλέον να φορούν μαύρα παλτά. Τώρα μπορούν άνετα να αφορούν τον φωτοστέφανο της καταξίωσης στα σαλόνια των κοινωνικών και επιστημονικών εκδηλώσεων. Κάποιοι απ’ αυτούς, που μερικά χρόνια πριν δεν ήξεραν πού πέφτει η Ευελπίδων, μπορούν να «υπερηφανεύονται» για τις αποφυλακίσεις και τις παραγραφές που πετυχαίνουν για τους πελάτες τους. Αμα μάλιστα έχουν στο οπλοστάσιό τους και στο pay-roll γνωστούς και καταξιωμένους μιντιακούς δημοσιογράφους, τότε θα έχουν επιτύχει μια σημαντική τροποποίηση και στην Ποινική Δικονομία. Με τις τακτικές αυτές, η επ’ ακροατηρίω διαδικασία θα καταργείται ολοένα και συχνότερα και οι πελάτες τους, είτε απολαμβάνοντας τη δικαιοκρατική κατάκτηση της παραγραφής ή την φυγοδικία στο εξωτερικό, θα τους έχουν αιώνια ευγνωμοσύνη. Και οι θεσμικοί φορείς; Μα αυτοί δεν άκουσαν, δεν έμαθαν τίποτε!!
Στυλιανος Παπαγεωργιου-Γονατας - Αν. καθηγητής Ποινικού Δικαίου στο ΔΠΘ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου