Εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ώθηση περίπου 64 εκατομμυρίων ανθρώπων σε συνθήκες μεγάλης φτώχειας.
Οι ανοδικές τιμές των τροφίμων και των καυσίμων απειλούν να εκτροχιάσουν την ανάπτυξη στις ασιατικές οικονομίες, σύμφωνα με μελέτη της Αναπτυξιακής Τράπεζας της Ασίας (ADB). Τα στοιχεία δείχνουν πως αν οι τιμές συνεχίσουν την ανιούσα, η οικονομική ανάπτυξη στην περιοχή θα εμφανίσει μείωση της τάξης του 1,5% μέσα στο έτος.
Σε αρκετές άλλες ασιατικές οικονονομίες, οι τιμές των τροφίμων έχουν αυξηθεί κατά 10% και σε συνδυασμό με την άνοδο της τιμής του πετρελαίου λόγω των πολεμικών επεισοδίων στη Μέση Ανατολή, ο κίνδυνος για εξαθλίωση των χαμηλών και μεσαίων στρωμάτων του πληθυσμού γίνεται πιο ορατός.
Εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ώθηση περίπου 64 εκατομμυρίων ανθρώπων σε συνθήκες μεγάλης φτώχειας. «Για τις φτωχές οικογένειες στην Ασία, που ήδη ξοδεύουν περισσότερο από το 60% του εισοδήματός τους σε τρόφιμα, οι υψηλές τιμές μειώνουν την ικανότητά τους να πληρώνουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη καθώς και την εκπαίδευση των παιδιών τους», σχολιάζει χαρακτηριστικά στέλεχος της ADB.
Σύμφωνα με αναλυτές, η αποφυγή οποιασδήποτε κρίσης γι’ αυτές τις χώρες δεν έγκειται στην επιβολή προστίμων στις εξαγωγές τροφίμων – αυτό που χρειάζεται είναι ενδυνάμωση των κοινωνικών παροχών, επενδύσεις στις αγροτικές υποδομές με προοπτική αύξησης των καλλιεργειών και των αποθηκευτικών εγκαταστάσεων.
Προειδοποιήσεις και από τo ΔΝΤ
Στο ίδιο μήκος κύματος έκθεση του ΔΝΤ κάνει λόγο για κίνδυνο «υπερθέρμανσης» των ασιατικών οικονομιών. Ενώ ο ρυθμός ανάπτυξης στην περιοχή αναμένεται να κλείσει στο 7% τα επόμενα δύο χρόνια, ο κίνδυνος για πυροδότηση του πληθωρισμού παραμένει ισχυρός.
Παρά, ωστόσο, τον αντίκτυπο του σεισμού στην Ιαπωνία στην ευρύτερη περιοχή, το ΔΝΤ εκτιμά πως είναι σχετικά νωρίς για «υπερθέρμανση» της κινεζικής οικονομίας. Αν και η χώρα αύξησε τα επιτόκια 4 φορές από τον Οκτώβριο και οι ηγέτες της προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τον πληθωρισμό -βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο τα τελευταία δύο χρόνια-, οι αναλυτές θεωρούν ότι η χώρα θα έβρισκε διέξοδο με ένα σταδιακά αποελεγχόμενο από το κράτος νόμισμα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου