Πέμπτη 14 Απριλίου 2011

Μεγαλύτερη οικονομική επιρροή αναζητούν τα κράτη της BRIC



 H ομάδα ζητά τη δημιουργία ενός ευρείας βάσης διεθνούς συναλλαγματικού συστήματος το οποίο θα παρέχει «σταθερότητα και ασφάλεια» και απεξάρτηση από το δολάριο.

Οι ηγέτες της επονομαζόμενης ομάδας BRIC (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα) συναντήθηκαν στην Κίνα ζητώντας την ταχύτερη είσοδο της Ρωσίας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου ενώ παράλληλα ζήτησαν συγκεκριμένες αλλαγές για τη δομή του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος.
Τα μέλη της BRIC αποτελούν μαζί με την νεοενταχθείσα Νότια Αφρική τις ταχύτερα αναδυόμενες οικονομίες του πλανήτη. Στο πλαίσιο της συνάντησής τους λοιπόν, έκαναν έκκληση για την επέκταση της χρήσης των Ειδικών Τραβηχτικών Δικαιωμάτων (Special Drawing Rights - SDR), τα οποία χρησιμοποιούνται ως λογιστική μονάδα για τη μεταφορά κεφαλαίων μεταξύ κρατών-μελών.
Την ίδια στιγμή, η ομάδα ζητά τη δημιουργία ενός ευρείας βάσης διεθνούς συναλλαγματικού συστήματος το οποίο θα παρέχει «σταθερότητα και ασφάλεια» και το οποίο στην πραγματικότητα αποτελεί μια «συγκαλυμμένη» πρόταση μείωσης της εξάρτησης από το δολάριο.
«Η δομή διακυβέρνησης των διεθνών οικονομικών θεσμών πρέπει να αντανακλά τις αλλαγές στην παγκόσμια οικονομία, αυξάνοντας τη φωνή και την αντιπροσώπευση των αναδυόμενων οικονομιών και των αναπτυσσόμενων κρατών».
Από την πλευρά του ο Κινέζος πρόεδρος δήλωσε: «Η εποχή απαιτεί από τις χώρες της BRIC να ενδυναμώσουν τον διάλογο και τη συνεργασία». Η BRIC κατέληξε στο ότι χρειάζεται να έχει μεγαλύτερη συμμετοχή στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στο οποίο μόνο η Κίνα και η Ρωσία έχουν μια μόνιμη θέση.
Από την άλλη πλευρά, δεν έλειψαν και οι κριτικές εκείνων που αναρωτήθηκαν πως η Νότια Αφρική βρέθηκε σε μια τέτοια συνάντηση. «Υπάρχουν κι άλλες οικονομίες που θα έπρεπε δικαιολογημένα να είναι εκεί. Η Τουρκία, η Ινδονησία, το Μεξικό, η Κορέα, η Σ. Αραβία, η Πολωνία», αναρωτήθηκε στέλεχος της Goldman Sachs.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Disqus for Alternative Greek Politic Review