Τη σημασία να διατηρηθεί ανοιχτή η πολιτική - διπλωματική οδός για τη διευθέτηση της κρίσης στη Λιβύη, επισημαίνει η Αθήνα τονίζοντας, ταυτόχρονα ότι η επίσκεψη του Λίβυου απεσταλμένου, ασκούντος χρέη υπουργού Εξωτερικών, Αμντουλάτι Αλ Ομπέιντι στη χώρα μας και η συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, κ. Γ. Παπανδρέου, δεν σηματοδοτούν άμεσες εξελίξεις. Οπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές, η συνάντηση προέκυψε ως αποτέλεσμα διεργασιών που είχαν προηγηθεί την Παρασκευή και αποφασίσθηκε κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας του πρωθυπουργού με τον Λίβυο ομόλογό του, Αλί Αλ Μαχμούντι. Είχαν προηγηθεί τηλεφωνικές συνομιλίες του κ. Παπανδρέου με τον Βρετανό πρωθυπουργό, Ντέιβιντ Κάμερον με τον πρωθυπουργό του Κατάρ, σεΐχη Αλ Θανί, ενώ συνομίλησε, επίσης, με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Η συνάντηση του κ. Παπανδρέου με τον Λίβυο απεσταλμένο, ο οποίος επισκέπτεται, μετά την Αθήνα, Τουρκία και Μάλτα, πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Κυριακής σε συνεδριακό κέντρο στη Νέα Ερυθραία. Το μήνυμα που αποκόμισε η ελληνική πλευρά είναι ότι οι εκπρόσωποι του καθεστώτος της Λιβύης εμφανίζονται διατεθειμένοι να συνομιλήσουν, προκειμένου να εξευρεθεί διέξοδος στην κρίση. Ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε ως προϋπόθεση ότι οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών θα πρέπει να εφαρμοσθούν. Χθες, ακολούθησε κύκλος τηλεφωνικών επαφών του υπουργού Εξωτερικών, κ. Δημήτρη Δρούτσα, με τους ομολόγους του της Ιταλίας, της Τουρκίας, της Βρετανίας, της Ιορδανίας, της Γαλλίας, με τον γ.γ. του ΝΑΤΟ, Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, και την εκπρόσωπο Εξωτερικής Πολιτικής της Ε.Ε., Κάθριν Αστον.
Η Αθήνα εμφανίζεται ιδιαίτερα συγκρατημένη καθώς, όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές, δεν υπάρχει εμπιστοσύνη ως προς την ειλικρίνεια των προθέσεων για την εκκίνηση πολιτικής διαδικασίας εξόδου από την κρίση, ενώ εκτός από την αμοιβαία καχυποψία, είναι πολύ διαφορετικές οι αφετηρίες των εμπλεκόμενων μερών. Παράλληλα, προσθέτουν ότι δεν μπορεί να αγνοηθεί η περίπλοκη πραγματικότητα στη Λιβύη όπου, εκτός από τους εκπροσώπους του καθεστώτος και τους αντικαθεστωτικούς, υπάρχουν οι διάφορες φυλές, που λειτουργούν ως αυτοκέφαλες. Ετσι, διαψεύδοντας φημολογία για αποστολή αναζήτησης καταφυγίου στην Ελλάδα για τον ίδιο τον Λίβυο ηγέτη, Μουαμάρ Καντάφι, καθώς και για παρουσίαση ολοκληρωμένου σχεδίου, πηγές του υπουργείου Εξωτερικών κάνουν λόγο για διερευνητικές προσπάθειες, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπάρχει περιθώριο για συγκεκριμένες πολιτικές πρωτοβουλίες.
Εν τω μεταξύ, από χθες ανεστάλη, για λόγους ασφαλείας, η λειτουργία της ελληνικής πρεσβείας στην Τρίπολη της Λιβύης. Τις προηγούμενες ημέρες ολοκληρώθηκε η αποχώρηση του προσωπικού.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου